Quantcast

Sostinė pasitiko 2022-uosius metus!

Pasitinkant 2022-uosius, Vilniuje varpinės bokštas nušvito vaizdo projekcijomis – kvietė į kelionę laiku, kuri simboliškai nušvietė metų ir laiko virsmą.

Moderni instaliacija, jau trečioji per pastaruosius kelerius metus, – tvari ir šiuolaikiška fejerverkų alternatyva, o ir demonstruojama ji kur kas ilgiau – projekcija vilniečiai ir svečiai gali grožėtis nuo gruodžio 31 d. 18 val. iki sausio 1 d. 01 val.

Pasak instaliacijos kūrėjo Linarto Urniežio, šis projektas kaskart laukiamas ir įgyvendinamas su jauduliu. Neįprastos struktūros varpinės pastatas išskirtinis net ir pasauliniame kontekste, tad projekcijos ant jo – kruopštus juvelyrinis darbas, reikalaujantis sudėtingų techninių sprendimų ir rimto pasirengimo. 

Iš visų pusių projektorių nušviesta varpinė stebino bokšto formos ir tekstūrų transformacijomis.

Animacijos idėją įkvėpė seniausias iki šiol veikiantis Prahos astronominis laikrodis „Prague Orloj“, kurio milžiniškas 1490 m. pagamintas mechanizmas rodo ne tik valandas, Saulės ir Mėnulio judėjimą per Zodiako žvaigždynus, bet ir apaštalų figūrų minispektaklį.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Vilniaus varpinės reginys žiūrovams leido keliauti per įvairiausius laikotarpius ir pasakas, kaip buvo matuojamas laikas – nuo seniausių archajinių simbolių, vėliau atsiradusių pirmųjų mechanizmų iki šiuolaikinių modernių prietaisų.

Vilnius prisijungė prie pasaulio miestų, atsisakiusių naujamečių fejerverkų. Gruodžio 31-ąją Katedros aikštėje, paisant rekomendacijų nerengti masinių švenčių, nevyko ir jokie proginiai renginiai. Buvo kviečiama rinktis saugias, tvarias pramogas, atsisakyti pavojų žmonių sveikatai ir gyvūnų gerovei keliančių, gamtos taršą didinančių fejerverkų, didesnių susibūrimų.

Sausio 1-ąją, Vėliavos dieną, nuo 1 iki 8 val. varpinę puoš Trispalvė.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vien draudimai...

Vien draudimai... portretas
Siūlyčiau bet kažką palikti, kas visada sukelia emocijas tai fejerverkai. Ar tai reikia viską draust, uždraust ir niekas niekam nebeįdomu??
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių