Quantcast

Nuo kovo 1-osios prasideda priėmimas į sostinės mokyklas: ką svarbu žinoti?

  • Teksto dydis:

Jau nuo kovo 1 dienos prasideda elektroninė registracija į Vilniaus mokyklas kitiems mokslo metams.

Elektroninius prašymus bus galima teikti iki pat gegužės 31 dienos, tad skubėti nereikia – prašymo pateikimo laikas neturės jokios įtakos pirmumui. Pateikti prašymą kaip visada paprasta ir patogu – tereikia užsiregistruoti svietimas.vilnius.lt, jungiantis per elektroninę bankininkystę ar kitą el. atpažinimo priemonę. Tėveliai kviečiami neskubėti, įvertinti mokyklas, iš kurių renkamasi, maps.vilnius.lt.

Tėveliams svarbu prisiminti, kad jei į pasirinktą mokyklą priimama konkurso būdu, ar mokykla įgyvendina specializuoto ugdymo (inžinerinės/sporto) krypties programas, savitos pedagoginės sistemos elementus, prašymai turi būti pateikti anksčiau – iki kovo 31 d.

Prašymus elektroniniu būdu turėtų pateikti būsimųjų pirmokų, keičiančių mokyklas, pereinančių iš progimnazijas į gimnazijas, atvykusių gyventi į sostinę, tėvai. Mokiniai, kurie pereina mokytis į aukštesnio lygmens programą – penktą, devintą (I gimnazijos) ar III gimnazijos klasę – toje pačioje mokykloje, mokyklos direktoriui pateikia laisvos formos prašymą mokykloje.

Kokios naujovės įsigalioja nuo 2021 metų?

Sostinės Taryba šiemet patvirtino naują Vilniaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų aptarnavimo teritorijų žemėlapį. Sprendimus patobulinti tvarką paskatino ne tik pasikeitę teisės aktai, bet ir Savivaldybės gyventojų skaičiaus kaita mieste ir seniūnijose, mokyklų apkrova bei iššūkiai, iškilę praėjusiais mokslo metais.

Kita naujovė – aktuali penktokams: jei penktokų, gyvenančių mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje, prašymų pateikiama daugiau, nei yra nustatytas mokinių ir klasių komplektų skaičius toje mokykloje, pirmiausia priimami vaikai, kurie baigė pradines klases pradinėje mokykloje, o tik vėliau kiti mokiniai, kurie keičia ugdymo įstaigą ir nori patekti į kitą mokyklą.

Taip pat įsigaliojo nauja tvarka, kaip informuojama apie klasės komplektavimo principus ir auklėtojų skyrimą klasėms – nuo šiol ši tvarka viešinama įstaigų turimuose informaciniuose kanaluose ir priemonėse. Pagal miesto Tarybos sprendimą, informacija dėl laisvų vietų statistikos mokyklose, jos atnaujinimas e. sistemoje turi būti prieinami viešai visiems vilniečiams ir bus pateikiama adresu svietimas.vilnius.lt.

Dar viena naujovė šiemet – patikslintas punktas apie nuomos sutarties ir deklaracijos terminus, registruojantis į pasirinktą mokyklą. Nuomos atveju, nuomos sutartis turi būti užregistruota Registrų centre ne mažesniam nei 1 metų laikotarpiui. Nuomos sutartis turi būti pridėta prie e. sistemos papildomų dokumentų. Jeigu nuomos terminas mažesnis nei metai ir į mokyklą nepatenka visi jos aptarnavimo teritorijoje gyvenantys vaikai, paliekama teisė šiems mokiniams pasiūlyti artimiausią ugdymo įstaigą, kurioje yra laisvų vietų. Jeigu vieno iš tėvų (globėjų, rūpintojų) ir paties vaiko deklaruotos gyvenamosios vietos laikas mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje yra mažesnis negu metai, tėvai turi pridėti nekilnojamojo turto įsigijimo dokumentus ar kitus nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentus į e. sistemą. Jeigu į mokyklą nepatenka visi jos aptarnavimo teritorijoje gyvenantys vaikai ir tėvai nėra pateikę nekilnojamojo turto nuosavybės dokumentų, ugdymo įstaigai paliekama teisė pasiūlyti šiems mokiniams arčiausią ugdymo įstaigą, kurioje yra laisvų vietų.

Per Nepriklausomybės laikotarpį Vilnius tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, vienu metu atidariusiu dvi mokyklas, tad dėl naujai pernai pradėjusių veikti ugdymo įstaigų, šiemet buvo pakoreguotos ugdymo įstaigų aptarnavimo teritorijos: naujai pastatytai Vilniaus Gabijos progimnazijai suformuota aptarnavimo teritorija, patikslinta Vilniaus Gabijos gimnazijos teritorija. Išimties tvarka suformuota 1-4 klasėms, 5-8 klasėms ir I-II gimn. klasei aptarnavimo teritorija Vilniaus Senvagės gimnazijai bei 1-4 klasėms Vilniaus Fabijoniškių gimnazijai.

Svarbiausi akcentai pildant prašymą

Pildant prašymą, kiekvienam suteikta galimybė rinktis tris ugdymo įstaigas, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į keletą detalių: viena iš trijų pasirinktų mokyklų būtinai turi būti priklausanti pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, be to, trys mokyklos turi būti nurodomos prioriteto tvarka – pradedant nuo tos, į kurią norima labiausiai. Pavyzdžiui, jei labiau norima lankyti mokyklą, nepriklausančią pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, ji nurodoma pirmuoju numeriu, tuomet mokykla pagal gyvenamąją vietą – antruoju arba trečiuoju numeriu.

Nenurodžius mokyklos, priklausančios pagal deklaruotą gyvenamąją vietą, sistema neleis pateikti prašymo. Pasitikrinti gyvenamajai vietai priklausančias mokyklas galima maps.vilnius.lt.

Internetu užpildyti prašymai automatiškai perduodami visoms pasirinktoms mokykloms, kurios toliau priėmimą organizuoja savarankiškai.

Jei mokykla gaus tiek daug prašymų, kad jis viršys galimą mokinių ir klasių komplektų skaičių toje mokykloje, miesto Tarybos patvirtintoje tvarkoje yra numatyti pirmumo ir priėmimo be eilės kriterijai. Pavyzdžiui, pirmumo kriterijai taikomi: našlaičiams, vaikams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių, daugiavaikių šeimų vaikai, dvynukams ir kt., taip pat vaikams, kurių vieno iš tėvų ir paties vaiko deklaruota gyvenamoji vieta toje teritorijoje jau dveji ir daugiau metų.

Be eilės priimami reemigrantų vaikai, kurių tėvai buvo deklaravę išvykimą iš Lietuvos, tačiau apsisprendė grįžti gyventi į Lietuvą ir prie savo prašymo e. sistemoje pateikė visus reikiamus dokumentus, patvirtinančius, kad jie su savo vaikais buvo išvykę gyventi į užsienį. Taip pat šią galimybę turi užsienio valstybių piliečių, diplomatinio korpuso darbuotojų vaikai.

Preliminarius sąrašus, į kurią mokyklą yra priimtas vaikas, tėvai galės matyti birželio mėnesio pradžioje mokyklų interneto svetainėse. Apie priėmimą tėvai bus informuoti ir elektroniniu būdu ir matys e. registracijos sistemoje.

Vilniaus savivaldybės nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių