Quantcast

Neapdairūs vilniečiai jau plūsta į ligonines dėl nušalusių galūnių

Žiema pagaliau priminė apie save stingdančiais šalčiais. Sunkiai užsivedantys automobiliai ir apledėję troleibusai jau tapo kasdienybe, o neapdairūs miestiečiai ėmė plūsti į ligonines dėl nušalusių galūnių.

"Vidutiniškai per parą į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės priimamąjį kreipiasi penki šeši asmenys, – atskleidė ligoninės atstovė spaudai Agnė Ignatavičienė. – Nušalusių rankų ar kojų negalima kišti į šiltą, karštą vandenį. Reikia atitirpdyti palaipsniui – apsigaubti šiltu pledu, užsimauti šiltas vilnones kojines, gerti daug arbatos ar šiltų skysčių."

Nušalimo požymiai yra odos pabalimas, skausmas nušalusioje vietoje. Jei po keleto dienų šie požymiai nepraeina, būtina kreiptis į medikus. A.Ignatavičienės teigimu, šiuo metu ypač padaugėjo į ligoninę atvežamų benamių skaičius. Jie dažniausiai į ligoninę pristatomi greitosios medicinos pagalbos ekipažais. Nesant medicininės pagalbos būtinybės jie išrašomi, tačiau nakvynės namų rinktis neketina.
Šie šalčiams spaudžiant stovi pustuščiai. Nors, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2011 m. buvo 857 žmonės be nuolatinės gyvenamosios vietos, nakvynės namuose erdvės apstu. Vilniaus miesto nakvynės namų direktoriaus Edvardo Jablonskio teigimu, jokio antplūdžio paspaudus šalčiams nesulaukta.

"Situacija stabili, kaip ir visada. Padaugėjo gal tik keletu žmonių", – sakė direktorius. Jam pritarė ir labdaros organizacijos "Caritas" atstovai. Jų nakvynės namuose lankytojų taip pat nepadaugėjo. Nakvojančių čia tiek, kiek įprasta, nors vietų norintiems yra.
Policijai taip pat tenka gelbėti šąlančius. Tiesa, tai dažniau būna nuo alkoholio apsvaigę asmenys. Nuo sausio 10 d. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gavo 87 pranešimus apie viešoje vietoje gulinčius bejėgius asmenis, kurių didžiajai daliai kojas supynė alkoholis.

"Girtus asmenis policija pristato į nakvynės namus "Sala", jei nėra pagrindo manyti, kad jiems reikalinga medikų pagalba. Sušalusieji paprastai būna perduodami medikams ar paimami greitosios medicinos pagalbos darbuotojų pirmiau, nei atvyksta policijos ekipažas", – sakė komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Evelina Pagounis.

Šąlančius vilniečius karšta arbata nusprendė aprūpinti zuikius gaudantys viešojo transporto kontrolieriai. Autobusų ir troleibusų stotelėse arbata jie vaišino transporto laukiančius keleivius. Be bilieto įkliuvę keleiviai taip pat gavo progą sušilti, tačiau tai nuo baudos jų neišgelbėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių