Quantcast

Namai Vilniuje dygsta, bet ne mero svajotieji

Žirmūnuose, tarp Neries upės ir Žirmūnų gatvės, Tuskulėnų dvaro pašonėje, zuja darbininkai, ūžia kranai. Sprendžiant iš brėžinių, statybos vyksta toje vietoje, kur savivaldybė planavo statyti ilgalaikei nuomai skirtą būstą. Tačiau tai ne tas projektas.

Statybos įsibėgėja

Važiuojant Žirmūnų gatve iš centro, pravažiavus Tuskulėnų dvarą, balta tvora aptvertoje teritorijoje vyksta statybos darbai.

Suomijos koncernui priklausanti viena didžiausių statybos bendrovių Lietuvoje "YIT Kausta" dar praėjusių metų gale ten pradėjo statyti naują gyvenamųjų namų kvartalą, pavadintą "Upės rezidencija". Šioje 40 arų teritorijoje statomi trys daugiabučiai namai.

Lyg ir viskas aišku. Tik štai iš vizualizacijų, kurias buvo pateikusi miesto savivaldybė, atrodo, kad bendrovė gyvenamuosius namus stato teritorijoje, kurioje jau keletą metų savivaldybė niekaip nepradeda savojo projekto – ilgalaikei nuomai skirtų būstų statybos.

Ambicingas projektas

Dar prieš pusantrų metų Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė rengianti detalųjį planą sklypui Žirmūnų mikrorajone, kur įgyvendinant bandomąjį projektą buvo planuota statyti ekologišką, ekonomišką ir kokybišką būstą, skirtą ilgalaikei nuomai. Pagal projektą Žirmūnuose turėjo atsirasti aštuoni tokie namai.

Jie turėjo būti statomi sekcijomis po du. Pagal projektą didžiąją dalį reikalingos energijos jie gautų iš vėjo, saulės ir geoterminių šaltinių – tarp jų planuojamos įrengti vėjo turbinos, ant stogų – saulės baterijos, o dalis šilumos būtų gaunama iš požeminių geoterminių šaltinių.
Vidutinis energijos poreikis 1 kv. metrui sostinėje sudaro 200–250 kWh, o planuojamiems statyti namams reikės apie 35 kWh.
Sostinės mero Artūro Zuoko teigimu, šio būsto tikrai nebus galima įsigyti, jis bus skirtas tik ilgalaikei nuomai.

"Nuomojamas miesto būstas yra būtina sąlyga, siekiant į Vilnių pritraukti gyventojų ir miestui reikalingų specialistų, neverčiant jų imti paskolų iš banko. Toks būstas skatintų skaidresnius santykius nekilnojamojo turto nuomos rinkoje. Be to, jis bus patogus, kokybiškas ir jam reikės apie septynis kartus mažiau energijos nei vidutiniam mieste esančiam daugiabučiui", – yra sakęs meras.

Išsiteks greta?

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Rūta Matonienė teigė, kad ilgalaikei nuomai skirto būsto projektas šiuo metu vis dar planuojamas.

"Patvirtintas teritorijos Žirmūnuose detalusis planas, formuojamas sklypas. Lygiagrečiai rengiamas finansinis projekto įgyvendinimo modelis, keičiami teisės aktai, vėliau vyks projektavimas ir įgyvendinimas pasinaudojant ES struktūrinių fondų parama. Projektas ilgalaikis, kada bus pastatytas, kol kas neaišku, nes dar neapsispręsta dėl įgyvendinimo teisinės ir investicinės schemos. Visa nauja informacija apie šį projektą bus skelbiama savivaldybės tinklalapyje", – sakė R.Matonienė.

Pasiteiravus, kur bus statomas šis būstas, gal pakeista projektui numatyta vieta, nes ten statybas jau vykdo bendrovė "YIT Kausta", savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys tvirtino, kad teritorijoje, kur planuojamas projektas, statybos nevyksta. O "YIT Kausta" namus stato gretimame sklype.

Jei viskas vyks pagal planą, pirmieji gyventojai "YIT Kaustos" statomoje "Upės rezidencijoje" galės įsikurti jau 2015 m. pradžioje. Deja, kada realybe virs savivaldybės kuriami, bet niekaip neįgyvendinami nuomojamo būsto kvartalo planai, sunku pasakyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zirmuniete

Zirmuniete portretas
Tai gal pasakys kas nors ka statys tarp Zirmunu 42 ir 48 namu. Atvaziavo technika, duobe kasa, o informacijos jokios. Tai gal ir gyventoju reiketu ponui merui paklausti ju nuomones ir pan. jau prie 36 namo iskase duobe namui ir viska paliko, o dabar uz 50 metru kasa kitur...Tai gal viena ryta pabusim ir pasakysm kad eikit lauk, statysim nauja nama...Jokios pagarbos, matyt tik Lietuvoj taip galima.

lytas

lytas portretas
nesupratau tai ka savivaldybė tik dabar prabudo
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių