Quantcast

Neapolio apokalipsė Vilniui negresia

  • Teksto dydis:

666 – tai ne velnio skaičius, o kilogramai šiukšlių, kuriuos Vilniuje vidutiniškai per metus surenka vienas kiemsargis.

666 – tai ne velnio skaičius, o kilogramai šiukšlių, kuriuos Vilniuje vidutiniškai per metus surenka vienas kiemsargis. Jei ne šie žmonės ir kasdienės jų pastangos, sostinė labai greitai paskęstų šiukšlėse ir primintų liūdnai pagarsėjusį Italijos miestą Neapolį.

Vyrai ir moterys oranžinėmis liemenėmis, dažniausiai pradedantys darbą tada, kai daugelis mūsų giliai snaudžia, yra tie žmonės, nuo kurių priklauso švara Vilniaus mieste. Beveik 300 bendrovės „Mano aplinka“ darbuotojų kasdien surenka šimtus kilogramų šiukšlių ir stengiasi, kad vilniečiai ir miesto svečiai kas rytą matytų išpuoselėtą Lietuvos sostinę.

Įmonės „Mano aplinka“, kuri atsakinga už didžiąją dalį teritorijų Vilniaus mieste priežiūrą, direktoriaus pavaduotojas Gediminas Jankauskas neslepia – jei visi kiemsargiai staiga mestų šluotas, Vilnius jau po trijų dienų visiškai paskęstų šiukšlėse ir tai būtų ekologinė katastrofa. Tiesa, toks scenarijus mažai tikėtinas – bendrovės darbuotojai atsakingai žvelgia į savo darbą ir stengiasi, kad sostinės neištiktų Neapolio likimas.

„Mūsų darbuotojai vien tik Vilniuje prižiūri 18 mln. kv. metrų ploto teritoriją. Tai ir magistralinės gatvės, daugiabučių kiemai, skverai, aikštės. Per dieną jie surenka apie 550 kilogramų įvairiausių šiukšlių – daugiau kaip 200 tonų per metus. Vasarą papildomai surenkama virš 500 tonų nušienautos žolės. Įsivaizduokite, kas nutiktų, jei vieną dieną mieste nebeliktų kiemsargių“, - pasakojo G.Jankauskas.

Anot jo, populiariausios šiukšlės pastaruoju metu yra vienkartiniai kavos puodeliai, plastikiniai buteliai, stiklo tara, įvairios pakuotės. G.Jankauskas juokauja, kad iš surenkamų šiukšlių galima daryti prielaidą, kad vilniečiai itin mėgsta gerti kavą lauke.

Bendrovės „Mano aplinka“ direktoriaus pavaduotojas sako, kad problematiškiausia Vilniaus vieta yra centrinė miesto dalis. Tai lemia dideli žmonių srautai, gausybė skverų, aikščių bei renginių įvairovė. Būtent čia surenkama daugiausia šiukšlių.

„Kartais išgirstame priekaištų, kad po didesnių renginių praeiviams akis bado šiukšlių kalnai. Mes tam ruošiamės iš anksto – jei įprastą dieną kiemsargiai darbą pradeda 5 val. ryto, tai renginių metu šiukšlės pradedamos rinkti iškart jiems pasibaigus. Aišku, kartais nepavyksta visko išvežti vienu metu, tačiau nebūna taip, kad šiukšlės po renginio gulėtų keletą dienų ar savaičių. Bet jei visgi gyventojai pastebi, kad vienur ar kitur šiukšlės guli ilgesnį laiką, raginčiau skambinti mums tiesiogiai telefonu 8 700 55 966“, - dėstė G.Jankauskas.

Vis dėlto jis pastebi, kad pastaruoju metu vilniečiai bei miesto svečiai tapo kultūringesni, nors šiukšlių kiekiai ir didėja. Mat žmonės stengiasi nebemėtyti atliekų kur papuola, o neša į gatvėse stovinčias šiukšliadėžes. Tiesa, dėl didelio vartojimo jos labai greitai užsipildo ir tuščios pakuotės bei kitos šiukšlės ima kauptis šalia šiukšliadėžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių