Quantcast

Nori sulaukti pagalbos - privalai žinoti tikslų adresą

Nutikus nelaimei, išsikviesti pagalbą telefonu ne taip paprasta. Tuo įsitikino vilnietis Kasparas portalo diena.lt skaitytojas. Jis papasakojo apie nemalonią patirtį bendraujant su sostinės specialiosios pagalbos tarnybomis.

Piktinosi bendravimu

Užsienyje studijuojantis vaikinas trumpam grįžęs į Lietuvą šeštadienio naktį su draugais laiką leido Vilniaus centre. Prie Vilniaus gatvėje esančio baro „Gringo“, jam besišnekant su dviem sostinėje studijuojančiais kroatais, vienam iš jų ranka į antakį smūgiavo pro šalį ėjęs vyriškis.

Užpuolikas su dviem draugais skubiai pasišalino. Kroatui iš prakirsto antakio pradėjo smarkiai bėgti kraujas. Kaip pasakojo Kasparas, jis nedelsiant paskambino bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

„Telefonu atsiliepęs vyras manęs kelis sykius paklausė, koks baro adresas. Kai pasakiau, kad nežinau, jis piktai pasiteiravo, ar aš tyčiojuosi iš jo ir sujungė su medikais, kurie taip pat piktinosi, kad nežinau adreso“, - pasakojo vaikinas.

Kiek vėliau Kasparui vienas iš baro lankytojų pasakė tikslų adresą. Tik tada, anot vilniečio, greitosios medicinos pagalbos ekipažas sutiko atvažiuoti į įvykio vietą.

Privalo orientuotis

Bendrojo pagalbos centro (BPC) Vilniaus skyriaus viršininko pavaduotoja Jelena Montvilienė teigė, kad žmogus, kviečiantis pagalbą, turi nurodyti vietą, jeigu žino – ir tikslų adresą.

„Jei žmogus nežino tikslaus adreso, jis turėtų nurodyti gatvę, kelią, objektą arba kitus orientyrus, kurie padėtų pagalbos tarnyboms surasti vietą, kurioje reikalinga pagalba, - sakė J.Montvilienė. – Jeigu nebus nurodytas tikslus įvykio vietos adresas, pagalbos suteikimas gali užtrukti, kol bus nustatyta ar surasta įvykio vieta.“

Stresinėje situacijoje atsidūrusiam ar sužeistam žmogui gali būti sunku nustatyti tikslią savo buvimo vietą. Tačiau bendrojo pagalbos centro informacinėje sistemoje, anot J.Montvilienės, galima atlikti paiešką tik pagal tam tikrų objektų pavadinimus. Tokiais objektais gali būti: degalinės, ligoninės, mokymosi įstaigos, valstybinės reikšmės objektai.

„Paieškos pagal kavinių, barų, naktinių klubų ir panašių objektų pavadinimus informacinė sistema neatlieka. Barų, kavinių pavadinimai dažnai keičiasi“, - teigė BPC Vilniaus skyriaus viršininko pavaduotoja.

J.Montvilienė teigė, kad pagalbą kviečiančiojo buvimo vietą galima nustatyti ir kitais būdais.

„Pagalbos skambučio metu Centras gauna skambinančiojo vietos nustatymo duomenis, tačiau šie duomenys nėra tikslūs, juos gauname su paklaidos spinduliu. Vietos nustatymo duomenų paklaidos spindulys Vilniaus mieste yra nuo 500 metrų iki 3 kilometrų, - sakė J.Montvilienė. - Todėl labai svarbu, kad pagalbą kviečiantis žmogus kuo tiksliau nurodytų vietą, kurioje reikalinga pagalba.“

Geriau neklaidinti

Pasak vilniečio, šeštadienio naktį sužalotas kroatas pagalbos ieškoti išvažiavo taksi. Tačiau jam padėti mėginęs vaikinas maždaug po pusvalandžio, apie 4 val. ryto, sulaukė dviejų skambučių. Vienu jų skambino policijos, kitu – greitosios medicinos pagalbos atstovai.

Vaikino teigimu, jam buvo priekaištaujama dėl to, kad jis iškvietęs pareigūnus pasišalino iš įvykio vietos. Tačiau Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus viešųjų ryšių poskyrio vedėja Evelina Pagounis teigė, jog perklausius pokalbio įrašą girdima, jog pareigūnas su pagalbą kvietusiu asmeniu bendravo mandagiai.

„Bet kuriuo atveju, pareigūnus dėl minėto įvykio iškvietęs vaikinas pasielgė pilietiškai“, - sakė E.Pagounis.

Taip pat, E.Pagounis teigimu, atvejai, kai iškvietus policijos pareigūnus, jų nesulaukiama ir pareigūnai įvykio vietoje neranda juos kvietusio asmens, negali būti traktuojami kaip melagingi pranešimai.

„Viskas priklauso nuo situacijos – jeigu tai yra pabėgimas iš eismo įvykio vietos – gresia atsakomybė. Kitu atveju, jeigu tai yra melagingas pranešimas iš piktybiškų paskatų – gresia atsakomybė pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 186-ą straipsnį”, - sake ji. ATPK 186 straipsnis, žinomai melagingas priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas – užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

112

112 portretas
paskambini , pasako tuo sujunksim su medicinos atstovais , tiems pranesi kad zmogus mirsta pasakai adresa isaiskini kur ir kaip , lauki 17 minuciu kol atvaziuos is kito miesto galo nors greitoji stovi uz 6 minuciu pesciomis - prie akropilio . Va taip Kaune .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių