Quantcast

Pigios šiukšlės dar tuštins vilniečių kišenę

Gegužę sostinės savivaldybė skelbė, kad Vilniuje smarkiai pinga šiukšlių išvežimas. Tačiau pastaruoju metu pasigirdo nuogąstavimų, kad nuo kitų metų pradžios atliekų išvežimas gali ne pigti, o brangti, nes reforma įvykdyta paskubomis, tinkamai tam nepasirengus.

"Teršėjas moka"?

Nuo 2019 m. pradžios turi įsigalioti nauja tvarka, kuria turi būti įgyvendintas principas "teršėjas moka", kai kiekvienas gyventojas mokės už savo sukauptas šiukšles. Buvo žadama, kad atliekų išvežimo kaina vilniečiams nekils.

Tačiau, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario Žilvino Šilgalio teigimu, jau nuo kitų metų vilniečių sąskaitos už komunalinių atliekų išvežimą gali gerokai padidėti. Mat gegužę  įvesta rinkliava turėjo susidėti iš pastoviosios ir kintamosios dedamųjų. Iki šiol pastovioji rinkliavos dalis sudarė 40 proc., o kintamoji – 60 proc. "Vilniaus atliekų sistemos administratorius" (SĮ "VASA") turėjo surinkti visus reikiamus duomenis, jog nuo sausio 1 d. būtų galima gyventojams išskaičiuoti kintamąją dalį pagal konkrečiai sukauptą šiukšlių kiekį.

"Valdžia nekontroliavo šio proceso, o VASA nesugebėjo išskaičiuoti tos kintamosios dalies. Todėl dabar parengė tarybos sprendimą, kuriuo pastoviąją dalį siūlo didinti 100 proc., o kintamosios dalies mokėjimą nukelti pusei metų. Tad esminis pertvarkos tikslas – "teršėjas moka" už tiek, kiek sukaupta, nėra ir, panašu, greitu laiku dar nebus net pradėtas įgyvendinti", – teigė Ž.Šilgalis.

Anot jo, jeigu miesto taryba pritars siūlomiems pakeitimams, pastovioji dalis sudarytų jau net 60 proc., o kintamoji – tik 40 proc. Susumavus visus "VASA" pateiktus duomenis, akivaizdu, kad pastovioji rinkliavos dalies kaina didės net 100 proc. – tai yra dvigubai, o kintamoji dalis ir toliau liks tik popieriuje dar mažiausiai pusmetį.

Tad kai žmonės gaus sąskaitas metų pradžioje, jos bus tik už tą pastoviąją dalį ir, lyginant su 2018 m. išlaidomis, atrodys, kad moka panašiai. Tačiau kai po pusės metų pradės gauti dar ir sąskaitas už kintamąją dalį, akivaizdu, kad tai bus didesnė mokesčio dalis. "Jei pastovioji dalis didės 100 proc., o kintamoji mažės tik apie 20 proc., kaip dabar planuojama, tai akivaizdu, kad skirtumas yra ne vartotojų naudai," – skaičiavo politikas.

Tinkamai nepasirengta

Ž.Šilgalio teigimu, gyventojai jau kurį laiką skundžiasi perpildytais konteineriais ir ši problema vis dar iki galo neišspręsta. Maža to, vilniečiams už tokį atliekų tvarkymą dar ir mokėti gali tekti daugiau. "Ar toks buvo rinkliavos įvedimo tikslas – didesnė netvarka už didesnę kainą?" – retoriškai klausė tarybos narys.

Patys vežėjai siūlė kainas, dalyvavo konkurse, o po to sako, kad tokios kainos jų netenkina.

Jo įsitikinimu, šiai reformai buvo nepasirengta. Tačiau kadangi kadencijai baigiantis norima bent kažką padaryti, daroma skubotai, o rezultatas – priešingas tam, kurio tikėtasi.

SĮ "VASA", Ž.Šilgalio teigimu, buvo įsteigta dveji metai iki rinkliavos įvedimo – tam, kad tinkamai pasiruoštų. Vien jų biudžetas – apie pusę milijono, dirba 52 žmonės, supirkta kompiuterinė įranga, programos skaičiavimui. Visas tas išlaidas teks padengti vilniečiams, nes čia galioja paprastas principas: viskas, kas susiję su šiukšlėmis, įskaičiuojama į tarifą.

Leidžiasi šokdinama

Spalį paskelbtas ir šiuo metu vykstantis atliekų išvežimo konkursas kainą gali pakeisti tik į dar didesnę pusę, nes tai, kad dvi ankstesnį konkursą laimėjusios įmonės atsisakė vežti šiukšles, anot Ž.Šilgalio, yra tik vežėjų manipuliacijos. Patys vežėjai siūlė kainas, dalyvavo konkurse, o po to sako, kad tokios kainos jų netenkina. Tos pačios įmonės dabar dalyvaus naujame konkurse ir, greičiausiai, laimės kokiais 50 proc. didesnė kaina nei kad buvo iki šiol.

Negana to, politiko teigimu, pataikaudama komunalinių atliekų vežėjams savivaldybė "įsigudrino" mokėti jiems net iki 50 proc. didesniu tarifu, nei buvo nustatyta pasirašytuose sutartyse. Kokiu teisiniu pagrindu tai daroma – neaišku.

"Aš klausiau, kaip taip gali būti? Paaiškinimas manęs neįtikino – neva pirminėse sąlygose ne viskas buvo smulkiai aprašyta, todėl vežėjai nebetelpa į kainų rėmus, tad jiems nuo lapkričio mokama už papildomus darbus. Mano supratimu, tai yra grubus Viešųjų pirkimų įstatymo ir pasirašytų sutarčių pažeidimas. Situacija skandalinga ir reikalauja ne tik miesto tarybos narių dėmesio, bet ir išsamaus atsakingų institucijų tyrimo", – sakė Ž.Šilgalis.

"Vilniaus dienai" paklausus sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio apie šiukšlių krizę, šis tikino, kad atliekų tvarkymo kaina gyventojams ženkliai sumažėjo, kad dirbama su stipriausiomis šiukšlių išvežimo įmonėmis Lietuvoje, tonos išvežimo kaina dėl konkurencijos yra bemaž perpus mažesnė nei Kaune. O nauji konkursai skelbiami todėl, kad sistema tobulinama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilnietis

vilnietis portretas
panašu į valdžios savivalę ar nihilizmą: su reforma nuo 2018 metų tik pabrangino šiukšlių išvežimą individualių namų gyventojams, apmokestina neatsižvigdami į realų šiukšlių kiekį pas gyventojus, netaiko kintamos dalies ir pan. Kada VASA ir savivaldybė atsakys už savo nevykdomus pažadus ...

Kastytis

Kastytis portretas
Gyvenamiesiems namams, kur galima paskaičiuoti atliekų kiekį, išvežimas pabrango jau nuo 2018 m. gegužės. Konkrečiai mano atveju, mokėjau per mėnesį 3,47 euro už 0,12m3 konteinerį, išveždavo kartą per 4 savaites, nes po rūšiavimo lieka nedaug. O dabar tenka mokėti 8,25 euro per mėnesį, nors atliekų tiek pat. O ar bus atsižvelgta ateityje į atliekų kiekį, tai neaišku. SĮ VASA pasiteiravus apie tai, gautas atsakymas: "Kintamoji rinkliavos dalis (Eur už kv. m per metus) priklauso nuo mišrių komunalinių atliekų susikaupimo normos ir visose 14-oje nekilnojamojo turto objektų kategorijose yra skirtinga. Rinkliavos dydis nėra susietas nei su nekilnojamo turto objekte gyvenančių ir/ar deklaruotų asmenų kiekiu, nei su atliekų išvežimo dažnumu ar konteinerio įsigijimo data." T.y., kokią normą nustatysim, tiek ir bus, nesvarbu kiek tų šiukšlių buvo. Tai kur čia pigus šiukšlių išvežimas, kur dar branginti?

nieko tokio nepatyriau

nieko tokio nepatyriau portretas
Vienintelė negerovė, su kuria susiduriame po pertvarkos, yra ta, kad mes priversti mokėti ir už Vilniaus rajono gyventojų šiukšles, kurias jie atveža automobiliais ir meta į mūsų konteinerius. Bet su tuo susiduria tik pakraščių gyventojai. O žadėtosios "šiukšlių policijos" taip ir nėra.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių