Quantcast

Ministerija perduoda Vilniaus savivaldybei dvejus senjorų globos namus

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) perduoda Vilniaus miesto savivaldybei dvejus senjorų globos namus.

Trečiadienį sostinės savivaldybės taryba pritarė sprendimui perimti Senjorų socialinės globos namus ir globos namus „Senevita“.

SADM perduoda įstaigas savivaldybei, nes tai nėra ministerijos funkcija, BNS sakė socialinės apsaugos ir daro ministro atstovė spaudai Eglė Samoškaitė.

„Ilguoju laikotarpiu turėtume perduoti visas globos įstaigas, nes jų valdymas nėra ministerijos funkcija“, – BNS nurodė ji.

Savo ruožtu savivaldybė tvirtina, kad bus siekiama pagerinti paslaugų prieinamumą ir kokybę perimtose įstaigose – beveik du trečdaliai čia gyvenančiųjų yra vilniečiai.

Vicemeras Vytautas Mitalas teigė, kad senjorų globa yra vis aktualesnė augančiam Vilniui, nes paskui vaikus iš regionų neretai atkeliauja ir tėvai, o eilės laukiant vietos globos namuose nemažėja.

Ilguoju laikotarpiu turėtume perduoti visas globos įstaigas, nes jų valdymas nėra ministerijos funkcija.

„Problema tai, kad eilės anaiptol nemažėja, vilniečiams teikiant prioritetą būtent sostinėje esantiems socialinės globos namams – taip patogiau rūpintis artimaisiais, o ir pačios įstaigos įsikūrusios patogiose ir gražiose vietose. Tad savivaldybei, akivaizdu, teks spręsti šį poreikį įvertinant esamą infrastruktūrą – žemės sklypus ir kitus privalumus, bei naudojantis visomis galimybėmis ją plėsti bei gerinti“, – sakė jis.

Savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Nadežda Buinickienė tvirtino, kad iki šiol eiles sudarydavo ir siuntimus į šias įstaigas išduodavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldus Neįgaliųjų reikalų departamentas.

„Perėmus įstaigas savo žinion tarybos sprendimu bus galima nustatyti ir kitą tvarką – galbūt priimti tik vilniečius, taip bent iš dalies atliepiant šiandienį globos namų senjorams poreikį“, – sakė ji.

„Senevitoje“ šiuo metu globojama 280 asmenų. Daugiau nei pusė jų, 166, yra Vilniaus miesto gyventojai. Įstaiga skirta senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims, negalintiems gyventi savarankiškai. Senjorų socialinės globos namuose paslaugas gauna 229 senjorai. Įstaigoje be minėtų senyvo amžiaus ir neįgalių asmenų globos paslaugos teikiamos ir sergantiems Alzheimerio ir Parkinsono ligomis bei senatvine demencija.

Vilniuje šiuo metu yra šešios tokias paslaugas teikiančios įstaigos: „Senevita“, Senjorų socialinės globos namai, „Sevilis“,  Antavilių pensionatas, Tremtinių namai, Valakampių socialinių paslaugų namai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Krzysztof S

Krzysztof S portretas
Ar tyk Ispanu senjorus pryglausite ar ir pensininkus is litwos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių