Quantcast

Po EK sprendimo Vilniaus valdžia dėl „Vilniaus energijos“ investicijų spręs vėliau

  • Teksto dydis:

Europos Komisijai (EK) suteikus daugiau laiko Lietuvos elektrinėms įgyvendinti taršos mažinimo projektu, Vilniaus valdžia padarė pertrauką svarstyme, ar leisti Prancūzijos koncerno "Dalkia" valdomai šilumos tiekimo bendrovei "Vilniaus energijai" investuoti į taršos mažinimo priemones.

Sostinės meras Artūras Zuokas per posėdį sakė, jog liepos 1 dienos turės būti parengtas priemonių planas, atsižvelgiant į EK patikslintą laikotarpį.

"EK patvirtino metų pabaigoje, kad aplinkos apsaugos priemones turėtume įgyvendinti ne iki 2016, o iki 2020 metų. Todėl dabar daroma pertrauka taryboje iki aplinkos apsaugos priemonių plano parengimo", - kalbėjo A.Zuokas.

Praėjusią savaitę skelbta, jog EK suteikė daugiau laiko kelioms Lietuvos elektrinėms įgyvendinti taršos mažinimo projektus - Vilniaus ir Kauno bei dar kelios šalies elektrinės galės modernizuoti įrenginius iki 2020 metų birželio pabaigos.

Į pereinamojo laikotarpio planą yra įtrauktos trys koncerno "Dalkia" kontroliuojamos "Vilniaus energijos" elektrinės bei viena katilinė, "Dalkia" valdomos įmonės "Litesko" Alytaus ir Marijampolės katilinės, verslininkui Rimandui Stoniui priklausanti Kauno termofikacijos elektrinė.

Siekiant, kad Vilniaus šilumos ūkis nuo 2016 metų atitiktų sugriežtintus Europos Sąjungos (ES) taršos reikalavimus, Vilniaus taryba penktadienį galutinai turėjo apsispręsti, ar "Vilniaus energijai" leisti investuoti į taršos mažinimo priemones.

Vilniaus savivaldybės Energetikos skyrius siūlė pakeisti 2002 metais pasirašytą sutartį su "Vilniaus energija" ir "Dalkia" bei įpareigoti įmonę investuoti dar 72,5 mln. litų, numatant, kad savivaldybė įsipareigotų nupirkti įrangą už likutinę vertę po to, kai pasibaigs šilumos tinklų nuomos sutartis su "Vilniaus energija".

Savivaldybė tikino, jog šilumos ūkio pertvarka būtina, kad ūkis atitiktų Europos Sąjungos direktyvą, o nepatvirtinus Vilniaus miesto aplinkosaugos programos, teks mokėti baudas.

"Vilniaus energijos" atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS anksčiau teigė, kad bendrovė investuotų 72,5 mln. litų į azoto oksidų, išskiriamų deginant gamtines dujas, filtrus ir kitas priemones. Ketinta investuoti į antrąją termofikacijos elektrinę ir į rezervinę 8-ąją katilinę, kuri niekada nebuvo atnaujinama.

"Dalkia" į Vilniaus šilumos ūkį atėjo 2002 metų vasarį - tuomet su jo valdoma "Vilniaus energija" buvo sudaryta ilgalaikė 15 metų trukmės šilumos tinklų nuomos sutartis, kuri nustos galioti 2017 metų vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių