Pereiti į pagrindinį turinį

Moksleivių pasiūta trispalvė, šokiai ir dainos, karšti gėrimai. Taip sostinėje prabėgo renginys „Švęskime laisvę“. Jame savo vietą vietą rado ir politikai, ir intelektualai, ir artistai.

„Nesuprantu: kaltas arba prastas oras, nes tikrai keista, kad “patriotų„ eitynėse buvo kur kas daugiau žmonių“, – pastebėjo į Lukiškių aikštę pasiklausyti muzikos atėjusi studentė Asta. Iš tiesų, nepaisant žymių organizatorių veidų, į žmogaus teisių gynėjų bei visuomenininkų „Švęskime laisvę“ prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA), policijos teigimu, susirinko apie pusę tūkstančio žmonių.

„Saugokime lietuvišką būdą ir ugdykime europietišką pakantą, galvokime lietuviškai, o darykime – europietiškai“, – susirinkusiesiems prie Lukiškių aikštės iš LMTA balkono skelbė dainininkas ir architektas Algirdas Kaušpėdas, – Ne žadėkime Lietuvai, o darykime Lietuvai, ne raudokime Lietuvai, o gyvenkime Lietuvai".

Renginys primiminė ne gerai organizuotą šventę, o greičiau performansą, kur kiekvienas darė tai, ką norėjo. Visą popietę Gedimino prospekte, nuo pat parlamento iki Vilniaus gatvės vyko įvairūs pasirodymai: moksleiviai pasiuvo Lietuvos trispalvę, vaišinta karštais gėrimais, vyko šokiai, grojimai, dainos.

„Iš tikrųjų, niekas nieko iki galo nežinojo, nes viskas buvo daroma savanorystės pagrindais, kad visiems būtų gera ir smagu. Kvietėme visus žmones organizuotis, kad tai būtų visų mūsų šventė, ne kažkas organizavo ir pasakė kažkokias dirbtinas kalbas, o kad tai būtų visų visuotinė šventė“, - pripažino viena iš renginio organizatorių Nomeda Marčėnaitė.

Priešingai nei patriotų eitynese, renginyje „Švęskime laisvę“ galima buvo pamatyti nemažai kairiųjų, liberalų, žinomus politikos apžvalgininkus ir visuomenininkus.