Quantcast

Patikėjo NT vystytojų pažadais: liko be pinigų ir be namo

Norėdamas įsigyti būstą ir patikėjęs gražiais NT vystytojų pažadais, gali likti ir be pinigų, ir be būsto – tokia šių dienų realybė. Nuo NT bendrovės "Gohaus LT" nukentėję žmonės bando atgauti savo pinigus, o statytojai tikina, kad problemos – laikinos ir visi įsipareigojimai bus įvykdyti.

Gražūs pažadai

UAB "Gohaus LT" – nekilnojamojo turto vystymo įmonė, kuri skelbiasi statanti ir pardavinėjanti greitai – per 60–90 dienų – surenkamus namus.

"Bendrovės "Gohaus LT" tikslas – laimingi gyventojai kokybiškuose namuose. Priimame iššūkį pastatyti aukštos energetinės klasės kokybiškus lietuviškus namus ir stengiamės klientams suteikti kuo daugiau laisvės kuriant savo svajonių būstą. Savo klientams siūlome didelį įrengimo medžiagų pasirinkimą, namų korekcijas, papildomus paketus, pilną namo įrengimą" – įmonė tvirtina savo tinklalapyje.

Čia taip pat skelbiama, kad šiuo metu įmonės vykdomi projektai: "Gohaus LT Pagubė" ir "Gohaus LT Pavilionys".

Pagubė – kvartalas netoli Žaliųjų ežerų kraštovaizdžio draustinio, iš kurios – puikus susisiekimas su miestu, važiuoja miesto autobusai (stotelė vos už 250 m), ramybė, jokio miesto triukšmo. Anot projekto vystytojų, tai puiki vieta jaukiam ir ramiam gyvenimui Vilniaus mieste.

Pavilionys – sklypai šiaurinėje miesto dalyje, Fabijoniškėse, už 500 m nuo Ukmergės plento.

Viskas skamba gražiai, tačiau "Vilniaus dieną" pasiekė informacija, kad įmonė akivaizdžiai susiduria su sunkumais: rugpjūčio–spalio mėnesiais Vilniaus miesto apylinkės teisme inicijuota daugybė civilinių bylų, kuriose atsakovu įvardyta UAB "Gohaus LT Lt". Šiuo metu tęsiasi mažiausiai 7 bylų nagrinėjimas. Bendrovei pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – turto areštas: areštuoti žemės sklypai, pastatai.

Susižavėjo pasiūlymu

Vienas "Gohaus LT" pažadais patikėjęs ir nukentėjęs asmuo – Saulius Paketūras. "Vilniaus dienai" jis teigė, kad dėl įmonės veiksmų jam gresia asmeninis bankrotas. Vyras negavo namo, dėl kurio sutarė su statytojais, neatgauna ir 30 tūkst. eurų sumokėto avanso. Ilgą laiką jis buvo maitinamas pažadais ir dėl to nenutraukė sutarties, kol galiausiai jam buvo tiesiai pasakyta, kad įmonė pinigų grąžinti nebegali.

S.Paketūras pasakojo, jog 2017 m., sudomintas patrauklaus "Gohaus LT" pasiūlymo, pardavė jam priklausiusį sublokuotą namą Vilniuje, Krakiškių g., ir sudarė namo Pagubėje rezervavimo sutartį. Už tai, kad namas būtų pastatytas greičiau ir nereikėtų ilgai nuomotis būsto bei sandėlio, kur laikė daiktus, vietoj numatytų 15 tūkst. eurų sumokėjo 30 tūkst. eurų avansą ir tai įrašė preliminarioje sutartyje.

30 tūkst. - tiek eurų "Gohaus LT" sumokėjęs vilnietis negauna žadėto namo, neatgauna ir avanso; o tokių žmonių vis daugėja.

Pagrindinė sutartis turėjo būti pasirašyta šių metų balandžio 30-ąją.

"Artėjant sutartyje numatytai datai, pradėjau nerimauti, nes jokie statybos darbai nevyko. Nuolatos skambinau "Gohaus LT" vadybininkui Justui Paskačimui, tačiau girdėjau tik pažadus, – pasakojo S.Paketūras. – "Gohaus LT" pasiūlius, balandžio 28 d. sudarėme susitarimą prie sutarties. Jame buvo numatyta, kad namas 85 proc. baigtumu bus pastatytas iki liepos 1 d. Tačiau ir toliau viskas kartojosi, jokio judesio, tik įvairiausi pasiteisinimai ir pažadai. Buvo suorganizuotas susitikimas su UAB "Gohaus LT" direktoriumi prisistačiusiu Martynu Alūza. Susitikimo metu pradėjau suprasti, kad kažkas ne taip. Direktorius informavo, kad nėra statybos leidimo, ir davė suprasti, kad dar nežinia, kada jis bus – kalbėjo apie 45 dienas."

Maitina pažadais

Birželį "Gohaus LT" atstovai S.Paketūrą įkalbėjo sudaryti naują susitarimą. Jie pažadėjo sumažinti namo kainą 5 tūkst. eurų ir padengti būsto nuomos mokesčio dalį. Birželio 27 d. buvo sudarytas naujas susitarimas, kuriame, klientui reikalaujant, buvo nurodyti statybos etapų terminai ir numatyta nuomos mokesčio kompensacija. Pamatai turėjo būti baigti iki liepos 10 d. Tačiau darbai ir toliau nebuvo vykdomi. Nei liepą, nei vėliau vyras teigia negavęs ir kompensacijos už būsto nuomą.

Supratęs, kad gali būti, jog namas nebus pastatytas, jis parašė prašymą nutraukti sutartį. Susitarime buvo numatyti avanso grąžinimo terminai. Tačiau ir toliau viskas kartojosi taip pat kaip ir su namo statyba. Suėjus pirmos avanso dalies grąžinimo terminui, tegirdėjo pasiaiškinimus ir pažadus. Buvo žadami du sklypai, po to vienas, po to pinigai, tačiau nebuvo nieko ir vis atsirasdavo naujų pasiteisinimų bei naujų pažadų.

S.Paketūras civiline tvarka kreipėsi į teismą, buvo priimtas teismo įsakymas, kuris įgaliojo "Gohaus LT" per 20 dienų grąžinti klientui skolą – sumokėtą avansą, arba pateikti atsakymą, kad skolą grąžinti atsisako.

Įmonės – nuvarytos į kapus

S.Paketūras teigė, jog šiuo metu su kitais nuo įmonės "Gohaus LT" nukentėjusiais asmenimis, kurių yra dar bent septyni, svarsto, ką daryti toliau, kokių priemonių imtis, kad atgautų savo pinigus. Tačiau vilties žmonės turi nedaug, mat juos pasiekė informacija, kad tai – jau ne pirma M.Alūzos įmonė, kuri susirenka pinigus, o nukentėjusių žmonių buvę ir kituose jo projektuose.

Ir tikrai – panaršius internete M.Alūzos pavardę galima rasti ne prie vienos su statybomis susijusios įmonės: IĮ "Statmė", UAB "Valakampių statyba", UAB "Livito projektai Lt". Tiesa, visos jos veiklos nebevykdo, nes yra bankrutavusios: "Statmė" – 2011 m., "Livito projektai" – 2017 m., "Valakampių statyba" – 2018 m. Dėl pastarosios veiklos, beje, buvo iškelta net 11 civilinių bylų, iš kurių aštuoniose bendrovė buvo atsakovas. "Valakampių statyba", portalo Rekvizitai.lt duomenimis, ir "Sodrai" liko skolinga. Apie šių įmonių veiklą bei vadovus internete galima rasti, švelniai tariant, ne pačių geriausių atsiliepimų.

Žmonės patys kalti?

"Gohaus LT" atstovas M.Alūza fotografuotis atsisakė. Paklaustas apie statybos įmonių, su kuriomis anksčiau buvo siejamas, bankrotus, jis apie tai kalbėti nenorėjo, argumentuodamas, kad tai neturi nieko bendra su dabartine situacija ir projektu. Bet "Vilniaus dienai" patvirtino, kad dabartinei bendrovei kilo problemų. Anot jo, dabartinės bėdos labiausiai susijusios su problemomis pačioje NT rinkoje – bankai "uždarė" finansavimą.

"Problemą sprendžiame, – bandė teisintis M.Alūza. – Nemanau, kad tie avansiniai mokėjimai – labai didžiulė suma."

Nedidelė suma, bet „Gohaus LT“ ir tos negrąžina. Tačiau ir toliau žada atiduoti, kai tik įmonė „atsistos ant kojų“. Pinigus rinkusios bendrovės veikėjas M.Alūza linkęs kaltinti namų nesulaukusius ir avansą atgauti norinčius klientus, kad jie visais įmanomai būdais siekia įmonę „paskandinti“. Ir savo pinigų ieškančius žmones pagąsdino, kas jų laukia, jei ir toliau bandys atgauti avansines įmokas: „Jeigu bankrotas butų paskelbtas, iš to laimėtų tik tie asmenys, kurie jau turi bendrovės laidavimą – visi kiti žmonės tik nukentėtų, nes visas bendrovės turtas atitektų bankui.“

Teisme vis daugiau bylų figūruoja „Gohaus LT“ pavadinimas. Gal daugybės piliečių pinigus rinkusi ir namų nepastačiusi bendrovė jau yra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratyje? FNTT atstovai šių atvejų, nors jų ir labai daug, netiria, tačiau „Vilniaus dienai“ tvirtino, kad pagal Civilinį kodeksą „jeigu bet kurioje civilinio proceso stadijoje paaiškėja, kad byloje dalyvaujančio asmens arba kito asmens veiksmai ar neveikimas turi nusikalstamos veikos požymių, teismas apie tai praneša prokurorui“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Primena "verslas nuo nulio" :)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių