Quantcast

Nepavyko Seime, todėl mėgina tik sostinėje: ką apie „laisviečių“ planą mano patys homoseksualai

  • Teksto dydis:

Parlamentaras Tomas Vytautas Raskevičius siekia, kad Vilniaus miesto savivaldybė sostinėje įteisintų vienalytę partnerystę. Esą su savivaldybės teisininkais vyksta net svarstymai, kaip tokį mechanizmą, tik savivaldos lygmeniu, sukurti. Seimo nario iniciatyvą palaiko ne tik jo partijos vadovė Aušrinė Armonaitė, bet ir pats Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, praneša LNK.

Kaip „laisviečių“ planą vertina patys homoseksualai ir ar tai šiai mažumai nepakenks dar labiau, pokalbis su Lietuvos gėjų lygos pirmininku Vladimiro Simonko.

– Kaip vertinate T. V. Raskevičiaus iniciatyvą?

– Atvirai, man tai buvo naujiena. Tačiau, matyt, tokia strategija. Noriu pasakyti, kad nesu iš esmės sužavėtas šia iniciatyva, bet puikiai suprantu, kodėl T. V. Raskevičius jos imasi. Visiems reikia priminti, kad Europoje ir pasaulyje yra tokių iniciatyvų. San Fransiskas panašią iniciatyvą 1989 m. pristatė. Tačiau tuomet siautėjo AIDS epidemija ir reikėjo kaip nors apibrėžti dviejų tos pačios lyties asmenų santykius. Tai buvo svarbu. Lietuvoje, kai ant stalo guli paruoštas įstatymas ir staiga jį atidedame, bandome pristatyti kažką panašaus Vilniuje. Man šiek tiek apmaudu. Tačiau kyla klausimas, kas trukdo dabar esamam merui pristatyti šią idėją ir pirmyn. Gal iš pirmo karto nepavyks, bet bus antras kartas. Manau, iš dalies mūsų bendruomenė nusivylusi, nes per daug pažadėta. Kartu su savo koalicijos partneriais reikia susiimti ir priimti sprendimą, kuris guli stalčiuje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jeigu Vilnius nusprendžia priimti tokį nutarimą, kaip bus, jei pora persikels gyventi į kitą miestą, pvz., Kauną? Tada nebegalioja?

– Taip, kiek bandau suprasti. Nemačiau šio varianto, tik perskaičiau T. V. Raskevičiaus socialiniame tinkle. Tai daugiau simbolinė prasmė. Tomas mini, kad tai 35 įstatymai, kurie bus iš esmės paveikti gerąja prasme, tačiau kitur šis įstatymas negalios. Kam visa tai daryti? Auklėjimo prasme pratinsime piliečius prie tos idėjos. Kelias ilgas.

– Jeigu įstatymiškai tai nieko nekeičia, kam reikia tai daryti? Gal tik nuotaikai pakelti?

– Suprantu Tomo idėją. Savivaldybės lygmeniu galima pagerinti tos pačios lyties gyvenimą kartu, nes yra gana daug dalykų – kai pora turi vaiką, jei norima išmokų, heteroseksualioms poroms tai lengvai prieinama, o homoseksualioms – ne. Tai praktinė nauda, toks dalykas galimas. Tačiau tai vakarykštė diena ir Lietuva viena iš šešių ES šalių, kuri niekaip nereglamentuoja.

L. Balandžio / BNS nuotr.

– Ar po šios iniciatyvos nekils papildomo visuomenės supriešinimo?

– Šis klausimas turėtų būti adresuotas politechnologijos specialistams. Suprantu, kad yra tokių patarimų. Savivalda gana plati, joje galima spręsti kitus klausimas. Nežinau, kodėl Tomas kalba tik apie partnerystę. Mieste turi būti LGBT namai – kodėl apie tai nekalba?



NAUJAUSI KOMENTARAI

nataip

nataip portretas
Mano draugų aplinkoje yra keli gėjai. Visiškai normalūs žmonės, niekam jie nekliūna, ramiai gyvena savo asmeniniame pasaulyje. va tokius gėjus gerbiu. Ir yra kitokie gėjai, kurie amžinai viešai šūkauja, kad jiems blogai, kad juos skriaudžia ir pan. Man tokie gryni nevykėliai gėjai, matomai nerandantys, kas iškru..tu per aną galą. Jokios pagarbos tokiems.

Ksks

Ksks portretas
Tokio ujobko mero net kosmare nesusapnuociau. Viva Zuokas!!!

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Pagimdykite nors vienas, kad suprastume, jog Jūs sveiki ir be jokio ligos kodo! Gyvenkite savo tuose miegamuosiuose - ar kas nirs lenda iš mūsų į juos? Ko čia rėkaujate, ko čia afišuojatės, kad esate liginiai - juk tokiis reklamos tikslas yra įtraukti kuo daugiau jaunimo! Turėsite daugiau galimybių rinktis į poras! Negalima šitų Jūsų tikslų palaikyti- reikia saugoti šeimos vertybes ! Baisu, kai seimo narys mąsto apie savo patogų miegamąjį! Kokia čia mažuma - ligoniai yra gydomi ir laisvai gyvena su savo lyties turimu sutrikimu (kaip ir regos, judėjimo, klausos ar kitą negalią turintys), kaip ir visi pagal visų taisykles Konstituciją! Ar kas dar seimo nariui neaišku? Ką jis ten "sapaliuoja"su ypatingu LGBT statusu? Ar dirbs seimo nario darbą, už kurį mes ir mokame jam atlyginimą?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių