Quantcast

Premjero atstovė: į Vilnių ketina atvykti „Gazprom“ vadovas

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Lietuvoje laukiama atvykstant Rusijos gamtinių dujų milžino "Gazprom" valdybos pirmininko Aleksejaus Milerio. Manoma, kad susitikime gali būti pasiekta esminių susitarimų dėl rusiškų dujų kainos Lietuvai sumažinimo. Ne tik Lietuva, bet ir Europos Komisijos sankcijų galintis sulaukti "Gazprom" jau beveik metus bando ieškoti susitarimo.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS patvirtino, kad susitikimas planuojamas kitą penktadienį. "Gazprom" atstovai informacijos apie tai neteikia, tačiau jie BNS pranešė, kad toks vizitas "neatmetamas".

"Planuojama, kad susitikimas (su premjeru Algirdu Butkevičiumi - BNS) įvyks rugsėjo 6 dieną, tačiau galutinio patvirtinimo dar neturime", - BNS teigė premjero atstovė spaudai.

"Deja, mes negalime suteikti tikslios informacijos apie vadovybės vizitų datas", - BNS sakė "Gazprom" atstovas.

Pastarąjį kartą A.Mileris Vilniuje lankėsi prieš ketverius metus - 2009-ųjų rugsėjį jis susitiko su tuometiniu Lietuvos premjeru Andriumi Kubiliumi.

Pasak portalo vz.lt, Lietuvos premjeras siekia išjudinti derybų su „Gazprom“ procesą iš mirties taško ir yra pasirengęs sušvelninti savo poziciją: neatsisakant principinių nuostatų dėl Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo, pertvarkant "Lietuvos dujas", nepasirašant ilgalaikės dujų tiekimo sutarties, tačiau galbūt atšaukiant prieš metus Stokholmo arbitražui pateiktą ieškinį ir reikalavimą sumokėti Lietuvai 5 mlrd. litų kompensaciją.

„Gazprom“ vadovo vizitą, pasak vz.lt, galėjo paskatinti ir besibaigiantis Europos Komisijos (EK) tyrimas prieš „Gazprom“ dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ES rinkoje - neslepiama, kad "Gazprom" laukia sankcijos.

Kiek anksčiau BNS, remdamasis neoficialiais šaltiniais, skelbė, kad Lietuva mainais už pigesnes "Gazprom" dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl "Lietuvos dujos" ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio arbitraže. Be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę - nuo 2013 iki 2020-ųjų - dujų pirkimo sutartį.

Iš "Gazprom" per arbitražą reikalaujamus 5 mlrd. litų Lietuva iš koncerno galėtų atgauti per nuolaidas už ateities dujas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Choziajuškų vizitai

Choziajuškų vizitai portretas
Kremliaus klikos emisaras atveža asmeninę liliputkino padėka komuniagoms, kniaziui urdomiečiui, tapšnoriams už ilgametes pastangas ir nuopelnus kgbistinės chuntos naudai.

RM

RM portretas
Tam raudonus į valdžią ir išsirinko, kaip praplautsmegeniai ten sako, kad susitartu, jau virš dvidešimt metų tariasi ir saulė visada iš rytų....

Atsisakymas ieskinio

Atsisakymas ieskinio portretas
Yra Lietuvos isdavyste !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių