Quantcast

Eitynės Vilniuje: sulaikytas V.Šustauskas ir P.Gražulis, politikei į veidą pataikė kiaušinis

Po net septynis mėnesius trukusių Vilniaus savivaldybės ir Lietuvos gėjų lygos (LGL) kovų ir galiausiai antradienį paskelbto neskundžiamo teismo verdikto, sostinėje startavo homoseksualų eitynės „Už lygybę“.

Papildyta 16:50 val. Eitynėms pasibaigus, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lačinskas trumpos spaudos konferencijos metu informavo, kad renginio metu buvo sulaikyta beveik trisdešimt priešiškai nusiteikusių asmenų. Dėl vieno iš jų, stipriai nukentėjo vienas policijos pareigūnas, kuriam į veidą smogė agresyviai nusiteikęs vyras. Policijos pareigūnas šiuo metu gydomas ligoninėje dėl patirtų sužalojimų.

Iš viso pradėti du ikiteisminiai tyrimai. Vienas iš jų dėl viešosios tvarkos pažeidimo, kitas - dėl disponavimo psichotropinėmis medžiagomis.

Remiantis policijos pateikta informacija, Gedimino prospekte buvo susitelkę apie 1200 žmonių. Iš jų, apie pusė tūkstančio dalyvavo pačiose eitynėse. Policijos viršininko teigimu, nepaisant įvairių incidentų, policijos pajėgos užtikrino viešąją tvarką ir eisenos dalyvių saugumą.

Papildyta 15:50 val. Triukšmingas homoseksualų renginys bsaigėsi, visi pamažu skirstosi. Policininkai taip pat apleidžia savo postus.

Papildyta 15:30 val. Policija pagaliau praleido Petras Gražulį ir Stanislovą Buškevičių link Lukiškių aikštės.  Policija masiškai suiminėja provokatorius ir tautinio jaunimo atstovus.

Papildyta 14:30 val. Visiems homoseksualų eitynių „Už lygybę“ dalyviams, susirinkusiems Lukiškių aikštėje, kalbą sakė ir homoseksualų teises ginanti švedė, Europos Sąjungos reikalų ministrė Birgita Olson. „Mes šiandien atlikome istorinį įvykį. Istorija yra mūsų pusėje ir tie politikai, kruie mus palaiko: Dalia Kuodytė, Aušrinė Marija Pavilienienė ir kiti politikai, kurie stovi kartu su mumis ir pasisako už mūsų teises – ačiū visiems jiems, dėkoju jiems.

Gedimino prospektas yra simbolinė gatvė, nes tai vyksta miesto centre. Kadangi, Lietuva yra pirmoni iš Baltijos šalių, kuri pirmininkauja Europos Sąjungai, tai yra ypatingai svarbus momentas. Tai yra pažadas LGBT žmonėms: lesbietėms, gėjams, lesbietėms,biseksualams, triseksualams. Kad jie nėra pamiršti, kad nuo jų nėra nusisukama ir kad Europa netoleruos, jog jie yra palikti šalia.

Mes šiandien žygiavome už laisvę, už lygybę,už Europą. Už tai, kad homofobijos Europoje niekada niekada nebūtų. Ir mes stovime šiandien kartu solidarizuodamiesi su Rusija, kuriojevyksta daug žiaurumo ir smurto. Norėčiau pabaigti šią savo kalbą žodžiais, kad mūsų tolerancija yra patikrinama tuomet, kai esame daugumoje.“

Didžiulėmis ovacijomis pasitiktą homoseksualų teisių gynėją saugumo sumetimais lydėjo net trys apsaugos darbuotojai. Anksčiau, B. Olson yra negražiai pasisakiusi prieš Lietuvos valdžią dėl mūsų šalies politikų bandymų uždrausti eitynes.

Papildyta 13:50 val. Sulaikyti keli jaunuoliai. Policija, pasitelkusi raituosius pareigūnus iš aikštės veja agresyviai nusiteikusius piliečius.

Papildyta 13:30 val. Eisenai atėjus iki Lukiškių aikštės, čia dalyvių laukė protestuotojai. Minia nestovėjo pasyviai, tad policijai darbo netrūko. Žmonės rėkė "Pederastai namo", laikė plakatus su gaidžių atvaizdais. Kažkas iš minios į eisenos dalyvius metė kiaušinį. Jis pataikė Seimo narei Giedrei Purvaneckienei į veidą. 

Agresyvūs piliečiai stundosi pareigūnais. Aikštėje didinamos policininkų pajėgos.

Papildyta 13 val. Eitynės prasidėjo! Skamba muzika, kartkartėmis pasigirsta tai ovacijos, tai švilpimas. Eisena juda lėtai. Ją lydi policija. Tarp smalsuolių - nemažai dėvi kaukes su P.Gražulio veidu. Jie skanduoja įžeidčiančias frazes.

Radikalai stovi Gedimino pr. su vėliavomis, jokių aktyvių veiksmų nesiima. Buvęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis prieš eitynes protestavo persirengęs klouno drabužiais ir grodamas dūdele.

Papildyta 12:50 val. Įpykusius piliečius policijai tenka jėga traukti nuo eitynių dalyvių. Didžiausią nepasitenkinimą žmonėms kėlė parade besirengusios dalyvauti politikės. Sulaikytas P.Gražulis, nes jis bandė lipti per užtvaras.

Papildyta 12:40 val. Parado priešakyje stovėjo Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė ir spaudė rankas eitynių dalyviams, svečiams iš užsienio. "Pažiūrėkite į žmones. Jie yra labai tolerantiški, džiaugsmingai nusiteikę, ir nereikia galvoti, kad tokie kaip Gražulis yra įprastas lietuvių įvaizdis" - portalui diena.lt prieš eitynes kalbėjo homoseksualų lyderis Vladimiras Simonko, turėdamas omenyje minią susirinkusių smalsuolių.

Papildyta 12:20 val. Miesto centre ratus suka sraigtasparnis. Miesto centre - ankšta nuo žmonių. Eisenos žiūrovų susirinkę daugiau nei pačių jos dalyvių. Į „Baltic Pride“ eitynių pradžios vietą V. Kudirkos aikštėje žmonės renkasi gerai nusiteikę, su šypsenomis. Tačiau kai kurie senyvo amžiaus žmonės eisenos dalyvius nevengė palydėti užgauliais žodžiais. Prie Katedros susirinkę eitynių priešininkai sulaukė mažesnio, nei tikėjosi, palaikymo - apie 50 žmonių. 

Du geltonus autobusėlius, kuriais važiuos parado dalyviai, puošia šūkis "Didžiuojamės būdami savimi".

Papildyta 12 val. Eisenos priešininkų gretos po truputi gausėja. Kaip praneša delfi.lt, policija sulaikė dar vieną protestuotoją. Vyriškis, nešinas maža Lietuvos vėliava, buvo nuvesdintas į policijos autobusiuką.

Papildyta 11:30. Nors eitynės dar neprasidėjo, policininkai jau turi darbo. Katedros aikštėje jie sulaikė, kaip praneša 15min.lt, agresyviai nusiteikusį Vytautą Šustauską. Portalo kaunodiena.lt skaitytojai pasakoja šį rytą viename prekybos centrų matę aršų šių eitynių priešininką Seimo narį Petrą Gražulį, perkantį neperšlampamus lietpalčius ir vandens pompas. Politikas žurnalistams tą patvirtino ir teigė taip ketinantis plauti eitynių dalyvius. 

Vilniuje nuo pat ryto jaučiamas sujudimas: siekiant užtikrinti eitynių saugumą ir sklandžią eigą, Lukiškių aikštės prieigose jau įrengtos apsauginės tvoros. Taip pat pastatyti laikini draudžiamieji  ir informaciniai kelio ženklai prie įvažiavimo į Lukiškių gatvę iš J. Tumo-Vaižganto gatvės, prie įvažiavimo į Šermukšnių gatvę iš A. Jakšto gatvės bei prie įvažiavimo į Gedimino prospektą iš V. Kudirkos gatvės.

Papildyta 11:00. Policija nuo pat ryto tikrina aplinkinius kiemus, renka iššokusias grindinio plyteles, tikrina šiukšlių dėžes, ar jose nėra daiktų, kuriais būtų galima sužeisti eisenos dalyvius. Virš Gedimino pr. apie 11 val. praskrido sraigtasparnis.

Būriais į Vilniaus centrą suplūdusiems pareigūnams apie 10 val. dar kartą buvo trumpai priminta, kaip elgtis eitynių metu, pastebėti galimas grėsmes, atpažinti žiniasklaidos atstovus. Visiems pareigūnams išdalyti šalmai.

Eitynių dalyviai 11 val. pradėjo rinktis V. Kudirkos aikštėje. Dalyviai yra nešini vaivorykštine atributika, margaspalviais plakatais ir balionais. Į aikštę atskubėjo žmogaus teisių aktyvistai, žinomi visuomenės veikėjai.

Patys eitynių dalyviai turėtų pradėti rinktis jau nuo 12 val., Totorių gatvės prieigose. Nuo šios atkarpos 13 val. ir prasidės paradas, kuris judės Lukiškių aikštės link. Planuojama, kad viskas baigsis 16 val.

Tuo tarpu eitynių oponentai – P.Gražulis ir kunigas Alfonsas Svarinskas nuo 11 val. renkasi į protestą. Vidurdienį Katedros aikštėje susirinkę protestuotojai ketina viešai išpeikti, jų manymu, gėdingą teismo sprendimą, neva leidusį „išniekinti Katedros, ir Lukiškių aikštes“.

Manoma, kad homoseksualų eitynėse dalyvaus virš 800 dalyvių, tarp kurių, nemažai svečių iš ES šalių, įvairių tarptautinių teisių organizacijų, Europos Parlamento narių, LGL partnerių iš Estijos, Latvijos, Lenkijos. Eitynėse žada dalyvauti ir homoseksualių žmonių santykius palaikanti socialdemokratų frakcijos narė Marija Aušrinė Povilionienė. Su nerimu laukiama ir skandalingojo, atvirai neapykantą homoseksualų mažumoms reiškiančio Seimo nario Petro Gražulio.

Policija teigia, kad yra pasiruošusi „extra įvykiams“: šalia Lukiškių aikštės veiks policijos pastatyta speciali mobilioji vadavietė, o Vilniaus Policijos departamente veiks ekstremalių situacijų centras.

Šiandien iki pat 16 val. bus draudžiama statyti transporto priemones Vasario 16-osios gatvės ruože  nuo A.Goštauto gatvės iki Gedimino prospekto.


Šiame straipsnyje: Gėjaiparadaseitynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

man

man  portretas
GEDA,kad valdzioje galimai neaiskios reputacijos,pakraipos zmones,kurie leidzia rekti iskrypeliams ..keikiant seimo nAri..ir likti nenubausti..juk seimo narys yra isrinktas ir atstovauja daliai tautos,o taikiai stebeje jaunalietuviai suimami.KUR eini LIETUVA?Zinau kur eina Lietuva>>Galimai i pyderastizma...europos sajungos.Pone prezidente,ar nelaikas isstoti is ES,nes is jos i Lietuva ateina blogas kvapas.,paminamos Lietuviskos saknys,,..nors man rodos sedinciu virsunese tokie dalykai nedomina..Galimai juos dimna vienas dalykas-kaip galimai pavogti dar viena milijona

Vale

Vale portretas
Kas valdo mus,tas ir paradose dalyvauje.Gejai Europos parlamente. Tai ko stebetis.

Vale

Vale portretas
Kas valdo mus,tas ir paradose dalyvauje.Gejai Europos parlamente. Tai ko stebetis.
VISI KOMENTARAI 84

Galerijos

Daugiau straipsnių