Quantcast

Po Avižienius klaidžiojusi lūšis išgabenta į Žvėrinčių

Šįryt aplinkosaugininkams teko gaudyti po Vilniaus rajono Avižienių kaimą vaikščiojusią lūšį. Apie klaidžiojantį gyvūną jiems pranešė šio kaimo gyventojai.

Pagal lūšies elgesį galima spėti, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio, kad ji gyveno nelaisvėje. Matyt, į Lietuvą buvo neteisėtai įvežta ir laikyta namuose. Tokių namuose laikytų ir pabėgusių plėšrių žvėrių elgesį sunku prognozuoti, jie gali kelti grėsmę ne tik naminiams gyvūnams, bet ir žmonėms.

Aplinkosaugos pareigūnai dabar aiškinasi, kas galėjo neteisėtai laikyti šią lūšį. Už tai gresia administracinė atsakomybė, praneša Aplinkos ministerija.

Klaidžiojusią lūšį sugavę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ir Gyvūnų globėjų asociacijos specialistai ją patalpino į specialų narvą.

Lūšis bus nugabenta į Telšių urėdijoje esantį Žvėrinčių ir laikoma specialiame adaptaciniame voljere. Ji bus pratinama prie gyvenimo laisvės sąlygomis. Jeigu gyvūnas išmoks prisitaikyti gyventi laisvėje, bus paleistas jam tinkamoje miško teritorijoje. Prieš išleidžiant į laisvę lūšiai bus pritvirtintas specialus palydovinio ryšio siųstuvas, kad specialistai galėtų stebėti, kaip jai sekasi adaptuotis. Jeigu paaiškės, kad gyvūnas nesugeba prisitaikyti, jis ir toliau bus laikomas Žvėrinčiuje arba Kauno zoologijos sode edukaciniais ar veisimo tikslais.

Lūšis – retas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Rytų Europoje žvėris. Ji yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Mūsų šalyje dabar, apytikriais skaičiavimais, gyvena apie septyniasdešimt lūšių.


Šiame straipsnyje: LūšisAvižieniaiVilnius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lūšis

Lūšis portretas
Kiekvienas beprotis ir naikina mus ,lūšis ir ....visus gyvūnėlius kankina...

vk

vk portretas
labai gražus gyvūnas, bet jam reikia laisvės

as

as portretas
taigi ira tu lusiu miski
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių