Quantcast

Panerių memorialo konkurso laimėtojas turėtų paaiškėti šį mėnesį

  • Teksto dydis:

Panerių memorialo, skirto Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti, sutvarkymo idėjų konkurso laimėtojas gali paaiškėti kitą savaitę, sako Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius Markas Zingeris.

Ketvirtadienį šiame muziejuje buvo pristatyta 16 memorialo sutvarkymo projektų, kuriuos recenzavo Lietuvos ir užsienio architektūros ekspertai.

Kaip BNS sakę M.Zingeris, tarpžinybinė komisija dėl konkurso laimėtojų turėtų apsispręsti kitą savaitę.

„Aš manau, kad per šį mėnesį bus galutiniai aiškūs rezultatai, prizinės vietos, taip pat bus viešas įteikimas apdovanojimų dalyviams“ , - sakė jis.

Projektus vertino Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Marius Pranas Šaliamoras, Vilniaus gedimino technikos universiteto dėstytojas Tomas Grunskis bei kraštovaizdžio architektė, Bernardinų sodo rekonstrukcijos projekto autorė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė. Projektus recenzavo ir Jungtinių Valstijų Holokausto memorialinio muziejaus kuratorius Jacekas Nowakowskis (Jacekas Novakovskis) bei Aušvico-Birkenau memorialo ir muziejaus direktorius Piotras M.A.Cywinskis (Piotras M.A.Civinksis).

Pasak M.Zingerio, tiek Lietuvos, tiek užsienio ekspertai palankiausiai įvertino tuos projektus, kuriais siekiama harmoningai derinti memorialo elementus - nusikaltimo vietą, apžvalgos takus, monumentus ir edukacinį centrą.

„Ekspertai pažymėjo, jog svarbu, kad nė vienas elementas neužgožtų kito, kad nenuslopintų vietos autentikos, kad sėkmingai derėtų prie tos istorinės misijos, kuri tenka šiam ansambliui“, - sakė jis.

M.Zingerio teigimu, projektų, kurie būtų įgyvendinti tvarkant memorialą, gali būti ir ne vienas, mat komisija pasilieka teisę adaptuoti prizininkų projektus savo nuožiūra.

„Gali ir nebūti pirmosios vietos. Gali būti ir taip, kad vienu metu bus laikomas geriausiu vienas kuris nors, o taikant prie vietos, gali pasirodyti, kad tinka koks nors elementas iš antrą ar trečią vietą užėmusio projekto. Nes įteikę prizus mes gauname teisę ir adaptuoti tuos projektus“, - sakė jis.

Galutinį sprendimą priims tarpžinybinė komisija, sudaryta iš Vyriausybės, Kultūros ministerijos, Architektų sąjungos, Vilniaus savivaldybės, Lietuvos žydų bendruomenės, Vilniaus Gaono žydų muziejaus, Geros valios fondo atstovų.

Panerių memorialo rekonstrukciją tikimasi įgyvendinti per artimiausius kelerius metus Lietuvos ir Europos Sąjungos paramos fondų lėšomis.

Panerių memorialas, skirtas Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti – išlikusi masinių žudynių vieta ir kapai, kur 1941-1944 metais nacių vykdytų egzekucijų metu buvo žudomi žmonės, daugiausiai – žydai. Didelė dalis nužudytųjų palaikų buvo sudeginta, kiti liko užkasti šioje teritorijoje.

Vilniaus pakraštyje esantis Panerių memorialas sušaudytų aukų skaičiumi yra didžiausia Holokausto vieta Lietuvoje, plačiai žinoma tarptautiniu mastu. Panerių miške taip pat nužudyti Lietuvos vietinės rinktinės, Armijos Krajovos kariai, įvairių tautybių Raudonosios armijos karo belaisviai, antinacinio pasipriešinimo dalyviai ir kitos nacių okupacinio režimo aukos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių