Quantcast

Partijoms už patalpų nuomą sostinėje teks mokėti rinkos kainą

Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė įtraukti itin pigiai politinių partijų nuomojamas arba pagal panaudos sutartį valdomas patalpas į privatizuojamų objektų sąrašą.

Tai leis sostinės savivaldybės administracijai paprasčiau nutraukti minėtas sutartis ir sudaryti naujas su partijomis rinkos kaina.

Anksčiau šiais metais savivaldybės taryba panaikino nuostatą, leidžiančią partijoms patalpas nuomoti lengvatinėmis sąlygomis. Tačiau daugelis partijų Vilniuje yra pasirašiusios ilgalaikes nuomos arba panaudos sutartis.

Pasak iniciatyvą šią praėjusią savaitę palaikiusio Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Vinco Jurgučio, minėtų patalpų nuoma rinkos kaina atneštų apie 500 tūkst. papildomų eurų į savivaldybės biudžetą.

„Jau prieš keletą mėnesių buvo pritarta siūlymui, kad partijos nebegali gauti patalpų iš savivaldybės lengvatine tvarka – iš esmės už dyką. Tačiau ne visos partijos pasiryžo tų patalpų atsisakyti, nes sutartys, pagal kurias jie naudojosi patalpomis nemokamai, buvo ilgalaikės“, – BNS sakė politikas.

Mums tai svarbu, nes mes negalime turėti tokių pinigų ir tada mums praktiškai reikės kraustytis į gatvę.

„Priimtas sprendimas leis administracijai nutraukti sutartis, o tada jau spręsti, kaip panaudoti šį turtą, kad vilniečiai, o ne partijų vadovai gautų jų naudą“, – pridūrė jis.

Pasak liberalo, sutaupytus pinigus galima būtų panaudoti mokyklų remontui, darželių plėtrai.

Šiuo metu įvairios politinės partijos nuomoja 11 savivaldybės patalpų. Patys liberalai iš savivaldybės lengvatinėmis sąlygomis nuomoja patalpas sostinės centre, Vašingtono aikštėje.

V.Jurgutis teigė, kad jo atstovaujama partija iš šių beveik 211 kvadratinių metrų ploto patalpų ketina išsikraustyti spalį.

„Kai bus galutinai apsispręsta (dėl naujų patalpų), dar turės partijos valdyba patvirtinti, tad anksti kalbėti apie konkretų adresą. Bet tikslas yra išsikraustyti spalio mėnesį“, – sakė Vilniaus liberalas.

Kitos partijos priešinasi

Kai kurios partijos patalpų rinkos kaina nuomotis nenori.

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai sutartį su savivaldybe dėl maždaug 272 kvadratinių metrų ploto patalpų L.Stuokos - Gucevičiaus gatvėje nuomos 99 metams pasirašė 2005 metais.

Partija teigia į patalpas investavusi apie 1,2 mln. litų (maždaug 350 tūkst. eurų). Jų nuomos kaina siekia 190 eurų per mėnesį.

„Mes kaip ir turime teisėtą lūkestį tikėtis, kad ta nuomos sutartis su mumis bus tęsiama“, – BNS sakė konservatorių vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė.

„Taip pat manome, kad mūsų kažkada padaryta investicija (į patalpas) suteikia mums tam tikras teises“, – kalbėjo ji.

Opozicijoje Vilniaus taryboje dirbančios Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis Artūras Zuokas teigė, kad patalpų nuoma rinkos kaina labiausiai pakenks mažoms, rinkimuose gerai nepasirodančioms partijoms, todėl nauja tvarka gali apriboti politinę konkurenciją.

„Liberalų sąjūdis yra išgarsėjęs kaip politinė partija, kuri yra įsivėlusi į didžiulį kyšininkavimo skandalą, kada partijos lyderio namuose randa apie 250 tūkst. eurų grynais“, – BNS sakė politikas, turėdamas omenyje įtarimus, jog tuometis Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis 2016 metais paėmė kyšį iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio.

„Tai jeigu ta partija gauna pinigus tokiu būdu, tai natūralu, kad jai išlaidos už patalpas nesvarbios. Mums tai svarbu, nes mes negalime turėti tokių pinigų ir tada mums praktiškai reikės kraustytis į gatvę“, – teigė A.Zuokas.

Jis tvirtino, kad maždaug prieš dešimtmetį patalpas sostinės Vilniaus gatvėje gavusi Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) į jas investavo apie 200 tūkst. litų (maždaug 58 tūkst. eurų).

Kauno miesto savivaldybė dar pernai gruodį patvirtino tvarką, kad partijoms patalpos turi būti nuomojamos rinkos kaina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių