Quantcast

„MG Baltic“ politinės korupcijos byla: R. Šimašių faktai spaudžia į kampą

Vilniaus apygardos teisme pagarsinus koncerno "MG Baltic" ir Liberalų sąjūdžio korupcijos bylos medžiagą aiškėja, kad liudyti pakviestas Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius linkęs išsisukinėti.

Tikinęs, kad "MG Baltic" interesų neaptarinėjęs, faktų priremtas ėmė kalbėti kitaip. Iš pradžių neigęs pažintis su "MG Baltic" vadovais, galiausiai pripažino ne kartą prašęs paramos ir gavęs.

Prašė finansinės paramos

Teismo pagarsintuose R.Šimašiaus apklausų protokoluose (ikiteisminio tyrimo pareigūnams jis liudijo net per tris apklausas) pirmiausia į akis krenta politiko sutrikimas: į užduodamus klausimus iš pradžių atsako vienaip, toliau tęsiant apklausą apie tą patį faktą prakalba jau kitaip. Greičiausiai pakliuvęs į jam nepalankią situaciją, teigia arba nieko neprisimenantis, arba "buvęs šone". Net ir faktais remiamas prie sienos, Vilniaus meras vos ne kiekviename sakinyje vartoja žodį "nepamenu".

Per pirmąją apklausą paklaustas, kokie santykiai jį sieja su įtariamaisiais Eligijumi Masiuliu, buvusiu "MD Baltic" viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, Vytautu Gapšiu, apklausą vykdžiusiam pareigūnui R.Šimašius teigė R.Kurlianskį pažįstantis tik iš viešosios erdvės.

Raimondą Kurlianskį pažįstu, žinau, kad jis yra vienas iš koncerno "MG Baltic" vadovų.

Tyrėjui paprašius papasakoti, kas jam gali būti žinoma apie aplinkybes, turinčias reikšmės bylai, R.Šimašius po keliolikos minučių kalba jau kitaip: "Raimondą Kurlianskį pažįstu, žinau, kad jis yra vienas iš koncerno "MG Baltic" vadovų." Tiesa, šį sakinį politikas baigia gana keistai – nors įtariamąjį pažįsta, tačiau santykių su juo nepalaiko.

Po kelių minučių R.Šimašius vėl pasineria į atviravimus: "Kalbant apie koncerną "MG Baltic", galiu parodyti, kad iki 2008 m., kai dar dirbau VšĮ Laisvosios rinkos institutas vadovu, kreipdavausi į koncerną su prašymu skirti paramą. Prašymai buvo tenkinti, tačiau kokios paramos sumos buvo skiriamos, negaliu nurodyti, neatsimenu. Į koncerną kreipiausi savo iniciatyva, lygiai taip pat kaip ir kitais visais atvejais, kurių buvo virš šimto."

Politikas prisipažįsta pažįstantis ne tik koncerno prezidentą Darių Mockų, bet ir kitus koncerno vadovus.

Pagavo meluojant

Tiek tyrėjus, tiek teismą labiausiai domino aplinkybės, kai koncernas "MG Baltic" planavo Vilniuje K.Sirvydo skvere pastatyti paminklą Jonui Basanavičiui, o ne prie Filharmonijos, kaip nutiko. Bylą tyrę prokurorai suprato, kad "MG Baltic" paminklo vieta susidomėjo greičiausiai dėl to, kad koncerno atstovai buvo prisiklausę gandų, jog Roberto Dargio įmonė "Eika" planuoja statybas K.Sirvydo skvere. Koncerno atstovai tikėjosi sugriauti šiuos būtus nebūtus planus. Teisme R.Šimašius teigė tai supratęs iš užuominų, tačiau jį tai nustebino, nes R.Dargis taip pat norėjo K.Sirvydo skvere pastatyti paminklą, tik kitoje vietoje.

Byloje akcentuojamos aplinkybės, kodėl paminklo statybos klausimas 2015 m. gruodį buvo išimtas iš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės. R.Šimašius atviravo, jog, tapus Vilniaus miesto meru, su jam artimais politikais E.Masiuliu, Gintaru Steponavičiumi, Vincu Jurgučiu, Martynu Čerkausku, Raimondu Imbrasu, Ryčiu Masilioniu ir Aleksandru Zubriakovu sukūrė vadinamąją konsultacinę tarybą Vilniaus miesto valdymo klausimais. Jos posėdžiai vykdavo iš pradžių penktadieniais kiekvieną savaitę, vėliau rečiau. Tardytojo klausiamas, ar viename iš tokių posėdžių buvo sprendžiamas ir paminklo J.Basanavičiui klausimas, R.Šimašius teigė to negalintis tiksliai pasakyti: "Negaliu pasakyti, nepamenu, ar tokie pokalbiai vykdavo iki 2015 m. gruodžio. Ar jų metu buvo svarstoma klausimą išimti iš darbotvarkės, tiksliai nurodyti negaliu, nepamenu." O netrukus, kaip jau ir įprasta per apklausą, politikas bando taisytis: "Galimai buvo koks nors pasiteiravimas, kokioje stadijoje yra šio klausimo priėmimas. Kadangi negaliu tvirtai teigti, kad kas nors teiravosi, todėl ir negalėčiau to teigti." Galiausiai R.Šimašius tyrėjui prisipažįsta prisiminęs, jog klausimą išbraukti iš dienotvarkės inicijavo opozicija, mat Artūras Zuokas užregistravo alternatyvų projektą.

Paminėjęs A.Zuoką, R.Šimašius įkliuvo. Jam buvo priminta ankstesnioji jo apklausa, kurioje politikas aiškino, kad dėl klausimo išbraukimo iš posėdžio darbotvarkės į jį kreipėsi savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamentas arba šio klausimo rengėjai. Tačiau ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad departamentas klausimo neatšaukė, o klausimas svarstytas tarybos posėdžio išvakarėse seniūnų sueigoje. Tokio klausimo atšaukimas nebuvo iš anksto įrašytas ir pagalbinėje priemonėje R.Šimašiui vedant Tarybos posėdį.

Tad kam merui reikėjo sakyti neteisybę teigiant, kad klausimą atsiėmė rengėjai? Gal norint nuslėpti tikruosius iniciatorius?

"Mano pasakyta frazė, kad klausimą atsiėmė rengėjai, nėra tiksli", – padėtį bandė švelninti R.Šimašius. Jo teigimu, tokia frazė, kad klausimą atsiima rengėjai, "buvo standartinė formuluotė tokiais atvejais: "Vienasmenio mano siūlymo nebuvo."

Davus R.Šimašiui susipažinti su E.Masiulio ir V.Jurgučio telefoniniu pokalbiu, užfiksuotu kriminalinės žvalgybos protokolu, kuriame abu pašnekovai aptarinėjo rezoliucijos projekto dėl J.Basanavičiaus paminklo statymo išėmimą iš dienotvarkės ir V.Jurgutis patikino, jog šiuo klausimu jis kalbėjęs su meru, politikas eilinį kartą teigė nepamenantis pokalbio su V.Jurgučiu apie paminklą.

Pats organizavo susitikimą?

Teisme R.Šimašius turėjo galimybę pasakyti savo versiją, kodėl nedalyvavo vakarienėje "Narutyje" šalia K.Sirvydo skvero su koncerno "MG Baltic" atstovais 2015 m. gruodžio 16-ąją praėjus dviem savaitėms, kai R.Šimašiaus siūlymu tarybos posėdyje buvo išbrauktas klausimas dėl J.Basanavičiaus paminklo statymo.

"Į vakarienę mane E.Masiulis pakvietė. Nenuėjau todėl, kad tikrai nenorėjau dar kartą klausyti kažkokių istorijų apie Basanavičiaus paminklą", – tvirtino R.Šimašius.

Visgi antros apklausos metu sostinės meras apie šią vakaronę kalbėjo šiek tiek kitaip: "Dėl Vilniuje vykusio susitikimo kartu su koncerno "MG Baltic" vadovais Dariumi Mockumi, Romanu Raulynaičiu, Raimondu Kurlianskiu, Eligijumi Masiuliu ir Gintaru Steponavičiumi galiu paaiškinti, kad, kiek pamenu, aš buvau kviečiamas į susitikimą, tačiau tame susitikime nedalyvavau. Galimai nedalyvavau dėl to, kad tuo metu buvo daug aistrų dėl J.Basanavičiaus paminklo pastatymo ir norėjosi suvaldyti tą situaciją, be to, turėjau daug kitų darbų. (…) Gintaras Steponavičius yra minėjęs, kad susitikime buvo kalbėtasi bendromis temomis."

Sakydamas, kad į šį susitikimą nėjo norėdamas "suvaldyti situaciją ir aistras" dėl paminklo statybos, R.Šimašius visgi ne iki galo nuoširdus. Bent taip teigti leidžia redakcijos turima elektroninio laiško kopija. Laiške asmuo kviečiamas į susitikimą su koncerno "MG Baltic" vadovais D.Mockumi ir R.Raulynaičiu. Teigiama, kad susitikimas turėtų vykti 2016 m. balandžio 26 d. 9–10 val., tačiau vieta bus tikslinama vėliau. Elektroniniame laiške teigiama, kad susitikimo iniciatorius – R.Šimašius.

Tiesa, numatytą dieną susitikimas taip ir neįvyko – Vilniaus meras su "MG Baltic" atstovais susitiko vėliau, gegužės 5-ąją. Politikas teigia, kad susitikimo metu buvo aptarinėti tik miesto reikalai.

Paaiškinti nepanoro

Kadangi tyrėjų triskart apklaustas Vilniaus meras R.Šimašius painiojosi, teisme pagarsinus jo duotus parodymus jų detalizuoti nesugebėjo, redakcija kreipėsi į politiką siūlydama susitikti ir aptarti jo vaidmenį liberalams bendraujant su koncernu "MG Baltic". Iš mero jokio atsakymo taip ir nesulaukėme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elena

Elena portretas
p. R. Šimašiau, o kiek tiksliai esate gavęs "paramos" iš MG Baltic, besikreipdamas "virš šimto kartų"?

Stanislovas

Stanislovas portretas
R.Šimašius, šiuo laiku Vilniaus meras, moka tik griauti kas yra pastatyta, o statyti nei jis nei jo komanda neturi jokių sugebėjimų. Jam jokių statinių, namų, gyventojams mašinoms parkavimo aikštelių nereikia. Jis savo pavyzdžiu siūlo Vilniaus gyventojams ilsėtis, žiemos laiku miške ant sniego.:)

chaaa

chaaa portretas
o i jo vieta araba,lenka,rusa ar buvusius zulikus rinksit? jums kad tik ne lietuvis darbstus ane?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių