Quantcast

Naujasis VEKS vadovas - R.Kvietkauskas

Viešosios įstaigos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) vadovu paskirtas šiandien dar Kultūros ministerijos sekretorius Rolandas Kvietkauskas. Savivaldybės vicemero Gintauto Babravičiaus teigimu, už VEKS vairo jis stos nuo antradienio.

„Pažįstu R.Kvietkauską ir galiu pasakyti, kad ministerija neteko labai gero darbuotojo. Džiugu, kad jį įgijo VEKS. Jis yra kompetentingas žmogus tęsti Elonos Bajorinienės pradėtus darbus“, - įsitikinęs G.Babravičius.

Artimas liberalcentristams?

To, kad VEKS vadovu skiriamas žmogus iš Kultūros ministerijos, nors savivaldybė neslėpė norinti sau artimo žmogaus, G.Babravičius nevadina pralaimėjimu ar nusileidimu ministerijai.

„R.Kvietkauskas skirtas bendru sutarimu: jis tiko abiems steigėjams. Dabar, kai pašalinta formali kliūtis (E.Bajorinienė - red. past.), tikimės, kad vyks normalus darbas. E.Bajorinienė netiko Kultūros ministerijai, bet ji yra pasiryžusi pasitraukti, kad aistros nurimtų“, - kalbėjo G.Babravičius.

Kultūros ministerijos kuluaruose kalbama, kad nuo liberalcentristo Jono Jučo laikų užsilikęs sekretorius R.Kvietkauskas R.Vilkaičio vadovaujamoje ministerijoje buvo tapęs nereikalingu. Jį norėta pakeisti naujajai ministerijos vadovybei „artimesniu“ žmogumi.

Liberalcentristas G.Babravičius portalui yra sakęs, kad nuo šiol asmeniškai rūpinsis VEKS projektu, nes jo pulsą jaučia nuo pradžių, kai prieš daugiau nei penkerius metus Artūras Zuokas ėmėsi lobistinės veiklos Vyriausybėje, kad ši Europos Komisijos prašytų Vilniui Europos kultūros sostinės titulo. Neoficialiai kalbama, kad R.Kvietkauskas liberalcentristams yra labai artimas žmogus.

Atsakomybę žada prisiimti

Komentuodama dalininkų pasirinktą R.Kvietkausko kandidatūrą E.Bajorinienė buvo santūri. Tačiau ji atkreipė dėmesį, kad „variantas visai vykęs“.

„Gerąja prasme kaip biurokratą profesionalą R.Kvietkauską vertinu teigiamai“, - sakė E.Bajorinienė.

Ji prasitarė mananti, kad atėjus naujam vadovui įstaigos laukia reorganizacija, galima kadrų kaita. Palikdama pareigas, kurias ėjo nuo 2007 metų liepos, E.Bajorinienė užtikrino, kad prisiims atsakomybę už visus jos vadovavimo metu priimtus sprendimus. Pasitraukdama ji sakė išgyvenanti dvejopus jausmus.

„Kaip žmogus džiaugiuosi išlipdama iš jovalo, į kurį pateko VEKS programa. Kaip pilietė jaučiu gėdą, kad valstybė, lengva ranka prisiėmusi atsakomybę įgyvendinti programą, lygiai ta pačia lengva ranka ją paverčia interesų kova ir politiniu žaidimu“, - kalbėjo E.Bajorinienė.

Šiandien VEKS programą ji įvardija kaip kūną, kuriam sulaužytas stuburas. Naujajam įstaigos vadovui tą kūną esą teks išslaugyti.

Profesinių ateities planų E.Bajorinienė kol kas sakė neturinti. Dabar svarbiausia pailsėti.

Patariamąjį organą panaikino

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis pabrėžė pasitikįs R.Kvietkausku kaip labai kompetentingu žmogumi.

Jo teigimu, ligšiolinė VEKS vadovė E.Bajorinienė iš pareigų atleista šalių susitarimu.
Ministro sakė, kad VEKS dalininkai taip pat nusprendė panaikinti įstaigos tarybą.

Taip pat įvykdyti pakeitimai įstaigos valdyboje: atstatydinti VEKS valdybos nariai Paulius Paulionis, Lijana Kairienė ir Renata Lisovska. Vietoje atšauktų valdybos narių valdybos nariais paskirti Gintautas Babravičius, Edmundas Žalpys ir Renė Jakubėnaitė.

„Dėl kitų VEKS darbuotojų tinkamumo toliau eiti pareigas, spręs naujasis įstaigos vadovas“, - sakė R.Vilkaitis.

Jis patikino, kad ministerijai ir sostinės savivaldybei pavyko suderinti renginių programą - „didžiąją dalimi“ patvirtintas ministerijos parengtas programos variantas.

Reikalavo E.Bajorinienės galvos

Įtampa tarp Kultūros ministerijos ir viešosios įstaigos VEKS vadovybės jautėsi nuo pat Remigijaus Vilkaičio vadovavimo ministerijai pradžios. R.Vilkaitis ne kartą yra pabrėžęs, kad su įstaiga neranda bendros kalbos ir pasigenda konstruktyvaus dialogo.

Vasario 9 dieną įstaigos VEKS vadovybė steigėjams pasiūlė įstaigą likviduoti. Girdi, atsisakius VEKS administravimui numatytų sąnaudų, sutaupytas lėšas būtų galima skirti VEKS programos projektams įgyvendinti.

Tiek Vilniaus savivaldybė, tiek Kultūros ministerija šį VEKS žingsnį įvertino neigiamai ir vadino jį populistiniu.

Bendram darbui galimybių nemačiusi Kultūros ministerija pareikalavo VEKS direktorės Elonos Bajorinienės galvos. Kitaip ministerija buvo pasišovusi perimti VEKS programos vykdymą bei tam skirtus 25 mln. litų į savo rankas.

Pasikeitus VEKS vadovei programą vykdyti ir administruoti turėtų viešoji įstaiga.

2003 m. liepą Vyriausybė numatė perspektyvą įgyvendinti VEKS programą
2004 m. Lietuva oficialiai kreipėsi į ES dėl 2009 m. Europos kultūros sostinės statuso suteikimo Vilniui
2005 m. lapkritį Europos Taryba Vilniui leido 2009 metais vadintis Europos kultūros sostine
2006 m. rugsėjį įsteigta viešoji įstaiga VEKS
2007 m. liepą Elona Bajorinienė paskirta viešosios įstaigos VEKS direktore
2008 m. birželį piliečių iniciatyva Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo turto pasisavinimo ir iššvaistymo
2008 m. gruodžio 31 d. įsteigiama viešosios įstaigos VEKS valdyba
2009 m. sausio 8 d. suformuojama nauja viešosios įstaigos VEKS taryba
2009 m. sausio 16 d. Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai atliko VEKS buhalterinių dokumentų nuo įstaigos įsikūrimo pradžios 2006 m. rugsėjo 28 d. iki 2007 m. pabaigos poėmį.
2009 m. vasario 9 d. įstaigos VEKS vadovybė steigėjams pasiūlė įstaigą likviduoti.


Šiame straipsnyje: VEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių