Quantcast

Penktadalis Vilniaus politikų – milijonieriai

Turtingiausių Vilniaus politikų gretose pasikeitimų nedaug: didžiausius turtus sukaupęs meras Artūras Zuokas, nedaug atsilieka vicemeras Jonas Pinskus, o štai dideliais turtais pasigirti negalinčio vicemero Romo Adomavičiaus deklaracija Mokesčių inspekcijos šiemet nepasiekė.

Turtingiausi vadovai

Mero A.Zuoko finansinė padėtis per metus iš esmės nepakito – jis liko turtingiausias sostinės savivaldybės taryboje. Kartu su žmona, parlamentare Agne Zuokiene, meras iš viso deklaravo daugiau nei 5,7 mln. litų. Pats A.Zuokas 2012 m. valdė turto, verto 4,9 mln. litų, ir turėjo dar 402 tūkst. litų santaupų, jo žmona A.Zuokienė deklaravo 445 tūkst. litų vertės turtą bei 10 tūkst. litų grynaisiais. Tiesa, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, A.Zuokas buvo paskolinęs 1,1 mln. litų ir pats pasiėmęs 1,5 mln. litų paskolą.

Sostinės valdžios milijonierių gretose – ir Darbo partijos atstovas vicemeras J.Pinskus, kurio kartu su sutuoktine Živile valdomo turto vertė ir grynieji siekia 3,4 mln. litų. Vicemeras nurodo turintis 929 tūkst. litų vertės turto, dar 973 tūkst. litų sukaupęs santaupų, jo žmona – atitinkamai per 1 mln. litų turto ir beveik 0,5 mln. litų santaupų. Pinskai taip pat yra paskolinę 225 tūkst litų.

Gan kukliai sostinės valdžios kontekste atrodo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovo Jaroslavo Kaminskio šeimos turtas – jis su santaupomis įvertintas 488 tūkst. litų, Vilniaus vicemeras taip pat turi ir negrąžintą 15 tūkst. litų paskolą.

Lyderiai – konservatoriai ir zuokistai

Tarp eilinių tarybos narių taip pat apstu milijonierių, daugiausia jų, beje, – konservatorių gretose. Jei nevertintume 938 tūkst. litų paskolos, tarybos narys, buvęs meras konservatorius Raimundas Alekna su žmona Dalia būtų milijonieriai – abu sutuoktiniai lygiomis dalimis valdo beveik 1,4 mln. vertės turtą, įskaitant 45 tūkst. litų grynaisiais.

Konservatorė Rasa Baškienė kartu su vyru deklaravo 1,8 mln. turto, iš jų apie 430 tūkst. litų – piniginės santaupos. R.Baškienės vyras Gediminas buvo suteikęs 130 tūkst. litų paskolą, abiejų sutuoktinių pečius slėgė apie 330 tūkst. litų paskola.

Milijono kartelę peržengęs R.Baškienės partijos kolega Povilas Tamošauskas su žmona Jūrate – šeima deklaravo 1,1 mln. litų.

Savivaldybės milijonierių klube – ir socialdemokratė Vitalija Kliukienė. Jos su vyru Sigitu turtas bei santaupos vertinami beveik 1,3 mln., iš jų 350 tūkst. – piniginės lėšos.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius socialdemokratas Vytautas Milėnas taip pat VMI nurodė su žmona Stase turintis apie 1,5 mln. litų turto bei santaupų, taip pat paskolinęs 68 tūkst. litų.

Daugiau nei 1,8 mln. litų – tiek deklaravo A.Zuoko partijos bičiulis Kęstutis Nėnius, tiesa, žmonos Danguolės turto eilutėje puikuojasi nuliai. Kitas šios politinės jėgos atstovas Algimantas Vakarinas ir jo sutuoktinė Rasuolė nurodė turintys 1,1 mln. litų. Stipruolis A.Zuoko koalicijos narys Žydrūnas Savickas su žmona valdo 1,4 mln. vertės turtą, sutuoktiniai kartu yra suteikę 225 tūkst. litų paskolų.

Milijoną peržengė Algimanto Zarembos šeimos turtas, tiesa, su žmona Janina Darbo partijos atstovas turi ir įsipareigojimų – 80 tūkst. litų paskolą. Tvarkos ir teisingumo partijos atstovo Kazio Zulono 2012 m. turėtas turtas – 1,1 mln.

Vos keli litai nuo simbolinės milijono ribos skiria ir LLRA atstovo Zbignievo Maciejevskio turtą – jis su žmona deklaravo 991 tūkst. litų turto ir santaupų. Jaunasis konservatorių atstovas taryboje Gediminas Švilpa su žmona Dovile irgi beveik patenka į milijonierių elito gretas – jie deklaravo 950 tūkst. vertės turtą.

Deklaracijos pasiklydo?

Tačiau ne visi sostinės politikai laikėsi prievolės skelbti turto deklaracijas – pavyzdžiui, kyšio ėmimu įtariamo ir šiuo metu teisiamo vicemero socialdemokrato Romo Adomavičiaus duomenų aptikti nepavyko. Tačiau VMI atstovai nurodė, jog "Valstybės žinių" priede yra visi išrašai deklaracijų, kurios buvo pateiktos VMI".

"Sakote, nepateikta? Aš būtinai pasitikslinsiu, kasmet deklaracijas teikiu elektroniniu būdu – tiesa, šįkart prašiau, kad padėtų sūnus. Būtinai pasidomėsiu, kodėl deklaracija nepasiekė", – "Vilniaus dienai" teisinosi pats R.Adomavičius.

Politikas patikino, kad turtas per metus mažai tepakito.

"Tiesa, šiek tiek sumažėjo piniginės lėšos. O kaip jūs manote? Gyventi juk iš ko nors reikia", – tikino beveik metus atlyginimo negaunantis vicemeras. Jis taip pat suabejojo, ar jam yra išlikusi prievolė teikti turto deklaracijas. Tačiau VMI atstovai patvirtino, jog tai padaryti politikas turėjo, nes iki nušalinimo nuo pareigų 2012-aisiais jis daugiau nei pusmetį ėjo vicemero pareigas.

Pernai R.Adomavičius deklaravo tik 277 tūkst. litų turto bei santaupų, taip pat nurodė paskolinęs 546 tūkst. litų ir pats pasiskolinęs 450 tūkst. litų. "Milijonierius ir dabar nesu", – informavo jis.

Be R.Adomavičiaus, deklaracijų nepateikė konservatorius Valdas Benkunskas ir A.Zuoko partijos bičiulis Žilvinas Šilgalis. Šis to daryti ir neprivalėjo, nes tarybos nariu tapo tik šiemet, o kodėl turto nedeklaravo V.Benkunskas, nežinia.

Turtuoliai – ne visi

Beje, yra ir tarybos narių, kurių turtas siekia vos 100 tūkst. litų. Pavyzdžiui, Vienas "skurdžiausių" sostinės savivaldybėje – A.Zuoko koalicijai priklausantis tarybos narys Juozas Antanaitis, kartu su žmona valdantis 130 tūkst. litų turtą. Už jį dar mažiau turto – tik 80 tūkst. litų – deklaravo Edgaras Stanišauskas. O LLRA atstovas Eduardas Trusevičius nurodo, kad visas jo turtas – 106 tūkst. piniginių santaupų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

meras

meras portretas
kaimieciai valdzioj,ko noret.koks asilas deklaruos milijonus uzdirbtus per puse metu? arba jaucia visiska nebaudziamuma...kaune kitaip, nes cia yra turinciu tik 150 tuks., o miestas isisavino 3 mlrd. europos pinigeliu...

Sima

Sima portretas
O Vilnius bankrutuoja...

Kilpa

Kilpa portretas
Jau pats laikas Lietuvoje pasirodyti Tadui Blindai. Kitaip visai nugrimsime i vargo liuna.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių