Quantcast

Pareigūnai savaitgalį nebeprotestuos

Priešgaisrinės apsaugos, muitinės, pasienio policijos ir policijos pareigūnus vienijančios profesinės sąjungos nutarė atsisakyti ketinimų balandžio 25 dieną surengti visuotinę protesto akciją. Toks sprendimas priimtas šalies politikams priėmus profesinių sąjungų kvietimą sėsti prie derybų stalo ir kartui spręsti įsisenėjusias teisėsaugos sistemos problemas.

„Tikiu, kad šią savaitę vykę pareigūnų susitikimai su Ministru Pirmininku buvo lūžis, išjudinęs situaciją iš mirties taško. Dabar norime visas savo jėgas sutelkti deryboms, todėl ir priėmėme sprendimą nukelti šį šeštadienį turėjusią įvykti protesto akciją“, - teigia Vytautas Bakas, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas.

Pasak V. Bako, profesinių sąjungų atstovai šiandien Vyriausybei įteikė siūlymus, kaip sutaupyti dar beveik 60 mln. litų. Sutarta, kad, įgyvendinus šiuos siūlymus, sutaupytos lėšos bus perkeltos į pareigūnų darbo užmokesčio fondą.

Profesinių sąjungų atstovų nuomone, turint Vyriausybės paramą, net ir sumažėjus teisėsaugos sistemos finansavimui galima atrasti priemones, kurias įgyvendinus teisėsaugos įstaigos ir čia dirbantys žmonės būtų pajėgūs užtikrinti viešąjį saugumą, tačiau tuo pat metu realus pareigūnų darbo užmokestis nemažėtų.

„Krizė – puiki proga išspręsti įsisenėjusias gremėzdiškos ir brangiai kainuojančios teisėsaugos sistemos problemas. Džiugu, kad pagaliau randasi politinė valia tai daryti. Tikiuosi, birželio pradžioje pareigūnai ir visuomenė pamatys pastarųjų dienų derybų rezultatus“, - teigia Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Tomas Vaitkunskas.

Profesinių sąjungų atstovai teigia, kad tolimesni jų veiksmai priklausys nuo derybų eigos ir rezultatų.

Profesinės sąjungos primena, kad Ministro Pirmininko potvarkiu yra sudaryta darbo grupė, kuri iki balandžio 30 dienos turi peržiūrėti visai vidaus reikalų sistemai skiriamą finansavimą – valdymo išlaidas ir investicijų programas – ir rasti sprendimus, leisiančius padidinti šalies statutinių tarnautojų darbo užmokesčio fondą tiek, kad pirminės grandies pareigūnų realus darbo užmokestis nemažėtų. Taip pat sutarta įkurti analogišką darbo grupę, kuri per mėnesį išnagrinės vidaus reikalų ministerijos institucijų struktūras, pareigybes, galimai besidubliuojančias ir nereikalingas funkcijas tam, kad sistemos viduje būtų rasti rezervai, užtikrinsiantys efektyvesnį vidaus reikalų sistemos darbą. 

Iki gegužės mėnesio vidurio Vidaus reikalų ministerijai pavesta pateikti siūlymus dėl 17 teisės aktų projektų, kuriuos pateikė profesinės sąjungos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių