Quantcast

NT magnatai siūlo Vilniaus valdžiai socialinį būstą

Vilniaus miesto savivaldybės vadovai pirmadienį susitiko su Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) atstovais, kurie pristatė projektą „Socialinio būsto plėtros spartinimas“ ir miesto valdžiai pasiūlė socialinio būsto plėtrai numatytas lėšas skirti jau pastatytų būstų nuomai.

2009 metais Vilniaus socialinio būsto fondui plėtoti iš valstybės biudžeto skirta 13 mln. litų. Mokant iš karto, įsigyti už šią sumą realiai galima iki 65 butų. Tuo metu taikant vystytojų siūlomą dešimties metų veiklos nuomą, butus gautų apie 560 šeimų ar asmenų. Siūloma veiklos nuomos sutartis sudaryti vieniems metams su galimybe sutartį pratęsti arba nutraukti.

Pasibaigus nuomos terminui savivaldybė esą galėtų nuomojamą butą išsipirkti: tada jau sumokėtos nuomos įmokos būtų įskaitomos į įsigyjamo būsto kainą, o tai sumažintų reikiamą įmokėti likusią sumos dalį.

Investuotojų paskaičiavimais, socialinio būsto fondą plečiant nuomos būdu, į naujus butus galėtų įsikelti 8 kartus daugiau šeimų nei būstą statant ar įsigyjant iš karto. Taip esą būtų mažinama socialinė atskirtis ir įtampa labiausiai pažeidžiamuose visuomenės sluoksniuose, sumažėtų socialinio būsto statybai ir įsigijimui skiriamos lėšos ir skolinimosi kaštai.

„Didelė problema yra nuomininkai, nemokantys mokesčių. Šiuo metu yra iškelta apie 500 bylų dėl nemokėjimo už šilumą. Daugelio jų – su mažamečiais vaikais ar neįgalius – negalime iškeldinti. Ir toliau mokame jų skolas. Todėl toks būsto įsigijimo modelis tiktų ne visoms šeimoms, laukiančioms gyvenamojo ploto. Galbūt reiktų sudaryti atskirą – mokių šeimų eilę“, – sakė Vilniaus miesto meras Vilius Navickas.

Kitame susitikime, vyksiančiame po dviejų savaičių, LNTPA atstovai pateiks detalią informaciją apie siūlomų ir tinkamų socialiniam būstui butų kiekį, dydį ir kainas.

Pasak Savivaldybės vadovų, jei projektui bus pritarta, šie investuotojai turėtų konkuruoti Viešųjų pirkimų konkurse su kitais rinkos dalyviais, kurių, kaip manoma, netrūktų.


Šiame straipsnyje: socialinis būstasNT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių