Quantcast

Po rekonstrukcijos Vilkpėdės ligoninė taupys išlaidas energijai ir priims daugiau pacientų

  • Teksto dydis:

Sostinės Vilkpėdės rajonas sparčiai keičiasi. Čia įsikūrusi viena didžiausių gydymo ir slaugos ligoninių taip pat laukia atnaujinimo: bus padidintas palatų skaičius, apšiltinus pastatą, sumažės energijos išlaidos.

Viešo svarstymo metu buvo pritarta vienos didžiausių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninių Lietuvoje rekonstrukcijos projektiniams pasiūlymams. Po rekonstrukcijos ligoninėje pagerės sąlygos pacientams, padidės plotas, skiriamas vienam pacientui ir bus galimybė priimti jų daugiau. Sumažės išlaidos elektros ir šilumos energijai: pastatų perdangos bus apšiltintos, pakeistos durys ir langai, apšiltinti pamatai, ant stogo bus įrengta saulės elektrinė.

Rekonstrukcijos metu bus sutvarkytos neeksploatuojamos patalpos. Jose bus įrengtos keturios dvivietės palatos, du tualetai, pritaikyti žmonėms su specialiaisiais poreikiais. Visose palatose ir kabinetuose bus įrengta kondicionavimo sistema, kuri padės ištverti karštas vasaras. Įrengus automatines duris, žmonės su specialiaisiais poreikiais ligoninėje galės judėti savarankiškai.

Taip pat bus atlikta dalies pastato pamatų ir cokolio hidroizoliacija ir šiltinimas. Bus remontuojami pastatų stogai, apšiltintos ir stogų perdangos, įrengti šilumos siurbliai bei pakeisti visų korpusų langai ir išorinės durys.

Ant pastato stogo atsiras 30 kW saulės elektrinė. Pakeitus apšvietimą į taupias LED lempas, sumažės išlaidos elektrai. 100 kW autonominio generatoriaus įrengimas užtikrins nepertraukiamas darbo sąlygas. Kieme atsiras elektromobilių pakrovimo stotelė su dviem įkrovimo vietomis.

Numatoma rekonstrukcijos kaina – 2,8 mln. eurų, rangos darbų pradžia planuojama kitų metų antroje pusėje.

Vilkpėdės ligoninė siejama su geležinkelio linijos Peterburgas–Varšuva atsiradimu. Geležinkelį aptarnavo nemažai darbuotojų, atsirado poreikis ir ligoninei. Būtent jiems ir kariškiams buvo statoma nauja ligoninė Vilkpėdėje. Ligoninės statybos vyko 1905–1911 m., o pastatas atidarytas – 1912 m. ir turėjo 150 vietų. 1912–1953 m. ji vadinosi „Vilniaus stoties ligoninė“. Lenkų okupacijos metais ligoninėje gydėsi 4291 ligonis. Hitlerinės okupacijos metais ligoninėje buvo įsikūrę vokiečių sąjungininkai italų kareiviai. Ligoninės kieme buvo įrengti požeminiai sprogmenų sandėliai. Po Antrojo pasaulinio karo įstaigą imta plėsti. Ženklūs pasikeitimai įvyko 1985 m. – 300 lovų ligoninėje įkurti pulmonologijos, kardiologijos, gastroenterologijos, nervų, otorinolaringologijos, akių ligų ir vaikų ligų skyriai. Paskutinė pastato rekonstrukcija atlikta prieš šešiolika metų – 2006 m. Pastatai įrašyti į Nekilnojamųjų kultūros paveldo registrą.

Šiandien Vilkpėdės ligoninės trijuose palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuose vienu metu gali būti teikiamos paslaugos 285 pacientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ligoninėje bus lavoninės temperatūra

ligoninėje bus lavoninės temperatūra portretas
nėr čia ko tegul pratinasi pacientai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių