Quantcast

Nors tarybos nariai uždirba grašius, ir tų atsisakyti nenori

Savivaldybių tarybų nariai nuo šiol turės teisę savanoriškai atsisakyti už šį darbą jiems mokamo atlyginimo. Nors dažnai ši suma tesiekia vos kelis šimtus litų per mėnesį, jos atsisakyti nenori net tie sostinės politikai, kurių sąskaitose – milijonai litų.

Atsisakyti neskuba

Šalies parlamentas užvakar priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisą, kuri numato, kad savivaldybės tarybos narys turės teisę atsisakyti atlyginimo, tereikės pateikti prašymą dėl savivaldybės tarybos nario pareigų atlikimo neatlygintinai.

Iki šiol Vietos savivaldos įstatymas nustatė, kad savivaldybės tarybos nariams, išskyrus merą ir mero pavaduotoją, už darbo laiką atliekant savivaldybės tarybos nario pareigas yra atlyginama. Meras ir vicemerai gauna fiksuotą atlyginimą.

Nors tarybos nario už darbą savivaldybėje gaunamas atlygis nedidelis ir dažnai nesiekia nė tūkstančio litų, Vilniaus tarybos nariai įstatymo pakeitimus priima atsargiai.

Darbo partijos frakcijos Vilniaus taryboje narys Šarūnas Birutis, deklaravęs daugiau nei 130 tūkst. litų metinių pajamų, tikino, kad darbas visuomeniniais pagrindais ne visai logiškas.

„Aš skiriu savo laiką tam, atsitraukiu nuo pagrindinio darbo, tad visiškai logiška, kad už tas valandas sumokama ir turi būti sumokama. Aš, pavyzdžiui, nuo tada, kai esu išrinktas į tarybą, turėjau savo darbą pagrindinėje darbovietėje sumažinti ketvirtadaliu. Ta suma, kurią gaunu už valandas, praleistas taryboje, daugmaž kompensuoja mano patiriamas išlaidas“, – dėstė vienas turtingiausių miesto politikų.

Lietuva – ne Roma

Š.Birutis aiškino, kad atvejų, kai valdžios išrinktieji dirbdavo visuomeniniais pagrindais, buvo, tačiau dabar – ne tie laikai.

„Taip senovės Romoje būdavo, kai Senato nariai dirbdavo be jokio atlygio, visuomeniniais pagrindais. Jiems net buvo garbės reikalas neimti atlyginimo. Tačiau kas tuomet būdavo valdžioje? Patricijai, turtuoliai. Dabar juk ir patricijų gal yra, bet ir plebėjų netrūksta. Kai kuriems tarybos nariams tie pinigai – būtinas priedėlis prie nedidelio atlyginimo. Norime, kad būtų kaip Romoje? Galime rinkti turtuolius, tada nereikės jiems nieko mokėti“, – kalbėjo tarybos narys.

Politikas teigė visiškai pritariantis tam, kad pataisas priėmęs Seimas pats priimtų pataisas, leidžiančias parlamentarui atsisakyti atlyginimo.

„Manau, tai būtų visiškai logiškas sprendimas ir aš pritarčiau. Tegul Seimo nariai suteikia sau galimybę atsisakyti atlygio“, – teigė pašnekovas.

Populistinis žingsnis?

Bene vargingiausias iš kalbintų tarybos narių, jau besimatuojantis Seimo nario kostiumą, socialdemokratas Juras Požela tokį konservatorių daugumos valdomo Seimo žingsnį vadino šiek tiek populistiniu.

57 tūkst. metinių pajamų ir beveik 68 tūkst. litų turimų piniginių lėšų deklaravęs politikas teigė, kad gaunamas atlygis nėra toks didelis, kaip apie jį kalbama, be to, jis net nevadinamas atlyginimu.

„Tarybos nario pajamos, gaunamos už darbą taryboje, komitetuose ir panašiai, susideda iš dviejų dalių. Viena dalis – tai suma kanceliarinėms išlaidoms, kita – atlygis už išdirbtas valandas. Atlyginimo tarybos narys kaip ir negaudavo niekada, tiesiog atlygį. Pastarojo, beje, irgi būdavo galima “išvengti„. Pakakdavo tik nedeklaruoti valandų, kurias dirbote taryboje, ir pinigų jums niekas nepervesdavo“, – teigė socialdemokratas.

Vis dėlto dėl įstatymo pakeitimų J.Požela įžvelgė ir teigiamų pokyčių – pirmiausia dėl atsiradusios tvarkos.

„Pinigų atsisakyti buvo galima, tačiau nebuvo normalios tvarkos. Vis vien turėjai šiek tiek meluoti. Juk jei išdirbai tas valandas, tai kodėl turi deklaruoti, kad nedirbai? Naujoji tvarka leis neslėpti savo darbo“, – samprotavo J.Požela.

Didesnė suma suviliotų

Tik galiūnas Žydrūnas Savickas, vienintelis iš kalbintų Vilniaus tarybos narių, teigė apsvarstysiąs galimybę pasinaudoti Vietos savivaldos įstatymo pataisa.

„Jeigu žmogui suteikiama teisinė galimybė atsisakyti, jeigu jis tai gali padaryti – puiku. Kiekvienas gali įvertinti. Tas atlyginimas nėra didelis ir, manau, jo lengva atsisakyti. Aš irgi pasvarstysiu. Aišku, jeigu būtų kokie 6 tūkst. litų, vargu ar kas atsisakytų“, – teigė Ž.Savickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

premjeras

premjeras portretas
jiems dar atlyginimu reikia?!tokios sumos vaiksto....tegul eina i statybas dirbt uz minimuma!:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių