Quantcast

Nemenčinėje ištirta per tūkstantį gyventojų

Koronaviruso židiniu tapusiame Nemenčinės miestelyje Vilniaus rajone ištirta jau per tūkstantis gyventojų, testavimas tęsiasi, ir jo rezultatai parodys, ar situaciją pavyko suvaldyti, sako savivaldybės valdžia.

Administracijos direktorė Liucina Kotlovska BNS sakė, kad iki pirmadienio vakarą paimtų mėginių skaičius „sieks turbūt pusantro tūkstančio“. Miestelyje gyvena per 4 tūkst. žmonių.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės ketvirtadienį savaitei apribotas atvykimas ir išvykimas iš Nemenčinės, šios priemonės įvestos iki vidurnakčio iš ketvirtadienio į penktadienį.

L. Kotlovska sakė tikinti, kad pratęsti miestelio uždarymo nereikės.

„Manau, kad žmonės patys puikiai viską supranta ir nenori rizikuoti nei savo, nei artimųjų sveikata. Manau, kad ta drausmė po savaitės yra ir bus. Jei klaustų grynai manęs, aš sakyčiau, kad savaitės jau užtektų, nes žmonės drausmingi“, – BNS pirmadienį sakė L. Kotlovska.

Anot jos, penktadienį patvirtinus koronavirusą Nemenčinės palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės slaugytojai, naujų židinių miestelio slaugos ir globos, medicinos, kitose įstaigose ar įmonėse nėra.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė BNS teigė, kad visų slaugos ligoninės globotinių tyrimai buvo neigiami – 16 jų pacientų perduota artimiesiems, likę 19 išskirstyti į palatas po vieną. Izoliavusis didžiajai daliai personalo, ligoninei talkinti ėmėsi Santaros klinikų medikai.

L. Kotlovska sako, kad jau baigtas tikrinti „Senevitos“ personalas, o artimiausiu metu pačioje įstaigoje bus ištirti ir visi globotiniai – kol kas žinių apie užsikrėtusius nėra. Iš viso įstaiga turi apie 150 darbuotojų, jie prižiūri per 250 asmenų.

Iki šiol COVID-19 nustatytas dviems įstaigos darbuotojams: vairuotojui ir dar vienai ne medicinos darbuotojai, kuri tiesiogiai nedirba su pacientais.

R. Lingienė teigia, kad kol kas „Senevitos“ pacientai dar nėra patikrinti. Anot jos, sprendimai gydymo įstaigose imti mėginius net iš lovos nesikeliantiems pacientams yra „didžiausia klaida“, nes procedūra pavojinga. Todėl NVSC specialistai dar sprendžia, kuriems globotiniams tyrimai reikalingi.

„Kai atsirado testų, daugiau galimybių, gydymo įstaigos masiškai bet kuriems pacientams pradeda tyrimus. Bet su gulinčiais pacientais tai yra labai pavojinga, reikia tirti tik tada, kai reikia, laikytis griežtų protokolų, nes procedūra rizikinga ir pacientams, jei jų yra daugiau palatoje, tiek patiems imantiems, nes išsiskiria aerozolis“ – tvirtino ji.

Taip pat ištirti visi siuvimo įmonės „Vilnika“ darbuotojai – anot R. Lingienės, įmonėje užfiksavus kelis naujus koronaviruso atvejus, pirmadienį užsikrėtusiųjų šios įmonės darbuotojų skaičius pasiekė 84.

Lietuvoje patvirtinti 1326 koronaviruso atvejai, mirė 37 žmonės, pasveikusiais laikomi 242.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių