Quantcast

Ministrė žada nemokamą automobilių stovėjimą prie Greitosios pagalbos ligoninės

  • Teksto dydis:

Ministerijai perduodant dalies automobilių stovėjimo aikštelių valdymą Vilniaus universitetinei ligoninei, automobilių stovėjimas pacientams ir medikams išliks nemokamas, sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Ministrė BNS teigė, kad šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) perėmus tris greta greitosios pagalbos ligoninės Vilniuje esančias aikšteles iš sostinės savivaldybės, vyksta jų perdavimo ligoninei procedūros.

„Yra įsipareigojimas ligoninės prisiimtas ir oficialiai visur teigiama, kad šios aikštelės bus tikrai nemokamos tiek pacientams, tiek darbuotojams“, - sakė ministrė.

Klausimas, kam priklauso aikštelės ir ar jos turi būti apmokestintos, kilo 2011-aisiais, kuomet ligoninė iš savivaldybės rankų perėjo SAM. Pasak ligoninės atstovų,  perduodant ligoninę esą dėl neaiškių priežasčių nebuvo perduoti teritorijoje esantys inžineriniai statiniai: keliai, šaligatviai, taip pat aikštelės. Esą būtent tai atrišo rankas ligoninei su savivaldybės leidimu 2011-aisiais sudaryti sutartį su bendrove „Parkingas“ ir apmokestinti automobilių stovėjimą - sutartis galiojo iki pat 2013-ųjų, kuomet ją ligoninės reikalavimu leido nutraukti teismas ir mokestis už automobilių stovėjimą buvo panaikintas.

Pati ligoninė prieš dešimtmetį pirko įvairios medicininės įrangos bei atnaujino antrąjį korpusą. Nors įstaiga perėjo ministerijos žinion, ligoninės modernizacijai imta paskola liko ant savivaldybės pečių. Dėl šios skolos savivaldybė ėmė bylinėtis su ministerija, kuri savo ruožtu reikalavo perduoti jos žiniai aikšteles.

Pasak R.Šalaševičiūtės, su savivaldybe galiausiai buvo sudaryta taikos sutartis: SAM 2014-ųjų gruodį savivaldybei pervedė minėtą įsiskolinimą - 5,68 mln. litų (1,64 mln. eurų), o savivaldybė atidavė ministerijai tris stovėjimo aikštelės, kurios Vyriausybės sprendimu ir perduodamos valdyti ligoninei. Dar dėl dviejų aikštelių perdavimo teismo procesai esą nėra pasibaigę, bet tikimasi, kad ir jos bus perduotos SAM.

Tuo metu Vilniaus savivaldybė BNS informavo, jog neplanuoja ministerijai perduoti šios nuosavybės.

„Šiuo metu svarstoma galimybė šioje vietoje įrengti automobilių dalinimosi punktą“, - nurodoma savivaldybės atsakyme BNS.

Miesto atstovai taip pat informavo, kad šios dvi aikštelės nebus apmokestinamos vykdant teismo sprendimą.

Vilniaus universitetinės ligoninės direktorius Algimantas Pamerneckas BNS tvirtino, kad net ir perėmus tris aikšteles ligoninės personalui bei pacientams trūksta dar bent „kelių šimtų“ stovėjimo vietų, todėl bus svarstoma galimybė įvesti mokestį, tik ne medikų ir pacientų, o kitų atvykstančiųjų automobiliams.

„Galvojant apie visą ligoninės teritoriją, kadangi esame tarp gyvenamų namų ir norėtumėme išvengti pašalinių automobilių, kurie „gyvena“ aikštelėse mėnesių mėnesius, galbūt būtų galima kontroliuoti automobilių įvažiavimą. Tai yra tik kaip svarstymo variantas, kad išvažiuojant, priklausomai nuo to, ką veikei toje teritorijoje, tu arba atsiskaitai už stovėjimą, arba neatsiskaitai. Arba sumos skiriasi priklausomai nuo to, kokioje esi kategorijoje. Ūkiškai administruoti teritoriją tikrai yra galimybių, bet kad būtų tikslas iš to gyventi - to nėra“, - BNS sakė ligoninės vadovas.

Anot jo, ligoninei priimtiniausias būdas padidinti trūkstamų vietų skaičių - įrengti daugiaaukštę, pusiau atvirą stovėjimo aikštelę, kurios statybos esą galėtų būti finansuojamos iš europinių lėšų arba vykdant viešos ir privačios partnerystės projektą su verslu. Patogiausia vieta tam, anot jo, yra būtent viena iš dviejų vis dar Vilniaus savivaldybei priklausančių aikštelių.

„Tuomet mes keltumėme reikalavimą, kad mūsų pacientai ir darbuotojai neturėtų mokėti, o jei yra kažkokie kiti lankytojai, gal juos tada jau galima apmokestinti“, - svarstė jis.

Tačiau R.Šalaševičiūtė tvirtino besitikinti, jog „ligoninė elgsis protingai“ ir visiškai nekeis automobilių statymo tvarkos. Ji taip pat nepritaria investicijoms į daugiaaukštę stovėjimo aikštelę.

„Manau, kad ligoninė savo lėšų daugiaaukštės stovėjimo aikštelės statybai tikrai neturės. Yra tikrai daug problemų, kurias ligoninė turi išspręsti, ką reikia renovuoti, statyti ir nemanau, kad prioritetinis dalykas yra spręsti stovėjimo vietų klausimą tokiu būdu. Pirmiausia yra pacientai, kurie atvyksta gauti paslaugų - jie turi turėti tinkamas patalpas, tinkamą aparatūrą, įrengimus ir taip toliau“, - savo nuomonę pateikė ministrė.

„Ligoninė nėra uždaroji akcinė bendrovė - ji yra ministerijos pavaldume. (...) Automobilių stovėjimo vietų tikrai užtenka“, - sakė R.Šalaševičiūtė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS portretas
“Tautos ir valstybės išlikimui pražūtingo pavojaus akivaizdoje būtinas visuotinis Lietuvos susitelkimas bei susivienijimas.” Signatarai pasirašo kreipimąsi, o mes vieningai pasirašom peticiją va čia peticijos.com/kreipimasis_vardan_lietuvos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių