Quantcast

MO muziejaus įkūrėjams – Vilniaus garbės piliečių regalijos

  • Teksto dydis:

Šįvakar miesto Rotušėje skambėjo iškilmingos fanfaros – Viktoro ir Danguolės Butkų šeimai įteiktos Vilniaus garbės piliečių regalijos. Garbės piliečiai kasmet skelbiami jau daugiau kaip du dešimtmečius, pagerbiant miestą labiausiai garsinančius, Vilniui nusipelniusius žmones.

Sveikindamas juos, meras R. Šimašius papasakojo, kad garbės piliečiai šiemet buvo išrinkti labai greit – niekam komisijoje nekilo jokių abejonių ar didesnių diskusijų, tad sutarta vienbalsiai.

„Jūs esate visiems pavyzdys ir įkvėpimas, turite svarbią misiją. Kolekcija ir nauja meno erdvė – dovana miestiečiams, jų augimui. Tai didžiulis turtas ir meilės aktas miestui. Kad jauni žmonės užaugtų laisvi, išsilavinę, turi pažinti meną, būti kritiški, išmintingi, išmokti branginti laisvę. Jūsų mecenatystės aktas labai prie to prisideda. Visų vilniečių vardu dėkoju už MO misiją, kurią remiame – kartu auginsime meno talentus, kurie brangins laisvę ir garsins modernaus Vilniaus vardą pasaulyje“, – sveikino miesto meras Remigijus Šimašius.

Atsiimdamas garbės piliečio apdovanojimą, Viktoras Butkus daug juokavo, kad tai buvo jau ketvirtas jo bandymas tapti garbės piliečiu: iki tol buvo padaręs mokslininko karjerą – gavo Nacionalinę premiją, profesoriaus vardą ir pan., tuomet iš mokslo padarė verslą – gavo prezidento Valdo Adamkaus ordiną, vėliau sutvarkė ligoninę, o MO muziejus buvo labiausiai popsinis projektas – ir buvo pastebėtas.

„Dažniausiai mūsų klausia: kaip tapti sėkmingu, kaip uždirbti iš savo sėkmės pinigų ir – kodėl muziejus? Atsakau: reikia turėti mylimą darbą, dirbti po 14 val. per parą ir nepastebėti, kaip tas laikas praeina. Kai daug dirbi, pinigai iš kažkur ateina. O po to galvoji – ar tau viso to reikėjo? Ir norisi išsivaduoti, pasukti dar nebandytais keliais – ką mes su Danguole ir padarėme. Bet tai jau buvo ne investicija į save, o išvesticija. Ką aš gavau iš to: vertėjo išleisti 20 mln. ir šiandien matyti, kaip vaikučiai šiuolaikinio meno muziejuje lygiai kaip Europoje, Brazilijoje ar Amerikoje mokosi šiuolaikinio meno, atidžiai klausosi ir smagiai žaidžia MO muziejuje“, – sakė V. Butkus.

Į iškilmingą ceremoniją rinkosi anksčiau miesto garbės piliečiais tapę garbūs vilniečiai, nacionalinių muziejų, meno galerijų atstovai. Specialiai šiai ceremonijai buvo sukurtas muzikos ir vaizdo performansas „Mo‘dern“.

Menotyrininkė Monika Krikštopaitytė kalbėdama apie garbės piliečius Butkus sakė: „Jų istorijoje svarbiausia yra pagarba savo artimui, noras pažinti ir sugebėjimas pasidalinti su kitais. Tęsdami garbingą mecenatystės tradiciją, V. ir D. Butkai duoda mums ir žmogiškumo pamoką – esame visi svarbūs, mūsų visų istorija svarbi visiems, ir reikia tai branginti. Dabar mūsų pareiga ir eilė rūpintis tuo toliau. Didžiuojuosi, kad Vilnius juos atpažino kaip savus.“

Su MO įsikūrimu Vilnius atrado labai ryškų meno miesto veidą – atvirą, estetišką, šiuolaikišką. Nuo praėjusių metų pabaigoje įvykusio muziejaus atidarymo iki šiol matomas didelis susidomėjimas ekskursijomis, intensyviai naudojamasi e.gidu. Muziejus vertinamas kaip įkvepianti erdvė pažinti naujus dalykus, pabendrauti, susitikti su kūrėjais ir meno kūriniais, kurie lankytojams siūlo kitus požiūrio kampus ir patirtis. Rengiamos parodos vis dažniau atrandamos platesnės auditorijos kaip aktuali forma, kviečianti mąstyti, diskutuoti, kelti klausimus. MO muziejus mielai prisijungė prie savivaldybės inicijuotos akcijos SU-MENĖK.

Vilniaus miesto garbės piliečio vardas – aukščiausias įvertinimas, kurį miestiečiai gali inicijuoti ir suteikti asmenybėms už miestui ir Lietuvai reikšmingus darbus. Garbės piliečio vardas suteikiamas nuo 1996-ųjų. Garbės piliečiais išrinkti: Ronaldas Reiganas, Jonas Boldvinas Hanibalsonas, Kazimieras Vasiliauskas, Mstislavas Rostropovičius, Dennisas Hasteras, Česlavas Milošas, Justinas Marcinkevičius, Zbignevas Bžezinskis, Jonas Kubilius, Algirdas Kaušpėdas, Tomas Venclova, Šimonas Peresas, Algirdas Mykolas Brazauskas, Algimantas Nasvytis, Samuelis Bakas ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EllinasFinances@gmail.com

 EllinasFinances@gmail.com portretas
Do You Seek Funds To Pay Off Credits and Debts? { EllinasFinances@gmail.com } Is Here To Put A Stop To Your Financial Problems. We Offer All Kinds Of Loan (Personal Loan, Commercial Loan, etc.) We Give Out Loan With An Interest Rate Of 2%. Interested Applicants Should Contact Us Via Email: EllinasFinances@gmail.com Please Fill the Application Form Below: - Complete Name: - Loan Amount Needed: - Loan Duration: - Purpose Of Loan: - City / Country: - Telephone: - How Did You Hear About Us: If You Are Interested To Get A Loan Then Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us via Email: EllinasFinances@gmail.com ,,,

vilnietis

vilnietis portretas
Vėl debiliška šypsenėlė

...

... portretas
Viskas pas mus nuperkama.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių