Quantcast

Detektyvas Vilniaus rajone: nesutaria, kas tai – kengūra ar lapė?

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienio rytą Vilniaus rajone esančioje Didžiojoje Riešėje, prie savo namų, Seimo narė Vilija Filipovičienė sakosi pamačiusi laukinį gyvūną. Parlamentarė įsitikinusi, kad tai buvo tupinti kengūra. Tačiau netrukus po to, kai moteris socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo reginio nuotraukomis, kilo arši diskusija – kai kurie internautai teigia, jog tai – ne kengūra, o lapė.

Dvi stovyklos

Prie V. Filipovičienės pasidalytų nuotraukų su prierašu: „Kas pametėt kengūrą?“ minėtame socialiniame tinkle pasipylė dvejopi komentarai. Vieni internautai neslėpė nuostabos: „Čia rimtai? Neįtikėtina. Egzotika. Bandykite susidraugauti su kengūriuku“, – sakė kai kurie, pridurdami, kad klimatas pasaulyje šyla, tad tikėtina, jog greitai Lietuvoje sulauksime ir krokodilų.

Tačiau kitų pastarieji teiginiai neįtikino. Parlamentarės įrašą komentavusi kita dalis internautų buvo įsitikinę, jog tai – ne kengūra, o išsekęs laukinis gyvūnas, greičiausiai, niežais serganti lapė, kurių Didžiosios Riešės apylinkėse pastaruoju metu esą nestinga. „Čia – paprasčiausia lapė. Už poros namų nuo jūsų gyvenam. Ji apsilanko ir čia. Nuotrauka prieš porą dienų daryta“, – rašė Milda.

Ketvirtadienio popietę portalo žurnalistams susisiekus su V. Filipovičiene moteris taip pat sakė, kad nuotraukoje jai pavyko užfiksuoti kengūrą, kurią matė ryte, tačiau neilgai, nes atvažiavus dujų tarnybos automobiliui laukinis gyvūnas pasibaidė ir nušuoliavo į netoliese esantį mišką. 

Savo akimis netikėjau, bet kai prieš kurį laiką po gėlių krūmu esu radusi vėžlį, supratau, kad ir kengūra gali būti. Nuotraukoje man ten kengūra.

Paklausta, ar apie įvykį pranešė atsakingoms institucijoms, parlamentarė pridūrė informavusi kelias gyvūnų globos tarnybas, nes kitoje žiniasklaidos priemonėje pamačiusi skelbtą informaciją apie Utenos apylinkėse dingusią kengūrą.

Pranešimo apie įvykį negavo

Aiškindamiesi situaciją, susisiekėme su Aplinkos apsaugos departamento  Vilniaus valdybos viršininku Sergejumi Tretjakovu, tačiau pašnekovas sakė tokios žinios apie Didžiojoje Riešėje lakstančią kengūrą negavęs ir apie tai sužinojęs tik dabar – iš žurnalistų ir nukreipė skambinti Vilniaus gyvosios gamtos inspekcijos viršininkui Sigitui Mikėnui. „Man atėjo valdybos viršininkas ir pasakė. Skambinau į pranešimų centrą, jie irgi nieko nežino“, – trumpai tarstelėjo pašnekovas ir patarė susisiekti su Gyvūnų globėjų asociacijos vadovu Vytautu Gustaičiu. Tačiau jo pasiteiravus, ar buvo sulaukta žinių apie pamatytą kengūrą Didžiojoje Riešėje, vyras teigė apie tokį įvykį negirdėjęs.

Bet, kaip paaiškėjo, jei taip iš tiesų būtų, kadangi kengūra yra ne Lietuvos laukinis gyvūnas, o atvežtinis. Jo paieškomis turėtų pasirūpinti savininkai, kurie ją laiko nuosavose valdose. 

„Mes esame sudarę sutartį su Aplinkos apsaugos ministerija, bet nesame už tai atsakingi, nes mums priklauso Lietuvoje gyvenantys gyvūnai. Todėl iš namų išskridusiomis papūgomis, ar iššliaužusiais šaltakraujais gyvūnais rūpintis mums nepriklauso. Jei norima tokių paslaugų, gyventojai kreipiasi privačiai“, – detalizavo V. Gustaitis.

Pasak jo, tokiais atvejais, kai iš privačių valdų pabėga gyvūnas, reikėtų pranešti Aplinkos apsaugos agentūrai ir tartis su Aplinkos apsaugos ministerija, ar pastaroji sutinka apmokėti už atliktą darbą. „Jeigu ministerija sako: važiuokite, gaudykite tą kengūrą, tada kitas klausimas. Bet, jeigu ne, niekam nesame įsipareigoję“, – detalizavo jis.

Su paskutine viltimi – tikėdamiesi išgirsti apie tai, kad atvejis, kai pabėgo kengūra ir galimai atklydo į Vilniaus rajoną buvo, portalo žurnalistai teiravosi Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugiją. Tačiau ir ten sulaukta neigiamo atsakymo – pastaruoju metu neteko girdėti, kad iš kur nors būtų pabėgęs minėtas egzotiškas gyvūnas. Toks atvejis esą yra buvęs tik prieš daugiau nei pusmetį, tačiau tąkart kengūra atsirado.

Įsitikinusi, kad tai – kengūra

Nesulaukus nė vieno patvirtinimo, nuspręsta dar kartą susisiekti su V. Filipovičiene ir perklausti, ar ši nebus apsigavusi ir supainiojusi kengūrą su lape, kaip teigia po įrašu komentavę internautai.

„Aš mačiau tuos visus įrašus, tačiau nenorėjau aitrinti situacijos, nes nufotografavau ir perteikiau tai, ką mačiau ir tai, ką supratau. Ar galite įsivaizduoti, pamatę tokį daiktą, kad čia yra lapė? Lapių ir lapiukų esame matę daug. Kaip atrodo lapė, aš tikrai žinau. Savo akimis netikėjau, bet kai prieš kurį laiką po gėlių krūmu esu radusi vėžlį, supratau, kad ir kengūra gali būti. Nuotraukoje man ten kengūra“, – atviravo parlamentarė.

Primename, kad pernai rudenį iš filmavimo aikštelės sostinėje iš tiesų buvo pabėgęs kengūriukas. Tačiau šis egzotinis gyvūnas netrukus rastas negyvas ant važiuojamosios dalies. Manoma, kad jį kliudė automobilis ir pasišalino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kavenskis

Kavenskis portretas
Man atrodo kad ten vaiku gyneja-grobeja seimune Sakaliene sika prie vaiku darzelio varteliu....

Žinau

Žinau portretas
Tikrai - tai ne mamutas, nes jie seniai išmirę.

cia --ONO-- lyberastes lapes

cia  --ONO-- lyberastes lapes portretas
ir koncervuotos kenguros nesantuokinis ONO veisles hibridas.....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių