Quantcast

Penktadienį sostinę šturmuos antrasis Vilniaus knygų festivalis

  • Teksto dydis:

Penktadienį sostinėje prasidės antrasis Vilniaus knygų festivalis. Lankytojai kviečiami savaitgalį praleisti geros ir intelektualios literatūros apsuptyje. Dieną renginys vyks Vilniaus dailės akademijos dizaino inovacijų centre „Titanikas“ (Maironio g. 3), o vakarais persikels į kitas miesto erdves.

Pirmieji festivalio metai pranoko tiek rengėjų, tiek lankytojų lūkesčius. Maža ir jauki „Titaniko“ erdvė tapo šurmuliuojančiu knygų forumu. Šiais metais festivalio vizija nesikeičia – organizatoriai populiarins rimtąją literatūrą, skleis knygų skaitymo kultūrą ir kvies skaitytojus, rašytojus ir leidėjus susitikti tiesiogiai.

„Pamatėme, jog rimtesnės literatūros poreikis nedingsta, jis auga. Norime prisidėti prie šio augimo, vėl skleisti geros knygos žinią, todėl jaučiame dar didesnę atsakomybę rengdami antrąjį festivalį“, – teigia Gediminas Baranauskas, leidyklos „Kitos knygos“ direktorius ir vienas iš festivalio organizatorių.

Literatūrai ieškoma naujų formų

Festivalyje numatoma apie 70 įvairių renginių: naujų knygų pristatymų, susitikimų su rašytojais, diskusijų, skaitymų, dirbtuvių, filmų peržiūrų, žaidimų ir koncertų.

„Siekiame tarpdiscipliniškumo, kad literatūra skleistųsi naujomis formomis. Ar tai būtų filmai apie menininkus, ar skaitymuose naujai suskambantys rašytojų kūriniai, ar žinias apie literatūrą tikrinantis protmūšis, įdomiais tekstais prabylantys muzikantai“, – sako Ieva Stogevičiūtė, viena iš festivalio organizatorių.

„Titaniko“ kiemelyje pasirodys keturios alternatyvios grupės: „Kamanių šilelis“, „MC Mesijus“ (Žygimantas Kudirka), „Šventinis bankuchenas“ ir „Baltasis kiras“. Bus paminėtos prancūzų rašytojo Albert’o Camus 100-osios gimimo metinės ir parodyti du dokumentiniai filmai apie rašytoją. Vyks jo kūrybos skaitymai.

Užsivėrus „Titaniko“ durims, literatūrinis šurmulys kelsis į senamiestį ir tęsis visą naktį. Kavinėse ir baruose „BIX“, „Vienuolio pub“, „Sarkozy“, knygyne „Mint Vinetu“, Rašytojų klube, VDA gotikinėje salėje skambės muzika, vyks „meninykų“ bei ekranizuoti skaitymai, bus dalijamasi dienos įspūdžiais, diskutuojama. Užkietėję naktibaldos galės leistis į ekskursijas po senąjį ir naująjį literatūrinį Vilnių.

Diskusijomis kels problemas

Neatskiriama festivalio dalis – probleminės diskusijos. Šiais metais bus nagrinėjamos aktualios knygų leidybos problemos, rinkos metami iššūkiai, naujų kelių galimybės. Diskusijų dalyviai svarstys, kaip populiarinti gerą literatūrą, kaip puoselėti skaitymo kultūrą ir kokį vaidmenį šiame darbe atlieka (ar turėtų atlikti) šalies bibliotekos?

Karštą polemiką žadins pokalbis apie valstybės remiamą meną, o diskusijų cikle „Miesto skaitymai“ bus  gilinamasi į miesto erdvės kultūrą Lietuvoje. Apie vaizduotę, kūrybiškumą ir atmintį kalbėsis filosofai ir literatūros kritikai. Lietuvišką kontrkultūrą narstys menininkas Redas Diržys ir kontrkultūros aktyvistas Darius Pocevičius.
Autoriai pristatys naujas knygas
Festivalyje dalyvaus daugiau nei 40 šalies leidyklų. Daugumą jų – mažesnės, leidžiančios kiek kitokią, intelektualesnę, neretai specializuotą, siauresniam žmonių ratui skirtą literatūrą.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla žada įdomius susitikimus su debiutuojančiais ir pripažintais kūrėjais. Pirmosios  knygos konkurso laimėtojos – poetės Ramunė Brundzaitė ir Dovilė Kuzminskaitė – pakvies į savo kūrybos vakarą. O Aidas Marčėnas pristatys ilgai lauktą eseistikos knygą „Sakiniai“. Anot Giedrės Šorienės, leidyklos direktorės, skaitydamas naują poeto itin atvirą knygą mąstai, juokiesi ir piktiniesi vienu metu. Tikimasi, knyga sulauks didelio atgarsio ir nevienareikšmiškų vertinimų.

Bernardinai.lt pristatys Gedimino Kajėno knygą „Pasaulis yra gražus. Pokalbiai apie kūrybą“. Joje publikuojami internetiniame portale bernardinai.lt skelbti interviu su Lietuvos kultūros bei meno asmenybėmis, kurios dalijasi mintimis apie kūrybą, santykį su savimi ir pasauliu. Kaip pasakoja knygos sudarytojas Gediminas Kajėnas, internete lengva pasimesti ir daug ką užmiršti, todėl skelbtus turiningus pokalbius su iškiliais žmonėmis norėta perkelti į patikimesnę erdvę – popierių.

Rugsėjo 13–15 dienomis vyksiančio festivalio naujiena – labiausiai pasižymėjusiam knygų ir skaitymo kultūros propaguotojui skirta „Naujojo knygnešio“ premija, kuri bus įteikta sekmadienį, festivalio uždarymo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių