Quantcast

„Nulaužęs“ „DnB NORD banko“ sistemą studentas atsipirko bauda

Trečiadienį Vilniaus 1-osios apylinkės teismas 21 metų Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentui Dariui Mončiui už neteisėtą prisijungimą prie banko sistemos ir bandymą iš dviejų bendrovių sąskaitų pasisavinti 60 tūkst. litų skyrė tik 4680 litų baudą.

Pasigailėjo jaunystės

Šių metų balandžio pradžioje tyrimą baigę Lietuvos kriminalinės biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdybos pareigūnai, šį įvykį vadino neturinčiu analogo. Pasak Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Tomo Ulpio, tai pirmas toks atvejis Lietuvoje, kai pinigus buvo bandyta pasisavinti ne apgaule sužinojus banko klientų slaptažodžius ir prisijungimo kodus, o „nulaužiant“ visą sistemą.

Už tokį nusikaltimą galima netekti laisvės iki aštuonerių metų, tačiau teismas nusprendė, jog vaikinas nevertas tokios griežtos bausmės. Jis atsižvelgė į D.Mončiaus asmenybę, jauną jo amžių, į tai, kad studentas dirba, prisipažino padaręs nusikaltimą, dėl jo gailisi, o reali žala niekam nepadaryta. Nors teismas jaunuoliui skyrė 9100 litų baudą, atsižvelgus į tai, kad D.Mončius buvo suimtas nuo 2007 metų gruodžio 12 iki 2008 metų sausio 4-osios, baudą jam sumažino beveik per puse.

Įsilaužta į „DnB NORD banką“

Tyrimo metu nustatyta, kad D.Mončius 2007 metų sausio – balandžio mėnesiais buvo Palangoje ir nuolat sėdėjo prie kompiuterio. Į savo personalinį kompiuterį jis atsisiuntė kelias kompiuterines programas: kompiuterių tinklo saugumo monitoringui atlikti, atskleisti prisijungimo prie tarnybinių stočių internetu kodus ir slaptažodžius bei iš nenustato tinklalapio - programą, skirtą įgyti nuolatinei prieigai prie tarnybinės stoties, apeinant joje įdiegtas apsaugos priemones.

Taip kompiuterinių tinklų skanavimo internetu pagalba jis automatiniu režimu sudarė tarnybinių stočių, naudojančių operacinės sistemos 22-ąjį prievadą sąrašą, į kurį pateko ir UAB „Informacijos valdymo centras“ tarnybinė stotis. Netrukus sumanus jaunuolis išsiaiškino ir prisijungimo prie tarnybinės stoties slaptažodį.

Vėliau, prisijungęs prie „Informacijos valdymo centras“ tarnybinės stoties, jis surado „DnB NORD banko“ ir šios bendrovės bendradarbiavimo sutarties pagrindu pagamintą „DnB NORD bankas“ internetinio tinklalapio www.dnbnord.lt kopiją ir su ja susietą duomenų bazę, kurioje vėliau aptiko šio tinklalapio turinio valdymo sistemos administratoriaus autentifikavimo kodą ir slaptažodį.  

Prisjungęs prie UAB "Baltic Data Center"  tarnybinėje stotyje  patalpinto AB „DnB NORD bankas“ tinklalapio www.dnbnord.lt turinio valdymo sistemą ir galėjo ją administruoti.

Pervesta tūkstančiai litų

2007 metų liepos 3 dieną D.Mončius, neteisėtai prisijungė prie www.dnbnord.lt tinklalapio turinio valdymo sistemos ir pakeitė jos turinio valdymo nustatymus taip, kad naujai prisijungusio „DnB NORD bankas“ elektroninės bankininkystės paslaugos www.i-linija.lt vartotojo naudojama kompiuterinė internetinės naršyklės programa iš internetinio puslapio www.dnbnord.lt būtų peradresuojama ne į tikrąjį šio banko elektroninės bankininkystės paslaugos tinklalapį www.i-linija.lt, bet į katalogą www.dnbnord.lt/man, kuriame jis buvo patalpinęs savo netikro internetinio tinklalapio www.i-linija.lt kopiją.

Tą pačią dieną vienos įmonės  buhalterė į netikro tinklalapio langą įvedė prisijungimo kodus, kuriuos D.Mončius įrašė į tikrą tinklalapį ir iš bendrovės sąskaitos į kitą sąskaitą pervedė 50 tūkst. litų.

Bendrovės buhalterė tuo metu savo kompiuterio ekrane matė užrašą „Dėl techninių kliūčių interneto linija neveiks iki 15.00 valandos. Atsiprašome už nepatogumus“.

Nuo sukčiaus nukentėjusi bendrovė laiku apsižiūrėjo. Ji pareiškė pretenziją „DnB NORD bankui“ dėl neteisėto pinigų pervedimo, o šis paprašė banko „Snoras“, kad šios lėšos būtų įšaldytos.

Liepos 5 dieną D.Mončius bandė iš kitos bendrovės sąskaitos analogišku būdu persivesti sau 10 tūkst. litų, tačiau netikros įmonės vardu suformuotas ir bankui pateiktas pavedimas „DnB NORD banko“ darbuotojams pasirodė įtartinas ir jie finansinę operaciją sustabdė.


Šiame straipsnyje: dnbdnb bankasnulaužė sistemą

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių