Quantcast

Policija: atšvaitas gelbsti ne tik gyvybę, bet ir piniginę

  • Teksto dydis:

Pareigūnai atkreipia pėsčiųjų, dviratininkų ir kitų eismo dalyvių dėmesį į rudenį padidėjusius pavojus prasidėjus tamsiajam metų sezonui ir būtinybę segėti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdyba primena, kad Kelių eismo taisyklių reikalavimai pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams segėti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais, yra ne rekomenduojamojo pobūdžio, bet privalomi. Policija tėvų prašo nepamiršti pasirūpinti, kad jų nepilnamečiai vaikai turėtų ir segėtų atšvaitus ar dėvėtų drabužius su šviesą atspindinčiais elementais.

Pareigūnai intensyviai kontroliuos, kaip eismo dalyviai laikosi Kelių eismo taisyklių reikalavimų ir juos pažeidusiems taikys administracinio poveikio priemones.

Primename Kelių eismo taisyklių reikalavimus ir atsakomybę už reikalavimų nevykdymą:

KET 48 p. „Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu“.

KET 64 p. „Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. ...“

KET 74 p. „Vadeliojamų vežimo ar rogių priekyje turi būti balti, iš šonų – oranžiniai, gale – raudoni šviesos atšvaitai, pritvirtinti gerai matomose vietose ir pažymintys kraštinius vežimo ar rogių gabaritus“.

Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso 131 str. „Pėsčiųjų važiuojamosios kelio dalies perėjimas arba ėjimas ja ten, kur draudžiama, taip pat asmenų, vairuojančių mopedus, lengvuosius keturračius motociklus ir dviračius, pėsčiųjų, vadeliotojų ir kitų asmenų, kurie naudojasi keliais, nepaklusimas eismo reguliavimo signalams, kelio ženklų, ženklinimo reikalavimų, taip pat eismo tvarkos automagistralėse nesilaikymas, Kelių eismo taisyklėse pėstiesiems, dviračių vairuotojams ir vadeliotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas, mopedo ar lengvojo keturračio motociklo vairavimas ar važiavimas neužsidėjus ir (ar) neužsisegus motociklininko šalmo – užtraukia baudą nuo aštuoniasdešimties iki vieno šimto keturiasdešimties litų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių