Quantcast

Miesto taryba vilniečius vers nusižengti įstatymams

Vilniaus tarybos užmojis sekti Kauno pavyzdžiu ir priversti vilniečius kuopti aplinkines teritorijas papiktino ne tik pačius gyventojus. Mero Artūro Zuoko koalicijai priklausantis Juozas Antanaitis teigia, kad nutarimas esą pažeidžia įstatymus.

Kyla daug klausimų

Neseniai vykusiame Vilniaus savivaldybės tarybos posėdyje buvo nuspręsta, jog Vilniaus miestui būtų pravartu pasekti Kauno pavyzdžiu: sostinės daugiabučių namų savininkų bendrijoms, daugiabučių namų ir pastatų administratoriams priskirti atsakomybę už terotorijų švarą bei tvarką 20 metrų atstumu nuo pastatų. Naujoji tvarka turėtų įsigalioti nuo ateinančių metų sausio 1 d. Miesto taryba tikisi, kad kasmet taip būtų sutaupoma apie 10 mln. litų.

Nors iki šio sostinės Tvarkymo ir švaros taisyklių papildymo įsigaliojimo dar yra laiko, miesto gyventojai nerimsta jau dabar. Gyventojams neaišku, už kurias teritorijas tiksliai jų pečius užguls atsakomybė ir kodėl apskritai jie to turėtų imtis?

Viename sostinės daugiabučių gyvenančiam vilniečiui Ričardui nutarimas atrodo daugiau nei graudžiai juokingas, nes jis ne tik apsunkins gyventojus finansine našta, tačiau gali sukelti ir dar daugiau chaoso.

"Kaune, pavyzdžiui, buvo nutarta, kad žmonės prižiūrės teritorijas 20 metrų atstumu nuo namų, tačiau iki šaligatvio. Dabar to nebuvo pasakyta. Jeigu šaligatvis yra už 3 metrų nuo mūsų namo, vadinasi, 20 metrų – jau visa gatvė. Tai nejaugi mes ir gatvę valysime?" – piktinosi Ričardas.

O kas prižiūrės tam tikrą atlikusią sklypo dalį, jeigu, pavyzdžiui, atstumas tarp namų yra 50 metrų, – žėrė klausimus jis.

Atsiriboja nuo atsakomybės

Vilnietis taip pat tikino, kad savivaldybė apskritai neturi jokio teisinio pagrindo atsakomybę už savo turimas žemes perleisti miesto gyventojams.

"Nutarimas prasilenkia su Civiliniu kodeksu: jame parašyta, kad turto savininkas atsakingas už turto priežiūrą. Tai jeigu namui priskirta žemė, o mūsų atveju ne tik priskirta, bet mes ją ir turime (naujos statybos name butą pirkome jau su žeme), mes žinome savo teritoriją ir ją tvarkome", – aiškino vyras.

Sostinės gyventoją Ričardą piktina ir tai, kad savivaldybė jau grasina bausianti nesitvarkančias bendrijas ar namų administratorius pinigine 2000 litų bauda, nors dar iki šiol pati savo įsipareigojimus vykdė netinkamai. Žadama, kad viską kontroliuos Miesto tvarkymo skyriaus specialistai bei Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

"Mes nuolat tvarkome net šalia esančius šaligatvius, nes savivaldybė ne tik jų nevalo, tačiau ir nepjauna žolės, neprižiūri nudžiūvusių medžių – juos mes atsodiname. Praėjusią žiemą jie mums visiškai nenuvalė gatvės. O mūsų žemė yra tik iki šaligatvio", – aiškino vyras.

Pasak jo, savivaldybė spekuliuoja terminais, nes kiekvienas statinys turi savo žemės, nors gyventojai tos žemės nuosavybės teise neturi. Jiems tam tikras žemės sklypas yra tiesiog priskirtas.
Pati savivaldybė šį tarybos sprendimą grindžia 2013 m. balandžio 24 d. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartimi, kurioje buvo nagrinėjama Kauno miesto situacija: "<…> namui priskirtina tvarkyti teritorija nebūtinai turi atitikti žemės sklypo sąvoką ir būti įregistruota nekilnojamojo turto registre. Šiuo atveju daugiabučių namų savininkų bendrijoms teritorija priskirta administraciniu aktu, t. y. ginčijamu sprendimu, ir šis paskyrimas negali būti tapatinamas su žemės sklypo suformavimu, kadangi teritorija priskiriama tik tvarkymo tikslais, nesukuriant kitų, nei apibrėžta taisyklėse, teisių ir pareigų. Dėl nurodytų argumentų teisėjų kolegija konstatavo, kad nėra pagrindo teigti, jog ginčijamas aktas nurodyta apimtimi prieštarauja aukštesnės galios įstatymams <…>."

Įdomu, jog prieš tai tas pats teismas buvo pasisakęs, kad gyventojams privaloma tvarkyti tik nuosavą turtą ir įstatymo nustatyta tvarka priskirtą žemės sklypą. Kauno valdžia pasiekė savo, o Vilniaus valdžia tuo sėkmingai pasinaudojo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dainorava

Dainorava portretas
Absoliuti kvailystė. Vienas dalykas yra pavasario talka, o kitas dalykas - pastovus tvarkymas ir priežiūra. Ką, žmonės į darbą neina, mokesčių nemoka, kad dar turi įsigyti kastuvus ir grėblius, spec. aprangą ir kt. ir tapti kiemsargiais už dyką???? Jau ir taip kiemai neasfaltuoti šimtmetį, o čia, pasirodo, gal dar ir išsiasfaltuot patys turėsim? Kai norim praplėst automobilių aikštelę savo lėšom, tai kalnai kiūčių (idiotiškų) prigalvota, o jau šiukšles rinkt - tai prašom, ane?

sultonas

sultonas portretas
O jei paduot i teisma su jieškiniu apie milijarda už durnu istatymu priėmima.

nesupratau

nesupratau portretas
as moku 16lt per men ir kodel tureciau tvarkyti aplinka
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių