Quantcast

Pirmas „gyvybės langelis“ atsiras Vilniuje

Pirmas „gyvybės langelis“, kur motinos galėtų palikti nenorimus kūdikius, Lietuvoje turėtų pradėti veikti kitų metų pradžioje.

Jį planuojama įsteigti Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Langelis bus įrengtas, kai tik savo išvadas šiuo klausimu pateiks Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo grupė.

„Tikiuosi, nekils jokių kliūčių ir per keletą mėnesių turėsime visus leidimus“, – sakė Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė.

Pasak Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto narės Astos Baukutės, jau gautas Teisingumo bei Vidaus reikalų ministerijų pritarimas.

„Teisingumo ministerija išaiškino, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė. Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijos oficialiai pritarė „gyvybės langelių“ steigimui vaikų globos ar sutrikusio vystymosi kūdikių namuose bei ligoninėse“, – aiškino ji.

Pasak A.Baukutės, šiuo metu konsultacijos dėl „gyvybės langelių“ vyksta su Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus gydymo įstaigomis. Taip pat esą svarstoma ir išvažiuojančio „gyvybės langelio“ idėja.

Paprastai „gyvybės langelis“ įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai yra speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kurio nenori globoti mama.

Skaičiuojama, kad vieno langelio kaina siekia apie 3 tūkst. litų.

Šiuo metu „gyvybės langeliai“ veikia kaimyninėje Lenkijoje.

Pirmas pasaulyje „gyvybės langelis“ buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane. Pirmieji šiuolaikiniai „gyvybės langeliai“ 2000-ais metais įrengti Vokietijoje.

Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Rengiant „gyvybės langelių“ projektą Lietuvoje Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė kaip galimas neigiamas tokio sprendimo pasekmes įvardijo baimes, kad nesuvešėtų prekyba vaikais.

„Baiminamės, kad nepadaugėtų neskaidraus įvaikinimo atvejų“, – sakė R.Šalaševičiūtė
 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių