Quantcast

Pajamas deklaravo 214 tūkst. Vilniaus miesto ir rajono gyventojų

  • Teksto dydis:

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Vilniaus AVMI) informuoja, kad remiantis preliminariais duomenimis, šiais metais Vilniaus miesto ir rajono gyventojai pateikė virš 214 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) deklaracijų, beveik 19 tūkst. turto deklaracijų bei virš 85 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms. Dauguma Vilniaus miesto ir rajono gyventojų deklaracijas teikė elektroniniu būdu, naudodamiesi Elektroninio deklaravimo sistema (EDS), šiais metais mininti dešimtąjį gimtadienį.

„Dalis gyventojų privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, deja, laiku tai padaryti pamiršo“, - teigia Vilniaus AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Glumbakienė, pažymėdama, jog nepateikusiems deklaracijų VMI išsiuntė priminimus apie jų mokestines prievoles. Vis dėlto privalėję, bet laiku nepateikę deklaracijų, turėtų nelaukti VMI pranešimų ir jas pateikti kuo skubiau, kadangi nuo deklaravimo ir sumokėjimo termino pabaigos, t.y. gegužės 2 d., už kiekvieną pradelstą dieną jiems yra skaičiuojami delspinigiai – 0,03 proc. Be to, už pajamų deklaracijų nepateikimą ar pavėluotą teikimą mokesčių administratorius gali skirti baudą nuo 200 iki 500 Lt.

Mokesčių inspekcija primena, kad deklaracijas privalo pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai. Kaip ir kasmet pajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme. Nesvarbu, ar iš vykdytos veiklos gyventojas gavo pajamų, ar ne, ar veiklą vykdė visus metus, ar vos kelias dienas, jis privalo pateikti 2013 metų pajamų deklaraciją. Atkreipiame dėmesį, kad šiais metais pajamas deklaruoti taip pat privalo žemės ūkio veiklą vykdę gyventojai: ir pridėtinės vertės mokesčio mokėtojai, ir tie, kurie nebūdami mokėtojai  2013 metais iš žemės ūkio veiklos gavo daugiau kaip 10 tūkst. litų pajamų. Deklaruoti turi ir pajamų iš žemės nuomos gavę gyventojai.

Vilniaus AVMI primena, kad su deklaravimu susijusią informaciją gyventojai gali gauti ir paskambinę telefonu 1882, apsilankę mokesčių administratoriaus svetainėje internete www.vmi.lt arba užsukę į artimiausią Vilniaus AVMI poskyrį (Ulonų g. 2, Vilnius). Bendro pobūdžio konsultacijas VMI specialistai gyventojams teikia ir socialiniame tinklapyje „Facebook“ esančiame VMI sistemos profilyje, adresu https://www.facebook.com/valstybinemokesciuinspekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių