Pereiti į pagrindinį turinį

Šeštadienį sostinėje, V.Kudirkos aikštėje prie Vyriausybės rūmų, protestavusios profsąjungos ir nevyriausybinės organizacijos reikalavo panaikinti nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT" įkūrimo sandorį. Prie mitingo prisidėjusių organizacijų vadovai taip irgi reiškė nepasitenkinimą įvairiais valdžios sprendimais, teigdami, kad viso to priežastis - korumpuota oligarchija.

Nepakantumas oligarchams

„Nusikalstamam „Leo LT“ NE!“, „Prokurorai!!! Nebūkite abejingi Lietuvos banditams“ - plakatus su tokiais ir panašiais užrašais rankose laikė mitingo dalyviai. Jų Vilniuje sulaukta mažiau nei prognozuota.

Vietoje tikėtųsi 5 tūkst. mitinguotojų V.Kudirkos aikštėje buvo vos du ar trys šimtai žmonių. Tačiau jie buvo nusiteikę ryžtingai. „Tai - įspėjamasis mitingas. Jei nebus atsižvelgta į mūsų rezoliuciją, seks griežtesni veiksmai“, - iš tribūnos kalbėjo Jungtinio demokratinio judėjimo pirmininkas Kęstutis Čilinskas. - Norime, kad būtų panaikintas „Leo LT“ sandoris, grąžinti valstybei priklausantys milijardai, ir tada, grąžinus tuos pinigus, panaikintos tos kraštutinės antikirizinės priemonės, kurios žlugdo verslą, darbuotojus ir socialinį draudimą“.

Mitingo dalyviai demonstravo nepakantumą oligarchams. „Konstitucinėms teisėms taip! Deportacijų politikai - ne!“, „9 mlrd. litų reikalingesni oligarchams ar Lietuvai?“ - plakatuose klausė mitinguotojai.

Politikai užmiršo, kam tarnauja

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas priminė, kad valdžia priklauso tautai ir atkreipė dėmesį, kad dabar šalį valdantys politikai tą užmiršo. Jis kritikavo Vyriausybės vykdomą mokesčių politiką.

„Gruodį ji uždėjo mokesčius verslui, pamatė, kad žmonės dar kapstosi. Tada nusprendė stoti prieš eilinį darbininką: ir jam padidino mokesčius, palengvino jo atleidimo iš darbo galimybes. Žiūri, vis tiek žmonės dirba, vis tiek gyvi. Tada nusitaikė prieš sergančiuosius, mažindami išmokas ligos atveju - gyvi. Dabar ministras prabilo apie socialinio draudimo įmokų didinimą. Mus smaugs tol, kol neteksime kvapo“, - energingai kalbą rėžė A.Černiauskas.

R.Grinevičiūtė: „Kriminaliniai nusikaltėliai laisvėje“

Į tribūną įkopusi žurnalistė Rūta Grinevičiūtė atkreipė dėmesį, kad jaunos mamos - šios dienos tremtinės. „Valdžioje 2 iš 4 žmonių yra kriminaliniai nusikaltėliai, tačiau jie vaikšto laisvėje. Kada žmonės nesėdi, jie valdo. Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas mamas su kūdikiais siunčia aštuoneriems metams į kalėjimą, nes jos neva apvogė valstybę. Tuo metu tų, kurie iš Lietuvos pavogė energetiką, niekas nesodina.

Tas pats A.Valantinas sako, kad tam trūksta politinės valios. Abonento aštuonkojis išsišakojo, tačiau tam turi ateiti galas. Reikalaujame „Leo LT“ sandėrį paskelbti niekiniu“, - kalbėjo R.Grinevičiūtė.

Jos kalbą palydėjo pritariami mitinguotojų plojimai ir varpelių skambesys. „Tegu jie kuo greičiau atsistatydina ir neišprovokuoja, kad mes juos atstatydintume“, - piktinosi į mitingą atėjęs vilnietis Alfonsas Guobys. Paklaustas, ką tokio blogo, jo manymu, padarė valdžia, jis išliko kategoriškas: „O ką jie gero yra padarę?“

Mitinguotojų skaičius tenkina

Įspėjamojo mitingo dalyviai reikalavo „priimti realius sprendimus, kurie naikintų sąlygas oligarchinei valstybei" - įvesti senaties termino netaikymą už ekonominius nusikaltimus, panaikinti nuostatas, kurios leido susikurti bendrovei „Leo LT", svarstyti prie to prisidėjusių pareigūnų atsakomybę, kuo greičiau kreiptis į teismą dėl "Leo LT" sandorio pripažinimo niekiniu ir restitucijos taikymo ir panašiai.

Reikalavimai kategoriški, tačiau mitinguotojų skaičius palyginti negausus. Ar tai reiškia, kad mitingo organizatorių siekius palaiko tik saujelė šalies gyventojų? Ar nedidelis protesto dalyvių skaičius nerodo, jog tauta nėra linkusi prieštarauti Vyriausybės politikai, šalyje esant ekonomikos nuosmukiui?

„Nepasakyčiau, kad aktyvumas mažas, ypač vertinant, kad dabar atostogų sezonas. Be to, oras prastas, ryte pliaupė pietus. Mitingo organizacinis laikas buvo per trumpas“, - teisinosi A.Černiauskas.

Tačiau jis suskato patikinti, kad rudenį, jei situacija smarkiai keisis dirbančiųjų nenaudai, bus rengiamas jau tūkstančio žmonių mitingas, reikalaujant Vyriausybės atsistatydinimo.

„Girdėjote, gresia „Sodros“ mokesčių didinimas, kalbama apie pensijų mažinimą, Darbo kodekso liberalizavimas, yra daug problemų, ir mes tose problemose dirbame, stengiamės išvengt šių situacijų, arba priversti padaryti, kad tai būtų geriau dirbantiesiems", - sakė profesinių sąjungų atstovas.

Jis atkreipė dėmesį, kad su šia Vyriausybe dirbti sunku, nes apie jos planus profsąjungos sužino tik iš žiniasklaidos. Vyriausybė savo veiksmų su jomis esą visai nederina, pasigendama dialogo.

Budėjo sustiprintos pareigūnų pajėgos

Mitinge dalyvavo apie 300 žmonių - didesnį dalyvių skaičių prognozavo tiek organizatoriai, tiek pareigūnai, budėję sustiprintomis pajėgomis. Kiek atokiau, automobilių stovėjimo aikštelėje prie Operos ir baleto teatro, stovėjo ir mikroautobusai su Viešojo saugumo tarnybos pareigūnais. Vyriausybės pastatas 75 m atstumu buvo atitvertas apsaugine juosta.

Mitinge buvo ir radikalaus Nacionaldarbininkų judėjimo atstovų su uniformomis bei vėliavomis.

Maždaug valandą trukusį mitingą, kuriame pasisakė Jungtinio demokratinio judėjimo vadovas K.Čilinskas, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, Lietuvos kultūros kongreso tarybos pirmininkas Krescencijus Stoškus, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas bei kiti, baigė aktorius Regimantas Adomaitis, padeklamavęs Vinco Kudirkos, prie kurio paminklo ir vyko mitingas, eilėraštį. Sugiedoję Lietuvos himną, protesto dalyviai pamažu išsiskirstė.