Quantcast

Milijonai – šilumos taupymo pamokoms

Sostinės savivaldybė šilumos ūkio modernizacijos būdus pateiksiantiems ekspertams sumokės beveik 2 mln. litų. Tačiau abejojama, ar šie gali rasti kokį nors iki šiol nežinomą būdą sutaupyti.

Sumažins sąskaitas?

Vilniaus savivaldybės valdoma įmonė Vilniaus šilumos tinklai su bendrovės „KPMG Baltics“ vadovaujamu konsorciumu pasirašė trejų metų 1,7 mln. litų vertės sutartį.

Už tokią sumą ši įmonė turėtų konsultuoti miestą šilumos ūkio pertvarkos klausimais, ir, kaip sako Vilniaus miesto savivaldybės meras, rasti būdų sumažinti šilumos kainą vilniečiams.

„Kaip ir žadėjome, darome viską, kad sumažintume sąskaitas už šildymą. Todėl bendrovė Vilniaus šilumos tinklai Vilniaus savivaldybės prašymu paskelbė konkursą, kurį laimėję konsultantai turės pateikti būdus, kaip sumažinti sąskaitas už šildymą. Planuojama, kad spalį paskelbtą tarptautinį konkursą laimėjusi bendrovė “KPMG Baltics„ atsakymus pateiks šių metų rudenį“, – šie mero žodžiai buvo paskelbti jo paties „Facebook“ paskyroje.

Tiesa, šiais pažadais patikėjusių vilniečių daug neatsirado, nes iki šiol ir pats A.Zuokas vis kartojo, kad kainas sumažinti gali tik dėl dujų kainos derybas vedanti Vyriausybė.

Įdomu ir tai, kad konkursas paskelbtas prieš milžiniškų sąskaitų krušą, o laimėtojas paskelbtas spalį, kai sąskaitų vilniečiai dar nebuvo gavę.

Keliai tik du

Tačiau greičiausiai tokiais pareiškimais meras bando padidinti savo autoritetą gausiai jo mintis skaitančių vilniečių akyse, o rasti būdus sumažinti sąskaitas konsultantai vargu ar turi galimybių.

Lietuvos šilumininkų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas dienraščiui „Vilniaus diena“ sakė matantis tik du būdus, kaip galima sumažinti sąskaitas gyventojams.

„Pirmiausia, reikia kalbėti apie tai, kur bus stengiamasi sumažinti kainą. Ar tyrimas kalbės apie vartotojus, ar apie pačius šilumos tinklus. Jei kalbama apie vartotojus, vienintelis būdas sumažinti šilumos suvartojimą yra renovuoti senus neekonomiškus ir šilumą švaistančius daugiabučius. Aš kito kelio nelabai ir matau“, – dėstė V.Stasiūnas.

Akivaizdu, kad miesto pasamdyti gerai mokami konsultantai daugiabučių nerenovuos. O ką jie gali nuveikti dėl šilumos tinklų?

„Sunku pasakyti, ką dar įmanoma padaryti su šilumos tinklais, kad nuostolis būtų kuo mažesnis. Visai neseniai visos Lietuvos šilumininkų bendrovės iš esmės atnaujino šilumos tinklus, nuostolius sumažino iki minimumo, tad labiau jau nežinau, kur būtų galima pataupyti. Galiausiai viskas vis tiek atsimuša į pagrindinį dalyką – biokurą. Jei norima sumažinti kainas vilniečiams, vienintelis įmanomas kelias – biokuro naudojimas“, – kalbėjo pašnekovas.

Ir vis dėlto miesto valdininkai tiki išganingais tarptautinio konkurso laimėtojais bei viliasi, kad beveik 2 mln. litų nebus išmesta į balą.

Užduotys rimtesnės

Vilniaus šilumos tinklų direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Nėnius aiškino, kad tokio lygio darbuotojų neturinti įmonė konsultantus samdė ne be reikalo. Esą šie turėtų padėti savivaldybei nepasiklysti dabartinėje šilumos ūkio situacijoje ir išsaugoti galimybes tiekti pigiausią šilumą.

„Žinia, yra ir šilumą gaminančių privačių įmonių, kurioms pagaminus pigiau, šilumos tinklai tą šilumą privalo supirkti. Mūsų įmonė taip pat turėtų išlikti konkurencinga, išsilaikyti toje rinkoje. Konsultantai įvertins situaciją ir pasakys, kokį kelią rinktis“, – dėstė K.Nėnius.

Jo teigimu, anksčiau ar vėliau šiluma Vilniuje bus gaminama naudojant biokurą, tad svarbu įvertinti ir atskirus biokuro katilinių statybų pasiūlymus.

„Buvo kalbama apie nuomos sutarties pratęsimą, tačiau tam tarybos nariai nepritarė. Dabar dar turime iš karto kelis pasiūlymus statyti biokuro elektrines. Juos turime įvertinti. Privačios elektrinės taip pat turės jungtis prie bendro tinklo. Visi šie procesai vienaip ar kitaip lems ir galutinę šilumos kainą vartotojams, tad juos įvertinti labai svarbu“, – dėstė pašnekovas.


Tarptautinis konkursas

„KPMG Baltics“ vadovaujamame konsorciume taip pat yra Švedijos KPMG, projektavimo įmonė „Sweco Lietuva“ ir advokatų kontora „Bernotas ir Dominas Glimstedt“.

Konkurse taip pat dalyvavo „Nacionalinių projektų rengimo“ ir įmonės „Pro Bonus“ konsorciumas, kuris pateikė 1,942 mln. litų vertės pasiūlymą.

Vilniaus šilumos tinklams priklauso 2-oji ir 3-ioji Vilniaus elektrinės bei dvi rajoninės katilinės – visas miesto šilumos ūkis dabar išnuomotas Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdomai įmonei „Vilniaus energija“.

Pagal Europos direktyvą iki 2016-ųjų šilumos ūkis turi būti modernizuotas, kad atitiktų naujus aplinkos apsaugos ir taršos reikalavimus, taip pat siekiant sumažinti kuro sąnaudas, katilų eksploatacijos išlaidas bei kainą galutiniams vartotojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Nereikia nė milijono. Palikite "Dalkiai" kokius 5 procentus pelno, nutraukite nuomos sutartį, nes dabar visas pelnas išeina į Prancūziją ir sąskaitos bemat sumažės. Kur matyta, kad žmonės dirba tik "Dalkiai", nes niekam kitam pinigų jau nelieka. Už patarimą man užteks ir pusės milijono.

vilkas

vilkas portretas
Nauja Zuoko utopinė svajonė. Verčiau prisipažintų ir pasakytų kad reikia išplauti pinigus seimo rinkimams.

Vaidas

Vaidas portretas
Ir be didelių investicijų name galime sumažinti sąskaitas iki 10%, tačiau gyventojai visiškai tuo nesuinteresuoti - kviečiau visus "susirinkim, susitvarkykim langus, duris, rūsį" tai vienas ir teatėjau. Kubilius gi žmonėms turi padaryti. Aišku Zuokas tuo ir naudojasi.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių