Quantcast

Montvilos kolonija – pati seniausia sostinėje namų bendrija

Sostinės Lukiškių aikštės ir Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo pašonėje esantis namų kvartalas XX amžiaus pradžioje buvo ryški naujovė tiek socialiniu, tiek estetiniu atžvilgiu.

Šio nedidelio namų kvartalo – kolonijos iniciatorius – pačiame XIX amžiaus viduryje gimęs lenkas filantropas, finansininkas Vilniaus žemės banko įkūrėjas, direktorius ir faktinis vadovas Juozapas Montvila (Józef Montwiłł).

Kolonija buvo ryški naujovė tiek socialiniu, tiek estetiniu atžvilgiu. Taip J. Montvila įgyvendino savo įsivaizduotą vilnietiško gyvenamojo būsto modelį.

Charakteringu XX a. pr. Moderno (Secesijos) architektūriniu stiliumi išsiskirianti vientisai suprojektuotų 22-ejų namų kotedžų bendrija su uždaru kiemu tebelaikoma pačia seniausia sostinėje namų bendrija (1911-1913 m., archit. A. Kleinas, V. Michnevičius). Pastatų nesunaikino nei Pirmasis, nei Antrasis Pasaulinis karas.

Lenkų laikais tai buvo prabangus rajonas, kuriam trukdė kalėjimas.

Kiekvienas „Montvilos kolonijos“ namas turi po du arba tris aukštus, išsiskiria unikaliais fasadais, balkonais, langais.

Šie namai primena Londono darbininkų kvartalą, pasižymi tapybišku angliškų kotedžų stiliumi.

Sovietmečiu namai buvo padalinti į butus. Kiekvienas jų turi du įėjimus – gyventojams ir jų svečiams skirtą fasadinį ir tarnams skirtąjį iš kiemo pusės.

Tokio moderno (secesijos) stiliaus architektūra buvo paplitusi visoje Europoje. Tarp šio stiliaus sekėjų buvęs ir žymus ispanų architektas Antoni Gaudi.

„Montvilos kolonija“ – tik vienas iš penkių tokio pobūdžio projektų Vilniuje. 1896-1913 m. J. Montvila inicijavo dar keturių tokių kolonijų statybas savo turimuose sklypuose gražiose Vilniaus apylinkėse –dvi Naujamiestyje, Šnipiškėse, Rasų gatvėje. Jas buvo galima vadinti naujomis urbanistinio miesto modelio dalimis.

J. Montvila jas nusižiūrėjo besimokydamas Peterburge, Vienoje ir Berlyne bei keliaudamas Belgijoje.

Dar 1897 m. J. Montvila išrinktas Vilniaus miesto galva, bet Rusijos imperijos valdžios nebuvo patvirtintas. Mecenatas palaidotas Rasų kapinėse prie koplyčios. Visuomenininkai pastatė paminklą – angelo skulptūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

edvinas 7777

edvinas 7777 portretas
Labai nuostabi tema apie seną pamirštą Vilnių. Skaitydamas buvau nuoširdžiai nudžiugęs, kol Nerijus Drochneris neteisingai nenaudojo terminų. Gerb. autoriau. Mes gyvename Piromonte, Montvilos inicijuotame, Kleino projektuotame, apie 1898-ais pastatytame kotedže. 1914-15 buvo parengtas projektas rekonstruoti namą į daugiabutį. Tačiau finansinės namo šeimininko bėdos tą mintį paliko tik popieriuje. Daugiabutis yra daugiabutis. Kotedžas yra užmiesčio namas. (Skaitykite sąvokas ir terminų išaiškinimus originalo kalboje) Sublokuotas namas – pastatas aprašomas Jūsų straipsnyje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių