Quantcast

Muitinės muziejuje Vilniuje – kontrabandos paslaptys

Televizijos, Gedimino pilies ir Šv. Jonų bažnyčios bokštai, Trijų Kryžių kalnas ir Rokantiškių piliakalnis jau seniai žinomi visiems vilniečiams. Tačiau mieste yra ir kitų lankytinų vietų, modernių, tačiau vis dar netapusių lankymo Mekomis.

Viena tokių vietų, tapusi „Vilniaus dienos“ savaitės atradimu, – Jeruzalės gatvėje esantis Muitinės muziejus. Jis taip pat patenka į Vilniaus turizmo informacijos centro įdomių aplankyti vietų sąrašą.

Vilniuje muziejų daugėja

Muitinės muziejus šiame sąraše atsidūrė šalia „Laisvės kelio“ skulptūros Konstitucijos prospekte, stebuklo plytelės Katedros aikštėje, Literatų gatvės, Konrado celės (2009 m. Vilniuje Aušros Vartų g. 7A atidaryta vienuolyno celė, kurioje kalėjo poetas Adomas Mickevičius, vadinama jo poemos „Konradas Valenrodas“ herojaus Konrado vardu), meno inkubatoriaus „Galera“ Užupyje, Rasų ir Bernardinų kapinių, Planetariumo, Jeruzalės skulptūrų parko, Kalvarijų Kryžiaus kelio, Stasio Brundzos automobilių ir transporto muziejaus.

„Vilniaus dienos“ kalbintas muziejų ekspozicijų kūrėjas ir specialistas Vilius Lunevičius teigiamai vertino tokias turizmo centro rekomendacijas. Specialisto nuomone, pastaruoju metu Vilniuje ėmė veikti daug modernių, interaktyvių ir pagal naujausią mados klyksmą įrengtų muziejų, tačiau vilniečiai retai tai pastebi.

Daugiausia lankosi užsieniečiai

Muitinės muziejus taip pat kartais nepelnytai užmirštamas vilniečių, bet, pasak V.Lunevičiaus, jį ypač mėgsta užsieniečiai. „Ten lankosi daug užsienio delegacijų. Atvyksta žmonių iš ES ir valstybių partnerių, kaip Gruzija, Moldavija“, – teigė V.Lunevičius.

Visus šiuos žmones muziejus traukia savo originaliu istorijos pateikimu. Pagrindinis muziejaus motyvas – kontrabanda, – pasak muziejaus eksperto, nuteikia labai romantiškai. Be to, gana dažnai tai, kas pamatoma įėjus į muziejų, viršija visus lūkesčius.

„Istoriją galima pateikti įvairiai. Šiame muziejuje ji pateikiama per kontrabandą. O kontrabanda visuomet turi tam tikros romantikos. Žinote, žmonės su maišais – savotiški svieto lygintojai. Tai vaizdinys, pažįstamas įvairių tautų atstovams. Be to, tai vienintelis muziejus Vilniuje, įsikūręs naujame rajone ir ne visai naujame pastate. Ateidami žmonės pamato pastatą ir mano, kad viduje nebus nieko gero – metodinis kabinetas, o įeina ir nustemba“, – dėstė pašnekovas.

Modernių technologijų erdvė

Pasakodamas apie Muitinės muziejų V.Lunevičius šią vietą mieliau vadina kontrabandos muziejumi – skamba intriguojamai, o, be to, juk muitinė ir kontrabanda – beveik neatskiriami dalykai. Gal todėl 2008-aisiais iš esmės rekonstruotas muziejus lankytojus pasitinka kiek neįprastai – dėžėmis.

„Dėžių, kuriomis visais laikais buvo gabenamos prekės, motyvas čia visur. O mūsų kelionė prasideda nuo LDK laikų, XV a. Jau tuomet, vos atsirado pirmosios muitinės, atsirado ir kontrabanda“, – pasakojo V.Lunevičius.

Tačiau stebina ne tiek istorija, kiek daugybė kultūrinėje erdvėje įdiegtų naujovių. Informacijos galima rasti ne tik spausdintiniuose aprašymuose, bet ir perskaityti jutikliniuose ekranuose. Dokumentų kopijos pateiktos specialioje sintetinėje drobėje.

Muitininkų sukaupti eksponatai demonstruojami tikrame prekių konteineryje. Į šį kontrabandos kampelį mėgsta užsukti ir patys muitininkai.

„Remiantis muitininkų sukaupta informacija, “Audi 80„ – labiau slėptuvė su ratais negu automobilis. Būtent šia transporto priemone dažniausiai nelegaliai gabenamos prekės. Ant sienos kabo plakatas, kuriame parodytos visos vietos, kur šiame automobilyje galima įrengti slėptuves. Kartais čia atkeliauja nauji muitinės darbuotojai, kad pamatytų kolegų patirtį“, – pašnekovas rodė vieną iš kontrabandos kampelio eksponatų.

„Gal atskiri eksponatai žmogui nieko nereikštų, tačiau kai jie yra tam tikroje erdvėje, suderinti tarpusavyje, – visai kas kita. Šis stulpas – akivaizdus pavyzdys“, – dėstė ranka į metalinį Rusijos ir Prūsijos pasienio stulpą rodydamas pašnekovas.

Iš viso Muitinės muziejuje demonstruojama per 3 tūkst. įvairių eksponatų, susijusių su muitinės veikla skirtingais istorijos periodais. Galima pamatyti ne tik įvairių senienų, bet ir sužinoti tam tikros informacijos, pavyzdžiui, tarpukario muitininko atlyginimo dydį.

„Žmogus uždirbdavo 300 litų, karvė kainuodavo 70 litų. O kiek dabar? 1500 litų? Pridėkime dabartines pragyvenimo kainas, infliaciją ir sužinosime, kur slypi korupcijos šaknys“, – svarstė V.Lunevičius.

Siūlo ieškantiems naujovių

V.Lunevičius Muitinės muziejuje siūlo lankytis tiems, kurie ieško naujų įspūdžių, nenori įsilieti į bendrą turistų srautą.

„Turistai iš Vakarų Europos, kurie turi mažai žinių apie Rytų Europą, galėtų rasti įdomių sau muziejų miesto centre. Tai Pinigų muziejus, Tuskulėnų memorialinis muziejus. Muitinės muziejus skirtas ieškantiems to, kas nepadėta “ant akių„. Tai vieta žmonėms, mėgstantiems atradimus ir nenorintiems eiti ten, kur eina visi“, – dėstė V.Lunevičius.

Į tokias vietas, kaip Muitinės muziejus ar visai šalia esantis Jeruzalės skulptūrų parkas, lankytojus atveda ne tik smalsumas, bet ir atradimo džiaugsmas. „Žmonėms patinka tos ne visai valdiškos vietos. Be to, visada malonu atrasti, nueiti ten, kur kiti dar nėra buvę“, – pabrėžė pašnekovas.


Muitinės muziejus

Jeruzalės g. 25

Tel.: 8 (5) 279 6346

Darbo laikas:

pirmadieniais–ketvirtadieniais 8.30–16 val., penktadieniais 8.30–15 val.

Įėjimas nemokamas. Dėl ekskursijų pageidautina iš anksto susitarti telefonu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
aciu, idomu, radau nauju vietu aplankyti:)
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių