Quantcast

Nė dienos be muzikos

Rytas, prasidedantis klasikinės muzikos akordais – Dariaus Mažinto  kasdienybė. Jis ne tik talentingas pianistas, Lietuvos teatro ir muzikos akademijos doktorantas, bet ir organizacijos "Naujoji muzikų karta" įkūrėjas.

Profesoriaus vardo nenori

Šiuo metu pirmame doktorantūros studijų kurse besimokantis pianistas savo ateitį sieja ne su dėstytojo profesija, bet su jo paties įsteigtos organizacijos veikla.

"Ši veikla man labai patinka. Organizuojame tiek lietuvių atlikėjų, tiek užsienio jaunųjų menininkų koncertus. Man pačiam taip pat nemažai tenka koncertuoti įvairiuose šalies miestuose ir užsienyje. Manau, vėliau dar labiau plėsime veiklą", – apie savo laimėjimus pasakojo D.Mažintas.

Vaikinas teigė, jog idėja įkurti "Naująją muzikų kartą" jam kilo todėl, kad Lietuvoje labai mažai jaunimo domisi klasikine muzika. Neva tai nemadinga.

"Koncertuodamas kitose Europos šalyse pastebėjau, kad yra daug jaunų gabių atlikėjų, labai didelė jaunimo dalis lankosi klasikos koncertuose, domisi naujais šios srities atlikėjais. Deja, mūsų šalyje situacija kitokia. Todėl prieš dvejus metus nusprendžiau įkurti tokią įstaigą, kuri pritrauktų į koncertų sales daug jaunų klausytojų, pasakotų ir supažindintų juos su klasikinės muzikos istorija, įrodytų jos vertę", – ryžtingai kalbėjo pianistas.

Šiuolaikinė muzika neįdomu

D.Mažintui daug artimesnė klasikinė muzika, ypač romantizmo laikotarpio, šiuolaikinės klausosi gana retai.

"Mėgstu gerą, kokybišką muziką. Nesu vieno kažkurio kompozitoriaus gerbėjas. Man svarbiausia, kad muzika būtų tikra, parašyta talentingo žmogaus", – sakė jis.

Muzikantas pasakojo, kad norint tinkamai pajusti kūrinį ir jį gražiai pagroti ar interpretuoti neužtenka vien tik išmokti gaidų. "Muzikos kūrinys nėra tik užrašytos natos, išmokta groti melodija. Tam, kad galėčiau pajusti dvasią, kurią kompozitorius norėjo perduoti klausytojams, privalau skaityti ir jo laiškus. Tik tada suvokiu, ką menininkas jautė ir kaip mąstė. Visa tai pritaikau sau ir bandau perduoti klausytojams", – kalbėjo muzikas.

Gimęs muzikuoti

Pianistas prisiminė, kad vaikystėje groti pradėjo ne savo noru. Tačiau tik prisilietęs prie šio meno suprato, jog atsitraukti nebegalės.

"Iki aštuntos klasės mokiausi M.K.Čiurlionio meno mokykloje. Vaikystėje buvau labai išdykęs, todėl mokslus toje įstaigoje teko mesti. Baigiau Balio Dvariono muzikos mokyklą, o dabar, kaip matote, esu doktorantas", – apie savo muzikos kelią pasakojo menininkas.

D.Mažintas neslepia: muzika jam yra viskas. Savo retas laisvalaikio valandėles jis irgi skiria muzikai: organizuoja koncertus, ieško atlikėjų, kuriuos būtų galima pasikviesti į Lietuvą.

"Groju kasdien ir tikrai nemažai, nes kaip menininkas turiu tobulėti. Darbo, žinoma, pagausėja artėjant svarbiems festivaliams ar koncertams. Muzika – ne tik mano profesija, bet ir visas gyvenimas, interesų laukas. Jeigu būna labai aktyvus koncertinis periodas, tenka ir naktimis mažiau pamiegoti. Bet manęs tai nevargina, žinau, kad groju ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų", – kalbėjo pianistas.

Dvejus metus atostogų neturėjęs vaikinas tikino nesąs pavargęs, nes kad ir ką darytų, jo mintys vis vien sukasi apie muziką. Pasak jo, tai tarsi užburtas ratas.

"Kai esu laisvesnis, stengiuosi lankytis įvairiuose užsienio šalių atlikėjų koncertuose. Jei Lietuvoje nebūna ypatingų koncertų, tenka važiuoti ir į kitus Europos miestus. Mėgstu keliauti, todėl man tai ne bėda. Svarbiausia – paklausyti geros muzikos", – teigė muzikantas.

Ypatingi pomėgiai

D.Mažintas sakė, kad, kaip ir visiems muzikantams, jam patinka būti vienam. Vienatvė reikalinga tam, kad galėtų susikaupti, pamąstyti.

"Mane labai žavi ruduo ir pavasaris. Todėl kartais tiesiog spontaniškai vienas sėdu į automobilį ir važiuoju pasigrožėti gamta", – šypsojosi pianistas.

Dar vienas muzikanto pomėgis – gaminti itališką maistą. "Prieš kelis metus studijavau Italijoje. Man jų ruošiami patiekalai pasirodė tiesiog nuostabūs. Parsivežiau įvairiausių knygų ir dabar namie eksperimentuoju", – gera nuotaika tryško muzikas.

Dienotvarkė

11 val. Rytas. D.Mažintas sakė, kad kaskart keliasi skirtingu metu. Tai priklauso nuo to, kiek ir kokių darbų jis turi. Pusryčių dažniausiai nevalgo, iškart skuba į paskaitas arba tvarkyti reikalų.

13 val. Praktika. Pasak pianisto, labai svarbu daug groti. Savo baigiamajam darbui vaikinas jau pradėjo ruošti koncertinę programą.

14 val. Derinimas. D.Mažintas atlieka ir daug organizacinių darbų, kurie neturi nieko bendra su muzika. Netikėtų skambučių buvo pasitaikę net per egzaminą.

15 val. Pertraukėlė. "Mėgstu vienatvę. Todėl, radęs laisvą minutėlę, neatsisakau paskaityti ir kompozitorių laiškų", – kalbėjo muzikantas.

17 val. Pabaiga. Pasibaigus paskaitoms vaikinas skuba namo, kad galėtų tvarkyti organizacijos reikalus. "Mano namai – mano biuras", – juokavo pianistas.


Šiame straipsnyje: mažintas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių