Quantcast

N.Venckienę palaikantys žmonės Vilniuje šaukėsi „tautos teismo“

Pyktis valdžiai, teisėsaugai ir visa aibė neišspręstų gyvenimo problemų – regis, tai vienijo žmones, šeštadienio vidurdienį susirinkusius prie Seimo. Kaltuosius turi nuteisti tauta – taip prašneko vėliau prie Prezidentūros susirinkę teisingumo šalyje reikalaujantys teisėjos Neringos Venckienės šalininkai. Labiausiai čia kliuvo Laimutės Stankūnaitės, kuriai buvo grąžinta dukra, rėmėjams.

Reikalavo teisti L.Stankūnaitę

Vienas po kito ant scenos Daukanto aikštėje, prie Prezidentūros, lipę kalbėtojai vardijo „tautos išdavikus“, „nusikaltėlius“, keikė žiniasklaidą, L.Stankūnaitės rėmėjus. Buvęs Seimo narys Algimantas Matulevičius susirinkusiųjų miniai paskelbė: „L.Stankūnaitė kalta, ir mes turime reikalauti, kad ji būtų uždaryta“. Buvęs valdžios atstovas vardijo aukštų pareigūnų pavardes, kurie esą priklauso „valstybininkų“ klanui ir pareiškė, kad juos „reikia nuteisti“.

„Tuos veikėjus, ką aš vardijau, reikia išmesti iš pareigų ir patraukti teisingam žmonių teismui, o teis juos mūsų tautos įsteigtas tautos tribunolas, ir pamatys Lietuva, kaip mes apsivalome, o chuntai bus galas“, – nuo tribūnos rėžė A.Matulevičius.

Tarp minėtų veikėjų – aukštų politikų, saugumo vadovų, visuomeninio radijo ir televizijos transliuotojo vadovo, vieno laikraščio vyriausiojo redaktoriaus pavardės.

Į mitingą atvyko ir Nepriklausomybės Akto signatarė, buvusi Seimo narė Nijolė Oželytė. Jos nuomone, kalti visi, kurie vykdė teismo sprendimą, kuriuo remiantis iš N.Venckienės buvo paimta mergaitė.

Ant scenos rodėsi ne tik buvę politikai ir valdžios atstovai. Mitingą palaikė ir žinomas muzikas Andrius Sudikas. „Man mėgina įrodyti, kad Kedys mirė nesmurtine mirtimi ir nori, kad patikėčiau, kad Eglė Kusaitė – pirmoji Lietuvos šachidė“, – taip savo dalyvavimą mitinge paaiškino A.Sudikas.

Jis nepraleido progos įgelti ir premjerui Andriui Kubiliui. „Betrūko patikėti, kad A.Kubilius – iš kitos planetos. Bet aš tuo patikėčiau“.

Tikslas – rinkimai?

Sambūris įgavo ir politinį atspalvį, mat kai kurios partijos mitinge buvo keikiamos, kai kurios giriamos. Vienas mitingo organizatorių, pilietininkas Darius Kuolys nedviprasmiškai užsiminė ir apie būsimus Seimo rinkimus.

„Mes čia, atsidūrę po pilietiškumo vėliava, taip pat rinksime žmones, kurie galėtų siūlyti kitokią, pažangesnę Lietuvą“, – kalbėjo D.Kuolys. – Mes nesitrauksime. O tai reiškia, kad būsime čia, laisvoje savo aikštėje ir kelsime idėjas, svarstysime, rengsime Lietuvos ateities alternatyvą. Mes – laisvi piliečiai“.

Prieš porą dienų D.Kuolys, „Vilniaus dienos“ paklaustas, ar dalyvaus Seimo rinkimuose, tokios galimybės nei paneigė, nei atmetė. Kazimiros Prunskienės vyriausybėje Švietimo ir kultūros ministro postą užėmęs visuomenininkas į šį klausimą tąsyk atsakė: „Jeigu Lietuvoje reikalai klostysis šitaip, ir Lietuvos politikai nebegins Lietuvos idealų, vertybių, o jas pamins, tai aš, kaip laisvas pilietis, turiu visas apsisprendimo teises ir laisves. Kaip nuspręsiu, taip ir bus. Visi esame laisvi piliečiai.“

Mitinge – ir mažamečiai

Renginį prie prezidentūros vedė aktorė Rimantė Valiukaitė. Skaičiuojama, kad mitinge dalyvavo apie 1 tūkst. žmonių. Nemažai jų atvyko iš kitų miestų. Prie Seimo stovėjo nemažai autobusų, iš kurių lipo būsimi eitynių ir mitingo dalyviai.

Vidurdienį prie Seimo rūmų susirinkę mitingo dalyviai žygiavo iki Prezidentūros, čia ir surengtas mitingas, pavadintas piliečių sueiga „Už laisvę ir tiesą, prieš melą ir smurtą“. Eiseną lydėjo policijos pareigūnai.

Violetiniai skėčiai ir marškinėliai, Lietuvos trispalvės, stilizuotas varpas – tokia marga atributika pasidabinę kai kurie mitingo dalyviai. „Šitaip negalima. Kas dedasi mūsų valstybėje. Atvažiavau iš Šilutės. Teisingumo nėra“, – taip dalyvavimą mitinge aiškino verslininku Adu Nausėda prisistatęs vyriškis.

Jis vilkėjo marškinėlius, ant kurių skelbiama: „Aš myliu savo tautą, kurioje gimsta Drąsiai“. Tokiais marškinėliais pasidabinusiųjų buvo ir daugiau.

Kai kurie N.Venckienės šalininkai į mitingą atvyko ir su vaikais. Septynerių metų mergaitė laikė plakatą „Grąžinkite mergaitę“.

Mergaitės mamos klausiau, ar mažametės dalyvavimas mitinge – jos pačios valia? Ji pasiūlė klausti pačios jaunosios protestuotojos. „Jūs galite ją klausinėti – ji labai protinga“, – pasiūlė vilnietė.

„Atėjau (čia – red. past.) dėl to, kad mačiau per televiziją. Atėjau pasakyti, kad mergaitė būtų grąžinama savo tetai, nes ji imta per prievartą. Ji rėkė ir sakė, kad nenori važiuot pas mamą“, – aiškino mažametė.

„Ar mergaitės neturėtų augti su mama?“, – pasiteiravau.

„Gal ir turėtų, bet mergaitė rėkė, ji nenorėjo. Ji šaukė „ne“, o ją tempė jėga ir nuplėšė nuo tetos“, – taip paaiškino septynmetė vilnietė Laura.

Vėliau ši mergaitė buvo pakviesta lipti ant scenos prie Prezidentūros, o jos kalbą lydėjo gausūs plojimai.

Publika – itin marga

Vienų mitinguotojų plakatai skelbė, kad Lietuvą valdo sovietinis KGB, kiti – kad Lietuvą valdo oligarchai, treti – kad žiniasklaida Lietuvoje yra korumpuota, ketvirti – reikalaujantys teisingumo, dar kiti – prašantys „desovietizuoti“ šalies teismus.

„Lietuvos teisėsauga – pedofilų stogas“, „Vaiko teisės – žmogaus teisės“, „Įstatymai turi gelbėti vaikus, o ne saugoti pedofilus“, „Grąžinkite demokratiją“ – mirgėjo užrašai ant plakatų.

Ne vienas mitinguotojas kalbėjo apie jį kamuojančias problemas. Antai viena moteris plakate skelbė: „Utenos ekspertiame skyriuje man gyvai ardė smegenis... Gelbėkit mergaitę“.

Kai kurių klausiau: kodėl jie teisingumo reikalauja prie Seimo ir Prezidentūros – juk Lietuvoje, pagal Konstituciją, teisingumą vykdo tik teismai. „Koks skirtumas, kur renkamės. Mus sukvietė čia, tai ir atėjome“, – toks buvo daugumos mitingo šalininkų atsakymas.

Eitynėse pasirodė buvęs Kauno meras Vytautas Šustauskas, tradiciškai atvyko ir Seimo nariai Naglis Puteikis bei žalią raištį ant rankos užsirišęs Saulius Stoma. Rašytojas Liudvikas Jakimavičius iš kuprinės traukė „Aikštės žinias“ ir dalino susirinkusiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gausios

gausios portretas
svarbiausia zurnalistams yra parasyti kokia nesamone skambiu pavadinimu ,,gausios ,, tos gausios vargu bau ar simtas zmoniu susigausino :))))

zurnaliugai ir isgfamom

zurnaliugai ir isgfamom portretas
cia ne venckienes remejai,o normalus lietuvos pilieciai.mums tokia valdzia NEREIKALINGA! !!!

čia tik pradžia

čia tik pradžia portretas
Lietuva yra Lietuva. Tikrai visi iškrypėliai ir žmogžudžiai bus išaiškinti ir deramai nuteisti. Tikrai ateis diena, kai baigsis melas, šmeižtas, žudynės ir prievarta. Sustokit iškrypėliai ir pamastykit, kad vėliau netektų lieti graudžių ašarų.
VISI KOMENTARAI 124

Galerijos

Daugiau straipsnių