Quantcast

„Patriot“ sistema saugos Vilniaus dangų: eksperto komentaras

  • Teksto dydis:

Vilniuje liepą NATO viršūnių susitikimo proga Lietuvoje bus dislokuoti tokie ginklai, kuriuos nežinia, ar kada nors patys turėsime – modernių gamintojų sukurta oro gynybos sistema „Patriot“. Aiškėja, kad specialiai renginiui vokiečių skolinamos „Patriot“ sistemos Lietuva prašė pati. Ar yra pagrįstų baimių dėl oro pavojaus šio susitikimo metu, nei šių, nei kitų detalių Krašto apsaugos ministerija nekomentuoja. Kodėl sistema ant Lietuvos žemės bus reikalinga, aiškinasi LNK.

Apie tai kalbama su Lietuvos karo akademijos dėstytoju ekspertu Artur Plokšto.

– Pati geidžiamiausia oro gynybos sistema bus Lietuvoje liepos mėnesį. Ko baiminamasi, kodėl jos reikia?

– Visokių atsargų niekada nėra per daug. Šita sistema patikrinta ne viename kare ir yra labai gera. Lietuva yra netoli nuo teritorijos, kur vyksta karas, tai kaip atsargumo priemonė. „Patriot“ nors 1984 įėjo į ginkluotę, tačiau jos sistema yra nuolat tobulinama. Lyginant su „Iskander“ raketa, kuri turi specialiai išmetamus netikrus taikinius, tai „Patriot“ turi programą, kad nufiltruotų netikrus taikinius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip manote, ar mūsų kariai mokėtų naudotis „Patriot“ sistema?

– Bet kuri kariuomenė nemoka naudotis ginklu, kurio nežino. Niekada nėra taip buvę, kad po apmokymų negalėtų naudotis. Dabar atvyks su įgula, kuri užtikrins sistemos funkcionalumą, po NATO viršūnių susitikimo sistema iškeliaus atgal.

– Tai yra nepigi sistema. Ar Lietuva galėtų turėti kada nors bent vieną tokią?

– Pats „Patriot“ nėra labai brangus, bet raketos labai brangios. Pavyzdžiui, „PAK3“, kurios numuša skrendančias raketas, kainuoja nuo 5 milijonų dolerių. Čia reikia įvertinti ne tik pirkinį, bet ir eksploatacijos kaštus.

Visokių atsargų niekada nėra per daug.

– Ką reikėtų žinoti dėl apsaugos zonų?

– „PAK 2“ šūvio nuotolis yra iki 160 kilometrų, toks spindulio nuotolis yra padengiamas. Lietuvoje tai yra labai daug. „PAK 3“ iki 45 kilometrų, bet tai yra labiau rafinuota sistema, nes „PAK2“ išauna klasikinę raketą su klasikine galvute, 90 kilogramų su skeveldromis, tai „PAK3“ nėra sprogstamosios medžiagos ir iš čia yra aišku, kokiu tikslumu pataiko toks ginklas.

– Kur stovės tokia sistema? Ar būtinai Vilniuje, o gal galėtų būti kitame Lietuvos regione?

– Sistema „Patriot“ yra išdėstyta įvairiuose vietose. Susideda iš keturių judančių elementų. Pagrindinis radaras nėra ten, kur paleidėjai, o yra ryšio sistema, kuri sujungia ir yra tokia konfigūracija, kuri maksimaliai apsaugos tą zoną, kurią reikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brendan

Brendan portretas
nu gera ta sistema ir kinžalus pagauna. maladec USA, Ačiū

Senukas

Senukas portretas
Pirmyn USA!

Anonimas

Anonimas portretas
GERO NEDUOS O ŠŪDO NEGAILA...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių