Quantcast

Konservatoriai ragina stabdyti paplūdimio įrengimą Lukiškių aikštėje

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į Vilniaus miesto merą Remigijų  Šimašių ir savivaldybės administracijos direktorių Povilą Poderskį, reikalaudami nedelsiant stabdyti savivaldybės vykdomus darbus Lukiškių aikštėje.

Jie taip pat kreipėsi į Seimo Kultūros komiteto pirmininką Ramūną Karbauskį, ragindami neatidėlioti Seimui dar 2017 m. pateikto Lukiškių aikštės įstatymo  projekto, kuriam Seimas yra pritaręs po pateikimo,  svarstymą.

Parlamentarų nuomone,  birželio 22 d. Lukiškių aikštėje pradėti darbai nedera su 1999 m. vasario 11 d. Seimo nutarimu „Dėl valstybės sostinėje esančių Lukiškių aikštės funkcijų“.

„Miesto vadovo sprendimas rengti pramogas tokioje vietoje panašus į šokį ant sukilėlių kaulų. Aikštėje, kurioje buvo žudomi Lietuvos sukilėliai, kur šalia esančiuose KGB rūmų rūsiuose kalinti ir šaudyti Lietuvos rezistentai, įrenginėti pliažą, visiškai nedera su pagarba kovojusiems už laisvę. Tokius darbus būtina stabdyti nedelsiant”, – teigia Seimo narys A. Ažubalis.

Miesto vadovo sprendimas rengti pramogas tokioje vietoje panašus į šokį ant sukilėlių kaulų.

Seimo nariai pažymi, kad tokią miesto valdžios savivalę sąlygojo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno, Kultūros komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio sprendimas ignoruoti įstatymo projektą,  kuriuo siūloma įtvirtinti Lukiškių aikštės statusą, nustatant, kad Lukiškių aikštė Vilniuje yra pagrindinė reprezentacinė Lietuvos valstybės aikštė ir formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais.

„Jau beveik trejus metus šio įstatymo projekto svarstymas nejuda iš vietos, yra įstrigęs Kultūros komiteto stalčiuose. Tai rodo komiteto pirmininko požiūrį į Lietuvos istorinės atminties politiką, mūsų valstybingumo istoriją”, – teigia parlamentaras Laurynas Kasčiūnas.

Seimo nariai prašo R. Karbauskio imtis konkrečių veiksmų, svarstant šį įstatymo projektą komitete, o Vilniaus savivaldybę ragina nedelsiant stabdyti įmonės UAB „Grinda“ vykdomus darbus Lukiškių aikštėje.

V. Benkunskas: taryboje dėl sprendimo nebuvo tartasi

Dėl sprendimo įrengti laikiną paplūdimį Vilniaus Lukiškių aikštėje nebuvo tartasi nei miesto taryboje, nei administracijoje, sako sostinės vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas.

„Ne tik miesto taryboje politikai nieko nežinojo apie tai, bet ir plačiau – administracijoje ir politinėje vadovybėje nebuvo nei pristatyta, nei diskutuota, nei dėl pačios idėjos, nei dėl jos būtinumo, reikalingumo ir panašiai. Tai čia buvo staigmena šįryt, išgirdus ir pamačius šiuos pradėtus darbus ir visą situaciją“, – pirmadienį BNS sakė V. Benkunskas.

Jis sakė nežinantis, kas yra idėjos autorius, tačiau leidimą ją įgyvendinti suteikė meras Remigijus Šimašius ir Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Vicemeras taip pat sakė nežinantis nei iš kokios programos ar biudžeto eilutės paplūdimys bus finansuojamas, nei – kiek jis kainuos.

Ne tik miesto taryboje politikai nieko nežinojo apie tai, bet ir plačiau – administracijoje ir politinėje vadovybėje nebuvo nei pristatyta, nei diskutuota.

„Matyt, ne tik politinė vadovybė, ne tik koalicijos partneriai, bet ir administracijos specialistai yra pastatyti prieš faktą ir tas išlaidas jie turės padengti be jokių iš anksto derintų sprendimų“, – sakė jis.

V. Benkunskas teigė išgirdęs, kad sprendimas nebuvo derintas, nes jis laikytas „rutininiu darbu“ skirtu miesto infrastruktūros ir įvaizdžio gerinimui.

„Požiūrio reikalas (...) mūsų frakcijos narių daugumos nuomone, mes kalbame apie pagrindinę valstybės aikštę, kuri turi ir didelį istorinį kontekstą ir, prisimenant tas visas diskusijas, kurios labai visuomenę skaldė ir jautrino dėl monumento šioje aikštėje, matyt, kažkiek norėtųsi ramybės ir šiek tiek laiko, nieko nedarant ir leidžiant tai aikštei susigyventi su tuo įvaizdžiu, su ta nauja infrastruktūra, kuri prieš kelis metus atsirado“, – sakė vicemeras.

Taip pat jam kyla abejonių ir dėl to, kad Vilniuje šiemet jau atidaryti keli nauji paplūdimiai, netrukus planuojama atidaryti ir atnaujintą erdvę prie Baltojo tilto

„Vietų, kur miestiečiams leisti laiką prie vandens telkinio, kas yra neatskiriama paplūdimio dalis, tikrai mieste yra ir čia nebuvo jokio poreikio centrinę valstybės aikštę paversti smėlynu“, – tvirtino V. Benkunskas.

„Aišku čia nieko dramatiško, kas įtakotų miesto raidą ir politinę konjuktūrą, neatsitiko, bet tokie dalykai jie tiesiog įaudrina ir kiršina visuomenę ir neprisideda prie to politinio pasitikėjimo, kas yra svarbu veikiant keturių partnerių politinėje koalicijoje“, –  teigė vicemeras.

Pasak jo, nors meras ir jo komanda padarė daug gražių ir pagyrimo vertų darbų, tačiau šis yra „stipriai kritikuotinas“ ir jei klausimas būtų buvęs svarstomas taryboje, jis būtų jam prieštaravęs.

„Jeigu mano asmenine nuomone, aš tikrai būčiau prieštaravęs prieš tokį sprendimą, vien dėl to, kad pagrindinėje nacionalinėje aikštėje nepridera turėti tokių smėlynų, kuris ir funkciškai atrodo labai abejotinai“, – tvirtino V. Benkunskas.

„Man atrodo, ne vietoje ir ne laiku priimtas sprendimas, kuris gal atgarsį ir turės, bet daug didesnę žalą padarys dėl to supriešinimo tarp skirtingų visuomenės atstovų, kuris dabar ir kyla“, – pridūrė Vilniaus vicemeras.

Apie tai, kad Vilniaus centre esančioje Lukiškių aikštėje pradedama įrenginėti dirbtinį paplūdimį, miesto savivaldybė pranešė pirmadienį ryte.

1660 kv. m ploto paplūdimys pirmadienio rytą pradėtas pilti Lukiškių aikštės dalyje prie Gedimino prospekto, tam bus panaudota apie 300 kubinių metrų smėlio.

Paplūdimys aikštėje bus visą vasarą, greta jo iki liepos pabaigos stovės didžiulis ekranas, kurio turiniu rūpinasi „Telia“ – kiekvieną vakarą čia bus rodomi „Telia TV“ filmai, serialai, koncertai, o dieną – Baltijos jūros vaizdai.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija į BNS pirmadienį užduotus su šiuo projektu susijusius klausimus žadėjo atsakyti antradienį vyksiančioje spaudos konferencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jis vienas neužsikrės .........

jis vienas neužsikrės ......... portretas
tik dviese , susiporavę ir pasikaitinę ant smėlio ................

skirtukas

skirtukas portretas
visi turi nuomone apie Lukiskiu aikste. Bet jei jau ziema buvo ciuozykla ir niekam netrugde, tai kodel vasara esantis pliazas staiga patapo kazkokiu siaubu? Lygiai tos pacios emocijos, seimos su vaikais, besiilsintis miestieciai ir tt. Kuo tai skiriasi??? Aaaa, jau zinau. tuoj rinkimai...

PENSININKE

PENSININKE portretas
Cia jau meno dugnas . Ka kvailiau galima sugalvoti kaip metyti valdiskus pinigus. Kas uz sia kvailyste atsakingas ASMENISKAI ?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių