Quantcast

Pavilnių regioniniam parkui tvarkyti gyventojas nepagailėjo 50 tūkst. litų

Šalia Sapieginės kalno Pavilnių regioniniame parke tvarkoma automobilių stovėjimo aikštelė. Savivaldybė prisipažįsta: tai – ne jos nuopelnas. Neapsikentę netvarkos kaimynai tam ryžosi patys.

Nusprendė tvarkytis patys

"Ten tokia išvažinėta, dulkėta teritorija, paskambino vieno iš šalia esančių namų savininkas ir pasiūlė pats atsivežti skaldos ir viską sutvarkyti. Mes prisidėjome tik tuo, kad padėjome viską suderinti", – neslėpė Savivaldybės infrastruktūros skyriaus vedėjas Valdas Juodis. Pasak jo, tokių atvejų, nors ir retai, bet pasitaiko.

"Žmogus gyvena netoliese, jis suinteresuotas susitvarkyti. Tačiau ta aikštelė liks visuomenės reikmėms", – patikino V.Juodis. Aikštelėje bus galima pastatyti apie 10–15 automobilių, ji stebima vaizdo kameromis. Šalia aikštelės taip pat tvarkomas lauko akmenų grindinys pėstiesiems, bus atželdinama veja.

Parko lankytojai, atvažiavę aplankyti Sapieginės kalno, ir iki šiol proskynoje buvo įpratę statyti automobilius. "Statydavo bet kaip, kur tik rasdavo vietos. Važiuodavo, pavyzdžiui, ant medžių šaknų, o tai jiems labai kenkia. Tačiau dabar labai keičiasi gyventojų kontingentas – senbuvius keičia naujakuriai, kurie gali sau leisti ne tik savo kiemą, bet ir aplinkines teritorijas aptvarkyti", – džiaugėsi Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos direktorė Vida Petiukonienė.

Aikštelė liks nemokama

"Dabar, kiek girdėjau, tas žmogus žada ir žemę rekultivuoti, istorinį kelią atkasti, pušelėmis užsodinti. Takelis turės būti skirtas tik pėstiesiems, ne automobiliams – jiems bus palikta aikštelė", – pasakojo parko direktorė. Pasak jos, įrengti automobilių aikštelę savivaldybė ten planavo seniai, tačiau vis nerasdavo tam lėšų. Sutvarkyti teritoriją gyventojui kainavo 47 tūkst. litų.

"Sudarėme trišalę sutartį. Savivaldybė buvo užsakovas, vykdytojas – "Grinda", nes jiems priklauso tvarkyti tą teritoriją, o užmokėjo tas žmogus", – pasakojo V.Juodis. Lėšų skyręs žmogus savo motyvų komentuoti nenorėjo. "Kuklumas žmogų puošia", – sakė jis ir prašė neviešinti jo pavardės.

V.Petiukonienė užtikrino, kad neįmanoma vėliau šios aikštelės paversti mokama: "Kai daroma žmonių reikmėms, kitaip būti negali. Jei būtų privačioje žemėje, tuomet gal ir būtų mokama, tačiau jei valstybinėje žemėje, regioniniame parke, viskas, kas daroma, daroma lankytojams."

Laukia naujos statybos?

Parko direktorė apgailestavo, kad ne visi gyventojai elgiasi taip geranoriškai. Daugiau nei 50-ies arų sklypą parke dalijasi keturi bendraturčiai. Visi jie gali apstatyti tik tam tikrą procentą savo teritorijos. Tačiau ne visiems leidžiamos ribos užtenka.

"Aišku, kiekvienas savininkas nori tą procentą maksimaliai išnaudoti. Deja, su vienu jų bendraujame teismuose. Mes norime įrodyti, kad daugiau ten nieko statyti nebegalime, o jis tikina, kad mes neleidžiame nepagrįstai. Mums ne visai lengva bendrauti, nes to namo savininkas pats yra advokatas. Žinote, su teisininkais nėra visai paprasta ginčytis ir diskutuoti esant priešingų pozicijų, bet mes privalome tai daryti ", – guodėsi ji. Ar naujoms statyboms Pavilnių ir Verkių regioniniame parke bus duoti leidimai, paaiškės rugsėjį.


Šiame straipsnyje: pavilnių regioninis parkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

pupis

pupis portretas
fundatorius, reiskiasi
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių