Quantcast

Prancūzų kultūros centras supažindins su Bretanės regionu

Pažindamas Europos kultūros sostinę - Vilnių Prancūzų kultūros centras (PKC) nepamiršta pristatyti ir savos šalies lobynų. Vilniečiams bus siūloma bent akies krašteliu žvilgtelėti į Prancūzijos regionus.

Kelionę pradeda renginiai, skirti Bretanės ir bretonų kalbos pristatymui. Bretanė - Prancūzijos regionas, esantis šios šalies šiaurės vakaruose prie Atlanto vandenyno. Keliautojams jis asocijuojasi su romantiškais jūros piratų miestais ir miesteliais, tūkstančiais tonų šviežių austrių ir jų fermomis.

Bretonų protėviai į Bretanę V-VI a. atsikėlė iš Britų salų. Bretonų kalba priklauso senai keltų kalbų grupei, britų pogrupiui. Prancūzijoje šiai kalbai suteiktas regioninis statusas. Tai vienintelė iš šiuolaikinių keltų kalbų, kuriai nesuteiktas oficialios kalbos statusas. Šiais laikais keltų kalbos sparčiai nyksta. Iš viešojo ir privataus gyvenimo jas beveik visai išstūmė anglų ir prancūzų kalbos.

Bretonų kalbos, įrašytos į UNESCO nykstančių kalbų sąrašą, saugotojai vienintelę išeitį mato švietimo sistemoje ir visuotinėje vartojimo politikoje. Norint, kad bretonų kalba neišnyktų, reikia atidaryti 20-30 dvikalbių mokyklų per metus. Tačiau mokiniai jos mokosi nenoriai, o ir mokančių tik penktadalis jų šią kalbą vartoja kasdien. Per dešimtmetį kalbančių bretoniškai žmonių sumažėjo nuo 250 000 iki 170 000.

Apie bretonų kalbos problemas ir perspektyvas, Bretanės tradicijas PKC rytoj, balandžio 21 d. 18 val., pasakos Bretonų kalbos centro darbuotojas Meriadegas Vallerie. Čia veikia paroda „Bretonų kalbos istorija“. O šį vakarą 18 val. PKC bus rodomas dokumentinis filmas „O seizh posupl“ apie bretonų kalbos dėstymo mokykloje 30 metų istoriją.


Šiame straipsnyje: PKCBretanė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių