Pereiti į pagrindinį turinį

„Muziejų naktis“ Trakų pilyje atgaivins viduramžius

2009-05-15 12:14
„Muziejų naktis“ Trakų pilyje atgaivins viduramžius
„Muziejų naktis“ Trakų pilyje atgaivins viduramžius / Diena Media arch. nuotr.

Gegužės 15 d. Trakų istorijos muziejus jau ketvirtą kartą Salos pilies sales lankytojams atvers sutemoms gaubiant Galvės ežerą ir kvies dalyvauti Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) inicijuojamame renginyje „Naktis muziejuje“.

Tik kartą per metus muziejus suteikia galimybę naktį susipažinti ir pabendrauti su viduramžių pilies gyventojais – amatininkais, kilmingomis damomis ir jų riteriais, mažakalbiais vienuoliais, didžiuoju kunigaikščiu, dvaro dailininku bei paslaptingomis pilies dvasiomis.

„Naktiniai renginiai, be abejonės, turi žavesio: tie patys eksponatai blausioje žvakių šviesoje įgauna paslaptingumo ir žadina vaizduotę, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Šis renginys – puiki galimybė penktadienį, po savaitės darbų, atitrūkti nuo kasdienių rūpesčių ir bent laikinai pamiršti niūrias prognozes apie gilėjančią krizę."

Jau nuo 19 val. pilies kieme senuosius amatus pristatys puodžiai, kalvis, juvelyras, muilo virėjai, stikliai ir monetų kalėjas. Lankytojus į smuklę užsukti kvies smuklininkas, o pilies menėse jų lauks dvaro knygrišys bei dvariškiai. Nuotykių ieškotojai bus pakviesti ieškoti pilyje paslėpto lobio.

Kasmet vis didesnio lankytojų susidomėjimo ir teigiamų atsiliepimų sulaukiantis renginys 22 val. prasidės teatralizuotu aukojimu Galvės ežerui priešpilyje.

Kol tėveliai dalyvaus specialioje ekskursijoje po naktinę pilį ir akis į akį susidurs su atgimusiais paslaptingais viduramžių pilies gyventojais, mažieji renginio dalyviai galės stebėti jiems skirtą Vilniaus "Lėlės" teatro spektaklį "Princesė ir kiauliaganys".

Pilies kieme specialią programą šventės svečiams pristatys Trakų riterių brolija "Viduramžių pasiuntiniai" bei šokio ir ugnies studija "Čiutyta". Šiemet pirmą kartą naktiniame muziejuje suskambės baltų mitologinės giesmės, atliekamos Gedimino Žilio.

Šventę vainikuos įspūdingas ugnies šou. Renginio šurmulys nutils tik apie 2 val. nakties.