Quantcast

Pilietinės organizacijos smerkia riaušininkus

Net vienuolikos pilietinių organizacijų atstovai kreipėsi į „Vilniaus dieną“, prašydami paviešinti pareiškimą, kuriuo vieningai smerkiamos sausio 16-osios riaušės.

Bendrą pareiškimą paskelbė Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjunga, Vilniaus m. I-osios tarybos deputatų klubas „Sostinė“ , Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyrius, Lietuvos kariuomenės savanorių draugija, Atsargos karininkų sąjunga, Krašto apsaugos bičiulių klubas, Lietuvos 1941 m. birželio 22 - 28 dienų sukilėlių sąjungos Vilniaus apskrities skyrius, Lietuvos skautų sąjunga, Vyčio kryžiaus ordino kavalierių sąjunga, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga bei Lietuvos kariuomenės karių, nukentėjusių nuo sovietinio ir nacistinio genocido, artimųjų sąjunga, susivienijusios po Lietuvos laisvės gynėjų vėliava.

Organizacijos įtaria, kad riaušes kurstyti galėjo ir Lietuvai nedraugiškos jėgos iš užsienio.

„Mitingas ir riaušės prie Seimo š. m. Sausio 16 d. parodė, kad mūsų visuomenės rimtis ir gerovė yra labai trapi. Jau tapo akivaizdu, kad tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų aktyviai veikia jėgos, siekiančios sugriauti ne tik šią rimtį, bet ir Lietuvos valstybingumą. Keista ir gaila, kad nei viena Lietuvos politinė partija ir net kompetentinga valstybės institucija, išskyrus pavienius asmenis, reikiamai neįvertino bei nepasmerkė politinių riaušių organizatorių ir dalyvių“, - sakoma Lietuvos laisvės gynėjų pareiškime.

Skelbiama, kad į sausio 16-osios mitingą susirinko „ne tik profsąjungų nariai, bet ir partijų, neturėjusių leidimo mitinguoti, nariai, įvairūs „marginalai“, anarchistai ir turintys problemų su teisėsauga jaunuoliai“. Anot pilietinių organizacijų, mitingą organizavusios profsąjungos „net nebandė suvaldyti minios, lemiamu metu pasišalino, palikę iniciatyvą veikti anarchistinėms jėgoms, sukurstytoms ir siekiančioms ne dialogo su Vyriausybe ar Seimu ir ekonominių problemų sprendimo, o jėga nuversti teisėtai išrinktą Lietuvos Seimą ir Prezidento paskirtą Vyriausybę“.

Pasak Lietuvos laisvės gynėjų, norint užtikrinti valstybės stabilumą, būtina imtis skubių veiksmų: uždrausti politines partijas, kurios atvirai siekia jėga pakeisti Lietuvoje valstybinę santvarką, nuolatos nesilaiko Lietuvos Respublikos įstatymų, klaidindamos atskirus visuomenės sluoksnius ar grupes, siekia išskirtinumo ar privilegijų sau; Lietuvos švietimo sistemai ir švietėjams  skirti daugiau dėmesio ir pastangų patriotiškumo, pagarbos žmogui ir Lietuvos valstybei ugdymui;  prokuratūrai, teismams ir VSD, kurių paskirtis yra ginti Lietuvos valstybingumą, teisingumą ir piliečių laisves bei teises, tinkamai vykdyti joms skirtas funkcijas.

„Raginame Lietuvos piliečius aktyviau priešintis bet kokiems neteisėtiems asmenų ar jų organizacijų veiksmams, Lietuvos valstybę griaunančioms jėgoms, o valstybės institucijas ir jų pareigūnus užkirsti kelią jų neteisėtai veiklai“, - sakoma pareiškime.


Šiame straipsnyje: riaušės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių