Quantcast

Modernaus meno centrą projektuos pasaulinio garso architektas

  • Teksto dydis:

Modernaus meno centras (MMC) vietoje buvusio Lietuvos kino teatro turėtų iškilti 2019-ųjų pradžioje, jį projektuos žymus Jungtinių Valstijų architektas Danielis Libeskindas.

Kaip BNS patvirtino idėjos iniciatorius Viktoras Butkus, su D.Libeskindo studija dėl projekto sutarta pernai, pasaulyje gerai žinomam architektui viešint Vilniuje.

„D.Libeskindas kūrė dar vieną projektą Vilniuje: Liepkalnio kalno sutvarkymą bei slidžių, aktyvaus poilsio bazės įkūrimą. Su šiuo tikslu jis viešėjo Vilniuje - besikalbant kaip ir buvo prazonduota - ar nebūtų įdomu. Sutartis jau pasirašyta, projektas yra architektūrinėje stadijoje“,

Anot jo, D.Libeskindas MKC projektą ketina pristatyti Vilniuje gruodžio pradžioje.

„Čia bus ekspozicijų erdvės, turėsime nemažą konferencijų salę, vyks edukaciniai užsiėmimai, smulkūs kitų menų renginiai - bus direktoriai, kurie ir formuos programą“, - sakė V.Butkus.

Planuojama MMC muziejaus techninį projektą parengti per ateinančius metus, o pastato statybos darbus pradėti 2017 metais.

Kaip nurodo MMC atstovai, 2009-aisiais V.Butkaus ir jo sutuoktinės Danguolės iniciatyva įsteigtos viešosios įstaigos tikslas – sukaupti Lietuvos modernaus ir šiuolaikinio vaizduojamojo meno kolekciją ir atverti ją Lietuvos bei užsienio meno mylėtojams. Kolekcija, kurią ketinama eksponuoti MMC, apima laikotarpį nuo 1960 metų ligi šių dienų.

MMC jau yra įgyvendinęs Literatų sienos ir Vilniaus kalbančių skulptūrų projektus, surengė virš 30 dailės parodų, išleido 24 vaikams ir suaugusiems skirtus edukacinius meno leidinius bei kultūrinius gidus „Vilniaus skulptūrų kelias“ ir „Literatų gatvė“, aktyviai įsitraukia į kultūros istorijos tyrinėjimus.

D.Libeskindas yra suprojektavęs Žydų muziejų Berlyne, Denverio meno muziejų  JAV, Didžiojo Kanalo teatrą Dubline, Danijos žydų muziejų Kopenhagoje ir daugybę kitų pasaulyje žinomų kultūros objektų. MMC muziejus bus antrasis „Studio Libeskind“ darbas Lietuvoje. 2014 metais buvo pristatytas sporto ir sveikatingumo centro „Vilnius Beacon“ („Vilniaus švyturys“) Liepkalnio slidinėjimo kalne projektas - įrengti sporto ir sveikatingumo centrą su slidinėjimo trasomis tuometiniais Vilniaus savivaldybės skaičiavimais kainuotų 2-2,5 mln. eurų.

V.Butkus apie tai, jog vilniuje galėtų iškilti MMC, paskelbė po to, kai 2010-aisiais pardavė bendrovės „Fermentas International“ akcijas. 2011 metų balandį su Vilniaus savivaldybe jis pasirašė ir memorandumą bei įsipareigojo į muziejaus statybas bei meno kolekciją investuoti apie 20 mln. litų, o patį centrą po kelerių metų perduoti miestui. Savivaldybė įsipareigojo parengti detalųjį planą centro statybai, tačiau pažado neištesėjo.

Sklypą ir pastatą V.Butkaus kartu su partneriais valdoma įmonė „LKT projektai“ (dabar - „MMC projektai“) įsigijo iš SEB grupės valdomos nekilnojamojo turto bendrovės „Litectus“. Pastaroji jį 2012 metais buvo perėmusi iš bankrutavusios bendrovės „Rojaus apartamentai“ administratorės įmonės „Admivita“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių