Quantcast

Nuo suvaržymų pavargę menininkai Vilniuje surengė protestą

Šeštadienį į taikų protestą „Einanti paroda“ sostinėje susirinko menininkai. Jie žingsniavo iki Katedros aikštės. Tokiu savo gestu jie siuntė žinutę valdžiai prašydami atlaisvinti karantino ribojimus, akcentuodami, kad kultūros sektorius jau pavargo nuo suvaržymų.

Rodė meną mieste

Kaip portalui sakė viena iš protestą subūrusių menininkių Goda Lukaitė, tai buvo taikus meno protestas. „Susirinko menininkai su savo kūriniais prie Aušros vartų. Žygiavome nuo Aušros vartų iki Katedros aikštės – taip simboliškai įėjome pro miesto vartus iki miesto širdies. Pagrindinė viso to mintis buvo ta, kad būtų apsvarstyti karantino apribojimai, susiję su kultūros sektoriumi, nes nepritariame tokiam suvaržymui“, – teigė pašnekovė.

Taikiame proteste iš viso dalyvavo 30-40 menininkų. „Mūsų pagrindinė idėja – einanti paroda, kadangi iš mūsų atimtos erdvės, kur galime pasirodyti žmonėms, tai praėjome per miestą parodydami savo meną – be jokių šūkaliojimų, labai kultūringai. Ir Katedros aikštėje dar truputį pastovėjome“, – kalbėjo ji.

Ministras: nepasitenkinimas – suprantamas

Kultūros ministras Simonas Kairys, reaguodamas į sostinėje kovo 6 dieną vykusį kultūros sektoriaus atstovų protestą, sako, kad menininkų nepasitenkinimas dėl uždarytų kultūrinių erdvių yra suprantamas.

Ministras tvirtina, kad kitą savaitę bus aptarti sprendimai dėl saugios muziejų ir galerijų veiklos.

„Girdžiu tuos, kurie šiandien išreiškė savo poziciją išeidami su kūriniais į gatves, ir tuos, kurie tyliai išgyvena nusivylimą negalėdami tęsti įprastos meninės veiklos“, – ministerijos pranešime teigė S. Kairys.

„Taip pat girdžiu ir aiškų visuomenės norą turėti daugiau kokybiško laisvalaikio galimybių. Užtikrinu jus – mūsų tikslas yra bendras, todėl kitą savaitę ekstremalių situacijų komisijoje aptarsime sprendimus, kurie leistų saugiai grįžti prie veiklos pirmiesiems muziejams ir galerijoms“, – sakė jis.

S. Kairys šią savaitę tarėsi su Muziejų tarybos, Lietuvos muziejų asociacijos bei MO muziejaus atstovais.

„Ministro komanda kartu su muziejininkais sutarė sudėlioti konkrečias detales ruošiantis būsimam muziejų atidarymui tose savivaldybėse, kur epidemiologinė situacija yra geresnė, bei parengė pasiūlymą, kurie muziejai papildomai galėtų atsidaryti tuose miestuose, kuriuose padėtis išlieka įtempta“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pasak ministro, esamoje situacijoje privalu išlaikyti balansą tarp visuomenės lūkesčių matyti menininkus, grįžusius prie kūrybos, bei sveikatos ekspertų rekomendacijų ir kultūros darbuotojų, lankytojų saugumo užtikrinimo.

S. Kairys taip pat ragina naudotis galimybę ir testuotis dėl COVID-19.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Apmaudu

Apmaudu portretas
Nei perka, nei vagia, nei už dyką nereikalingos jūsų teplionės. Laikas parodė kas ęsate, ko verti Jūsų,, darbai''.

Anonimas

Anonimas portretas
o ko inete neprekiauja,juk inete gali tais savo menais prekeut, ar jau ir inete tu ju menu niekam nereike,tada lai daro isvadas ir kure visuomenei suprantama mena
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių