Quantcast

Opozicijai užkliuvo „Technopolis“

Kas valdo viešąją įstaigą "Technopolis"? Opozicijos atstovai kaltina miesto vadovus, perleidus milijoninės vertės turtą šiai įstaigai ir netekus jokių galių. "Technopolio" ir Ūkio ministerijos atstovai kaltinimus laiko laužtais iš piršto.

Politikas įtaria klastą

Savivaldybės kuluaruose kurį laiką sklando gandai apie neefektyvų "Technopolio" administravimą. Neseniai iš įstaigos vadovų pasitraukė mokslo ir technologijų parką kūręs direktorius.

Opozicijos atstovai, tarp jų ir Arvydas Garbaravičius, sunerimo dėl galimai neskaidrių savivaldybės sandorių, susijusių su iš ES lėšų pastatytu mokslo ir technologijų parku "Technopolis".

"Iš dokumentų, kuriuos turiu, darau prielaidą, kad savivaldybė nuplovė turtą į užribį: įkūrė įmonę, davė žemės, pastatė pastatus, o verslą atidavė kažkam, – sąmokslo teoriją kėlė A.Garbaravičius. – Savivaldybė ten nebeturi jokios įtakos, visi dirba savarankiškai. Situacija primena "Romuvos" kino teatrą arba pusės milijono vertės tualetą."

Anot A.Garbaravičiaus, daugybė su "Technopoliu" susijusių dokumentų vieni kitiems prieštarauja. Esą arba sąmoningai jie rengiami netiksliai, turint tikslą perleisti turtą į privačias rankas, arba savivaldybėje dirba nepakankamai kvalifikuoti specialistai.

"Kai sudedi visus dokumentus į krūvą, pasipila dviprasmybės, ten yra daug netikslumų, kurie man panašūs į sąmoningai purenamą dirvą kitiems sandoriams", – įtaria A.Garbaravičius.

Kaltinimus laiko nepagrįstais

Buvęs "Technopolio" direktorius Eugenijus Mačikėnas tikina ne pirmą kartą verčiamas teisintis dėl susiklosčiusios situacijos. Esą kai kuriems politikams užkliūva faktas, kad "Technopolio" pastatas priklauso viešajai įstaigai "Technopolis".

"Kritikai pamiršta, kad tokia valdymo forma buvo pasirinkta sąmoningai. Pasirašyta veiklos sutartis, pagal kurią savivaldybei atiteko inžinerinės komunikacijos, o įstaigai – pastatas. Tokiu būdu galėjome pretenduoti į didesnę fondų paramą", – aiškino E.Mačikėnas.

Jis primena, kad prieš dvejus metus savivaldybės taryba jungtinę sutartį išanalizavo ir patvirtino. Paraišką ES struktūrinių fondų paramai gauti teikė savivaldybė, o viešoji įstaiga "Technopolis" dalyvavo kaip partneris. E.Mačikėnas svarsto, kad galbūt ir būtų teisinis kelias dabar perleisti pastatą savivaldybės žinion, tačiau jis nematąs jokio pagrindo tai daryti – viešoji įstaiga "Technopolis" yra nepelno organizacija, kuri neturi jokių galių parduoti pastatą ar keisti jo paskirtį. Vadinasi, grėsmės miestui ar gyventojams nėra jokios. Be to, pagal struktūrinių fondų reikalavimus penkerius metus nuo sutarties pasirašymo negalima keisti esminių sutarties punktų. Esą netgi jeigu "Technopolis" sumanytų parduoti pastatą, to negalėtų daryti be dalininkų – savivaldybės ir Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų – pritarimo.

Primena nuomos punktą?

Kai kurie mokslo bendruomenės atstovai kritikuoja "Technopolį" kaip per mažai veiksnų, nesukuriantį mokslinio produkto. Esą jis daugiau primena patalpų nuomos punktą ir tarnauja atskirų įmonių interesams.

"Visi mokslo ir technologijų parkai sukurti, kad tarnautų inovatyvioms įmonėms. Gali kas tik nori narstyti tas įmones iki kaulelių – įsitikins, kad jos visos perspektyvios, atėjusios į "Technopolį" per konkursus, jų priėmimai patvirtinti valdybos", – kritiką atremia E.Mačikėnas.

Jis pabrėžė, kad "Technopolyje" veikiančioms įmonėms nuolat organizuojami seminarai, pranešimus jų vadovams skaito pranešėjai iš Lietuvos inovacijų centro, šios įmonės disponuoja naujausia informacija.

"Nuo veiklos pradžios esame kritikuojami, įtarinėjami. Vieną kartą reikia tas kalbas užbaigti, – sakė E.Mačikėnas. – Pasitraukiau ne dėl to, kad ten dirbti tapo per sunku. Tiesiog dabar vadovauju "Santakos slėniui", į kurį patenka ir "Technopolis", tad jį globosiu ir toliau."

"Santakos slėnio" investicijų programoje yra numatyta tolesnė "Technopolio" plėtra. Gavus Ūkio ministerijos pritarimą bus statomas antrasis korpusas. Jau parengtas korpuso techninis projektas, gautas statybos leidimas.


Specialisto komentaras


Ūkio ministerijos Europos Sąjungos struktūrinės paramos departamento Struktūrinių fondų valdymo skyriaus vedėja Danguolė Saldžiūnienė:

Kauno "Technopolio", kaip kažkokio atskiro darinio, ir nėra – yra viešoji įstaiga "Technopolis", kuriai kartu su Kauno miesto savivaldybės administracija, buvo skirta parama pagal Lietuvos 2004–2006 m. bendrojo programavimo dokumento 3.2 priemonę "Verslo aplinkos gerinimas" projektui "Mokslo ir technologijų parko "Technopolis" infrastruktūros sukūrimas". Bendrajame programavimo dokumente numatyta, kad paramos siekti gali ir viešosios įstaigos kartu su savivaldybėmis. Tam neprieštarauja ES reglamentai. Apskritai mokslo ir technologijų parkai bei tokių parkų kūrimas ir plėtra yra vienas mūsų valstybės strateginių tikslų. Turtas, sukurtas, įsigytas ar pagerintas iš ES struktūrinės paramos lėšų, pagal reikalavimus ir privalo priklausyti projekto vykdytojui ne mažiau kaip penkerius metus nuo projekto įgyvendinimo pabaigos, šiuo atveju – ir viešajai įstaigai "Technopolis".



NAUJAUSI KOMENTARAI

miu

miu portretas
monotonijau, nusiramink, pats tiek š... primalei, kad dabar geriau tylėk į skuduriuką. Ir apskritai, tuoj ateis eilė patį už rutulių suimt ...

o

o portretas
kur pinokis dingęs?

Tautos stebetojas

Tautos stebetojas portretas
Arvydai, o "Fredos miestelis" niekur nekliuvo? O namo adresu Aukstaiciu 51 remontai - irgi nepriekaistingai skaidriai finansuoti? O sklypo Laisves/Mickeviciaus gatveiu kampe formavimas - ar ne tavo "valdymo" laiku pradetas? Ir dar daug, daug kitu klausimu...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių