Quantcast

Pacų rūmus restauruoti pradės kitų metų kovą

Lenkijos diplomatai per dvejus metus žada restauruoti Vilniaus senamiestyje Pacų rūmus. Čia įsikurs Lenkijos ambasada, konsulinis skyrius ir Lenkų kultūros institutas. Lenkija Pacų rūmus už 33 milijonus litų įsigijo prieš daugiau nei penkerius metus.

Pasak Lenkijos diplomatų, dirbančių Lietuvoje, prireikė ne vienerių metų, kol buvo parengtas šių rūmų restauravimo projektas. Jis atsiėjo apie milijoną litų, o kiek kainuos statybos darbai, esą bus aišku tik po tarptautinio konkurso metų pabaigoje, kai bus žinoma, kas juos atliks.

„Projektas buvo ilgai darytas. Talkino Lietuvos architektai, aš pati ne kartą su departamento direktoriumi žiūrėjau, kaip [daryti], nes vis dėlto reikia pritaikyti ambasadai – yra tam tikri reikalavimai, o išsaugoti reikia visą dvaro, rūmų struktūrą“, – sako Lietuvos valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Gražina Drėmaitė.

Pirmieji restauravimo darbai prasidės rūmų rūsiuose – čia bus nuimtas visas sienas ir lubas dengiantis tinkas, atverti senieji mūrai ir sienų puošyba.

„Šiuose rūsiuose numatytos ekspozicijų salės, kur vyks įvairios parodos. Turėsime apie 300 kvadratinių metrų erdvės. Teks iškasti apie pusę metro grunto – grindys nusileis pusmetriu giliau nei dabar yra. Darbai bus nelengvi – pamatus teks atkasti, išvalyti ir išdžiovinti, nes čia labai drėgna“, – teigia Lenkijos Respublikos ambasados Lietuvoje antrasis sekretorius Mariuzas Wawro.

Antrame aukšte numatytos reprezentacinės patalpos – priėmimo salės ir kabinetai. Bus sutvarkytos ir palėpės, kurios lig šiol nebuvo įrengtos. Restauravimo darbai prasidės kitų metų kovą, baigti planuojama 2015-ųjų pabaigoje.

„Sunkiausia bus išsaugoti visas istorines šio pastato detales. O tai labai svarbu, nes mes puikiai suprantame, kad Pacų rūmai yra vienas iš Lietuvos kultūros ir Lenkijos kultūros lopšių. Stengsimės restauruoti visas patalpas, kad jos atrodytų kaip anksčiau“, – tvirtina Lenkijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje Jaroslawas Czubinski.

„Aš vis dėlto norėčiau pasakyti, kad lenkų restauratoriai ne vienu atveju mums yra pavyzdys. Jie ypatingai kruopščiai prižiūri savo paveldą, tai tikiuosi, kad jie gerai prižiūrės ir mūsų bendrą paveldą“, – sako G. Drėmaitė.

Pacų barokiniai rūmai, skaičiuojantys beveik keturis šimtmečius, dukart degė. 1783-aisiais rūmus įsigijo ir išpuošė Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės didysis kancleris Aleksandras Mykolas Sapiega.

Vėliau rūmai pritaikyti Rusijos bajorijos reikmėms, po Antrojo pasaulinio karo atiteko ryšininkams – čia veikė kultūros namai. Prieš penkerius metus Pacų rūmus už 33 mln. litų įsigijo Lenkijos užsienio reikalų ministerija.


Šiame straipsnyje: Pacų rūmaiVilniusrestauracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių